Stiekem vind ik het het best wel eng om straks een eigen huisje te hebben, niet alleen vanwege de extra kosten en verantwoordelijkheden, maar ook vanwege mijn complexe PTSS; het onveilige gevoel, bang voor het donker, bang dat de deuren ’s nachts niet goed dichtzitten

Wat is het

Verhuizen zonder diagnose is vaak al een heel gedoe, het zorgt voor veel zorgen en voor moeilijke momenten, het inpakken van spullen die dierbaar zijn, het weggooien wat niet mee hoeft, het uitzoeken, het in het nieuwe huis weer uitpakken en een plek geven. Alle nieuwe meubels die geregeld moeten worden en bezorgt. Het verhuizen zorgt voor veel stress, voor iemand met CPTSS kan deze stress boven op de stress of angsten die een persoon al dagelijks heeft erg groot zijn, het word extreem, nog sneller prikkelbaar of stemmingswisselingen.

herkennen

Wanneer iemand op zichzelf gaat is dit vaak voor iedereen een punt van veel stress en spanning, alles wat geregeld moet worden, het verhuizen, het wennen in het huis. Hierbij kunnen veel emoties en gevoelens loskomen. Het is een hele stap om zelfstandig te gaan wonen, dit kan voor een persoon ook eng zijn omdat het onzeker is, de persoon niet echt weet hoe het gaat lopen.

In een nieuw huis is het anders, het alleen zijn, het horen van vreemde geluiden, er zijn veel meer dingen die kunnen zorgen voor angsten, stress of triggers. Het alleen zijn kan voor een persoon meer angsten geven, het is niet veilig omdat de persoon alleen is, er kan van alles gebeuren, de persoon ervaart al het gevoel van onveilig waardoor een verhuizing en de gedachten van alleen thuis zijn het gevoel kunnen vergroten. Vreemde geluiden kunnen zorgen zeker in de eerste tijd voor een trigger.

Het onveilige gevoel, bang voor het donker, bang dat de deuren ’s nachts niet goed dichtzitten, het zorgt voor een opstapeling aan angsten, het onveilig voelen zorgt voor angst en veel gedachten, angst voor het donker en angst voor de deuren. Hierdoor kan een persoon een angst bui krijgen of een paniek bui, het loopt te hoog op. De angsten kunnen steeds sneller terugkomen als deze 3 blijven bestaan en elke dag voorkomen.

De gedachten die er nu zijn dat deze situaties er kunnen gaan komen, zijn voor zorgen, de zorgen zorgen ervoor dat een persoon zich suf kan gaan piekeren over de verhuizing en het erg gaan wonen. De gedachten kunnen meer in gedachten stromen door het hoofd gaan waardoor signalen meer gaan oplopen. Het piekeren en overdenken van de angsten kan nu al zorgen voor extra veel angst.

behandelen

Door hulpverleners is er vaak weinig aandacht voor de impact van de verhuizing, het wennen in het nieuwe huis. De persoon met CPTSS moet zelf een manier vinden om met de angsten en onveilig voelen om te gaan. In een behandeling kan het trauma worden behandeld maar is er vaak geen oog voor de angsten die een persoon heeft, hierdoor worden de angsten van wennen ook minder gezien en begrepen.

Om minder angsten te ervaren is het belangrijk te werken aan het trauma en de trauma gedachten die opkomen, door het laten behandelen van de CPTSS met trauma therapie, door opzoek te gaan naar het omdraaien van de angsten, door bijvoorbeeld het erg uit te boksen, fietsen, sporten. De angsten niet aanpakken kan zorgen dat ze kunnen groeien, net als de trauma’s, hierdoor kan het in de loop van de jaren erger worden.

gevolgen

Bang is een vorm van angsten die er zijn omdat het donker is, het niet veilig voelt. Doordat de persoon niet het gevoel van rust kan ervaren in het huis, kan het zorgen dat de rust steeds minder word, de persoon kan meer prikkelbaar zijn en hooggevoelig waardoor het steeds meer getriggerd raakt. De persoon voelt zich niet op zijn of haar gemak, het is alert blijven op dingen die gebeuren.

Bang dat de deuren ’s nachts niet goed dichtzitten, hierdoor kan een persoon een controle rondje doen door het huis, het kan een gevoel van zekerheid geven, oke ze zijn allemaal dicht. Het kan ook tijdelijk zijn en een paar u later kan een persoon hetzelfde gevoel krijgen, hierdoor kan een persoon meerdere keren in een avond een rondje door het huis doen, maar het gevoel kan blijven. De persoon kan zich hierdoor meer geluiden of triggers ervaren, omdat de persoon steeds meer gaat opletten.

Onzekerheid zorgt voor onduidelijkheid. Hierdoor kan een persoon geen rust ervaren, de gedachten dat de deur niet op slot zit kan zorgen dat een persoon er aan blijft denken, er steeds meer gedachten komen van wat er kan gaan gebeuren, dat een persoon hier steeds meer signalen van krijgt, waardoor alles oploopt. De gedachten zijn niet uit te zetten tot de persoon het zeker weet.

Door er veel over na te denken, blijven de gedachten aan angst bestaan, aan situaties die het kunnen geven. Het wil niet zeggen dat het ook gaat gebeuren, u verwacht nu dat het kan gaan gebeuren, door te blijven denken dat het gaat gebeuren, kan het ook gaan gebeuren. Hierdoor kunnen gedachten nu aan angst zorgen voor angst gedachten later, die als trauma gedachten opkomen, u kunt er meer nachtmerries van krijgen of slecht slapen.

plan

Wat zijn de dingen waar u tegen aanloopt? Wat maakt het gevoel dat het eng is? Wat kunt u er aan doen dat u minder bang bent? Wat kan u meer zekerheid geven en meer rust in huis? Wat zijn dingen die meer angsten geven? Wat zijn triggers die het verergeren? Wat zijn de angsten van de avond en nacht, waar bestaat het uit? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van wat er gaat komen en wat u kunt verwachten, hoe meer duidelijkheid u heeft hoe meer dingen u nu kunt bedenken om het deels te voorkomen.

Komt de angst uit onzekerheid? Het onbekende? Komt de angst uit CPTSS angsten? Komt de angst uit in moet het nu alleen doen? Komt de angst uit hoe moet ik nu verder? Het is belangrijk te weten wat de angst vergroot, wat de oorzaak is van de angsten die u nu ervaart. Alle soorten hebben een andere aanpak om de signalen te verminderen of te verlichten.

Zorg voor een signaleringsplan van de angsten, start een onderzoek naar uw eigen angsten, hoe meer inzicht u heeft in de angsten, hoe deze opkomen, wat de gevolgen zijn hoe u het kunt aanpakken en wanneer u moet starten kan helpen om angsten per direct een fase naar beneden te krijgen of dat het niet zo hoog oploopt.

Hoe duidelijker het is voor u hoe minder angsten u gaat ervaren. Door onduidelijkheid kan het zijn dat dingen meer blijven hangen, door een plan en duidelijkheid met overzichten en schema’s kunt het meer van u afzetten en loslaten, waardoor u meer rust ervaart in het hoofd en er beter na toe kan leven, het nieuwe huis is een nieuwe stap met nieuwe kansen.

Het is belangrijk om de angsten aan te pakken, te weten dat het veilig is, veilig kan, het positieve van een nieuwe woning te bekijken en een plan van aanpak te maken om de dingen die u nu bedenkt al vast op te schrijven en te kijken hoe u het kan aanpakken op het moment dat het voordoet. De voorbereiding kan helpen de overstap als rustiger te ervaren.

Het zou kunnen dat het goed is om met begeleiding te gaan wonen voor de angsten en complexe PTSS, door alleen te zijn is er niemand in de avond en nacht die kan helpen. Wanneer u begeleid woont kunt u wennen aan het alleen wonen, heeft u hulp op moeilijke momenten en kan u daarna naar een zelfstandige woning.

Loop 1 rondje door het huis, sluit alle ramen en deuren en bevestig aan uzelf dat het veilig is, alles is dicht en op slot. Zoek afleiding in bijvoorbeeld tv kijken om de de gedachten en het gevoel van angsten of onveilig te verminderen. Door het duidelijk te zeggen tegen u zelf is het makkelijker om het te accepteren en het meer veilig te ervaren in huis, het kan enige tijd kosten voor het ook zo voelt.