Wat is het

Het klinkt vreemd om grenzen te stellen aan een herbeleving, maar het is belangrijk uw eigen grenzen te kennen en hoever iets kan oplopen. De grenzen aan een herbeleving kunnen voorkomen dat het hoger oploopt, dat u duidelijk kan zijn hoe u zich voelt of wat er in u omgaat. Het is belangrijk om het te uiten en het bespreekbaar te maken voor een positief contact.

Grenzen aan een herbeleving kunnen voor u zijn als ik hartklachten krijg van de angsten en druk in het lichaam, ga ik niet meer naar een gesprek. Het is dan belangrijk rust te zoeken en te denken aan mijn eigen gezondheid voordat de hartklachten erger worden en er een ambulance nodig is.

De grens is voor iedereen anders de ene vind al snel dat het te veel is een ander pas naar een paar uur. Het is belangrijk om uw eigen standpunt te maken en u hier aan te houden, het geeft duidelijkheid voor uzelf en voor de ander. Het kan zijn dat een persoon met regelmaat niet kan komen, door een herbeleving, hoge signalen of door pijnklachten. Dit heeft verder niks te maken met onwil of het niet willen komen op het gesprek, maar met de lichamelijke gezondheid en de PTSS.

Een herbeleving is niet, het kan wel even wachten, laat het maar even, een herbeleving komt wanneer het komt, vaak op tijden dat het niet uitkomt, in de avond of nacht, hierdoor kan het dag en nacht ritme van de persoon vaak veranderen. Een persoon moet altijd rekening houden met dat er een herbeleving kan op komen om sneller en alerter te reageren.

De enige die weet wat een herbeleving voor u betekend bent uzelf, de enige die weet wat een herbeleving kan veroorzaken en wat triggers zijn die het kunnen veroorzaken bent u zelf, het is daarom belangrijk duidelijke grenzen te stellen om het zoveel mogelijk te voorkomen en om het zo rustig mogelijk op een dag te houden.

Wanneer u de herbelevingen van dichterbij bekijkt en leer met vorige momenten wat het voor u inhoud, kunt u eigen grenzen stellen in wat u toe laat en wat u laat lopen, soms is het beter er niet tegen te vechten en het te laten, soms is het beter om het direct aan te pakken.

Herkennen

Het stellen van grenzen in een herbeleving door op tijd in actie te komen, de herbeleving te herkennen en direct een actie te nemen, soms kan het beter zijn om een herbeleving te laten voor wat het is, er door heen te gaan om het later te stoppen en dat het langer weg blijft, vaak is het proberen te stoppen van een herbeleving beter, maar lastig omdat een persoon niet altijd bewust is van dat het een herbeleving heeft.

Grenzen stellen voor een herbeleving voor een gesprek en dat het hierdoor niet kan doorgaan, geef duidelijk aan dat het niet lukt op het moment om een gesprek te voeren, er zijn te veel gedachten en het gevoel en de emoties zijn te hoog voor een goed gesprek. Vaak word het niet geaccepteerd als u het gesprek afzegt, maar het is belangrijk te denken aan uw eigen gezondheid.

Door de angsten die een persoon ervaart kan de omgeving voor een persoon onveilig voelen, hierdoor kan het zijn dat een persoon niet meer naar buiten durft en niet naar het gesprek kan komen, de angsten nemen vaak niet af op een dag waardoor een persoon heel de dag er van alles aan moet doen om de rust te vinden.

Grenzen stellen voor een herbeleving om beter voor uzelf te zorgen, om voldoende te bewegen en te eten. Door een herbeleving kan het zijn dat u de tijd vergeet, al u kijkt wat u op een dag heeft gegeten is het vaak zeer minimaal, het is belangrijk om dan direct meer suikers te eten en te drinken om de herbeleving te verminderen.

Grenzen stellen aan contacten, een persoon kan iemand met een herbeleving veel meer triggeren, het kan averechts voor een persoon werken, wanneer een persoon nog meer angsten en stress krijgt kan het zeer nadelig zijn voor een persoon. De persoon krijgt een negatief gevoel van het contact en zal snel het contact meer gaan vermijden. Veel personen hebben minder begrip voor PTSS en herbelevingen, voor een beroeps is dit vaak anders dan een burger die er overheen moet zijn omdat het al zolang duurt.

Met een herbeleving gaan veel dingen veel moeilijker dan anders, het is belangrijk op te letten wat voor u nog lukt, het kan erg verschillend zijn de ene of de andere herbeleving, de ene kan zijn met alleen trauma gedachten, een andere met alleen beelden of een combinatie van beide. Het is erg verschillend wat u kan helpen om het te stoppen of te zorgen dat het niet hoger oploopt. Hierdoor heeft u vele oplossingen nodig om het aan te pakken voordat dingen weer meer mogelijk zijn.

Behandelen

In de samenleving is er vaak weinig begrip voor de grenzen die een persoon stelt bij een herbeleving, het word vaak gezien als aanstellen, terwijl een persoon geen idee heeft wat de persoon doormaakt. Het afzeggen word vaak gezien, als geen contact willen, niet betrouwbaar, niet de afspraken na komen. Hierdoor kan het zijn dat contacten met andere veel moeizamer verloopt of dat een persoon geen contacten heeft. Het onderhouden van een contact is vaak een probleem door de signalen van een PTSS die te pas en te onpas opkomen. Een persoon wilt wel contacten maar het lukt niet om het aan te gaan, door de angsten, wantrouwen of niet zelfverzekerd genoeg.

Voor een persoon met PTSS is het vaak minder mogelijk om te zeggen wanneer een afspraak kan en wanneer niet, in sommige gevallen is 1 uur van te voren al erg lang, er kan altijd in eens veel stress of angsten komen met lichamelijke klachten. De persoon wil graag naar een sessie om het trauma te verwerken, voor de sessie heeft een persoon veel gedachten aan alles wat is gebeurt of besproken gaat worden.

De gedachten zorgen ervoor dat alles hoger oploopt en de persoon aan het malen en piekeren is. Voor een persoon kan het hierdoor veel te zwaar zijn om naar een sessie toe te gaan, hoe belangrijk deze ook is voor het herstel. De persoon maakt het bespreekbaar tijdens een gesprek met de behandelaar, deze vind dat een afspraak een afspraak is en ziet het als minder belangrijk dat het word afgezegd, de persoon weigert de hulp, terwijl een persoon duidelijk een grens aangeeft.

Stress of angsten zakken niet zomaar, het kan een gehele dag aanblijven, een herbeleving kan net voor het gesprek zijn, hierdoor kan het voor een persoon heel moeilijk zijn zich duidelijk te uiten, duidelijk uit te leggen. Voor de afspraak kan dit lastig zijn, om het te veranderen in een andere datum, voor de persoon is het dagelijks leven met dit probleem, waardoor vaak dingen minder goed gaan.

Gevolgen

Wanneer een persoon in een herbeleving zit kan het veel dingen minder goed, een gesprek in hoge emoties en gevoelens is voor een persoon lastig, de persoon heeft veel gedachten die met het trauma te maken hebben en heeft hierdoor meer druk in het lichaam, de persoon kan zich veel moeilijker concentreren op het gesprek en slaat veel minder op.

Van de hoge signalen van een herbeleving kan een persoon lichamelijke klachten krijgen, wanneer een persoon hier geen duidelijke grenzen aan geeft gaat het verder met dingen doen ondanks de klachten, waardoor pijnklachten meer kunnen oplopen. Van de angsten en stress kan een persoon migraine of hartklachten hebben, het is dan onverstandig te gaan fietsen of deel te nemen aan het verkeer, de grens moet duidelijk zijn tijd om te rusten en mijn gezondheid eerst.

Grenzen stellen in het contact om minder last te hebben van triggers als woorden of geluiden, vaak is er maar weinig begrip van uit de samenleving voor triggers waar een persoon elke dag last van heeft. Door dat er zo weinig begrip is voelt een persoon zich vaak niet gehoord, als het iets zegt over geluiden, wat dit doet met een persoon. Met regelmaat worden er grapjes overgemaakt. Zware stress door een trigger word vaak gezien als een spanning of als boosheid wanneer het word geuit. Een persoon kan zich hierdoor veel meer alleen voelen staan in het probleem.

Wanneer er weinig begrip is voor de signalen waar een persoon last van heeft kan dit een zeer negatief iets worden in het contact. Een persoon voelt zich niet begrepen in de problematiek. De persoon kan hiervan een schuldgevoel krijgen en of het aan de persoon ligt. Het dagelijks leven met een trauma is erg zwaar en er valt weinig over een dag te zeggen hoe het verloop is omdat triggers en herbelevingen niet te voorkomen zijn en te pas en te onpas komen.

Grenzen in problematiek worden vaak minder goed gehoord, het is anders dan anders, en een ander persoon ziet het probleem er minder in, terwijl het voor u veel angsten of stress geeft of kan zorgen voor een herbeleving. Het is een groot verschil tussen gezonde mensen zonder problematiek en het denken over problematiek of iemand die al problematiek heeft. Vanuit de samenleving is het vaak aanstellen en het moet kunnen, wat het ook voor een persoon betekent om het te doen.

Door niet duidelijk uw grenzen aan te geven kan het zijn dat u met grote regelmaat een herbeleving krijgt van woorden die worden uitgesproken. Het zorgt voor gedachten aan nare dingen, die zorgen voor hoge signalen en dat zorgt ervoor dat u minder goed kunt functioneren op een dag. Hoe langer het aanhoud, hoe moeilijker het te stoppen is.

Plan

Grenzen wat wel en niet kan in een herbeleving en de tijd erna. De ene herbeleving is de andere niet, voor elk persoon is een herbeleving anders. Het is belangrijk om te weten wat het met u doet, hoe het voor u voelt, welke gedachten erop komen, wat de begin punten zijn, welke beelden opkomen en waar u aan kunt herkennen dat het een herbeleving is. Het is belangrijk zoveel mogelijk van uw herbeleving te weten om er steeds beter mee over weg te kunnen.

Alleen u weet wat u kan helpen om een herbeleving voor een deel te voorkomen of direct aan te pakken. Andere hebben vaak geen idee wat het inhoud om het elke dag te hebben en hebben vaak geen weet van wat er nodig is om het te stoppen. Wat voor de een werkt kan voor een ander juist averechts werken. Het is belangrijk om duidelijk te zijn en duidelijk uw grenzen aan te geven in wat wel en niet kan, ook al heeft de samenleving hier weinig begrip voor, het is belangrijk om te letten op uw eigen gezondheid en wat kan om geen grenzen over heen te gaan met grote gevolgen voor de dag of dagen.

Grenzen stellen aan een herbeleving, nu is het genoeg en ik ga de herbeleving nu stoppen. Hiervoor is het nodig om de beelden en gedachten van een herbeleving te kennen en te herkennen en te weten wat de gevolgen zijn als u nu geen actie onderneemt. Het is belangrijk een overzicht te maken van wat u kan helpen om het te verminderen, wat kan helpen meer rust te ervaren. Maak een signaleringsplan voor een herbeleving en kijk in welke fase u zit en wat u kunt doen op dat moment of wat andere voor u kunnen doen.

Grenzen stellen aan contacten kan helpen om minder triggers te hebben op een dag en een positief contact te hebben. Wanneer u duidelijk bent in hoe het met u gaat en hoe u zich voelt wat het met u doen enz kan een persoon er rekening mee houden om er een positief contact mee te maken. Geef een persoon vaak vreemde opmerkingen is het beter het contact te stoppen voor uw eigen gezondheid.

Het is belangrijk om naar andere duidelijk te zijn waar u grenzen liggen en te leren voor uzelf op te komen, om weer meer zelfverzekerd door het leven te gaan. Geef duidelijk aan als u verwacht dat u meer stress of angsten gaat krijgen en dat u een herbeleving wilt voorkomen. Wees open over de problematiek voor begrip.