Stippelen

Wat is het?

De stippel methode is een methode voor creatieve personen die meer rust willen ervaren in de gedachten en signalen die komen kijken bij mentale problematiek. Door middel van het zetten van stippen kan een persoon de gedachten veranderen of stopzetten en hierdoor minder last ervaren van de signalen die normaal zouden worden opgeroepen. Een persoon kan door het regelmatig toe te passen meer rust ervaren en meer balans kunnen houden.

Herkennen

De stippel methode is er om de gedachten te veranderen en om de gedachten te stoppen. Door het stippen op het papier bent u met de gedachten bij het zetten van stippen waardoor andere gedachten minder opkomen. Het zetten van stippen in een patroon helpt dat u meer gedachten kunt los laten waardoor u op een gegeven moment niet meer nadenkt. Het stippen in een vast patroon kan helpen om meer gedachten los te laten, u doet steeds hetzelfde in diverse kleuren of met een patroon. Het geeft rust in de gedachten. Het is de kunst om de stift of kwast het werk te laten doen, hoe meer dit lukt hoe rustiger de gedachten.

De stippel methode is altijd toepasbaar en kan er altijd worden bij gepakt om meer rust te ervaren of om gedachten te veranderen. Er zijn altijd stiften en een papier waardoor het altijd kan helpen ook wanneer iemand in een wachtruimte zit. Het is een mogelijkheid om bij mentale problematiek meer rust te ervaren in de signalen waardoor er meer balans kan zijn.

De stippen motiveren om door te gaan met een andere kleur voor een beter resultaat. Hoe meer stippen hoe meer er een patroon ontstaat hoe beter het er uit gaat zien. De stippen kunnen allemaal dezelfde grote of op het gevoel van klein naar groot. De grote van de stippen bepaald later het patroon. Door het zetten van zwarte lijnen kunt u lang door gaan met stippen, hierdoor is een doek zelden helemaal af.

Laat het gevoel dat u een perfect schilderij wil hebben zoveel mogelijk liggen, het is niet belangrijk of het nu wel of niet perfect is, het gaat om het moment dat u er mee bezig bent, dat u een leuke activiteit heeft en dat het niet uit maakt of het lukt of niet. Door het gevoel te laten liggen stapt u anders in het maken van het schilderij.

Behandelen

Hoe minder u nadenkt over een patroon en kleuren die u gaat gebruiken en gewoon stippen zet in willekeur, hoe beter het resultaat is. Het stippen kan niet fout gaan en het heeft geen vast patroon waaraan u zich moet houden, hierdoor zijn alle stippen die worden gezet goed. Het helpt vaak om gelijk resultaat te zien van waar u mee bezig bent, voor een beter gevoel. Het hoeft niet perfect, hoe meer u gaat letten op hoe groot een stip is of waar die staat hoe meer u weer gaat nadenken. Door in het patroon van stippen zetten te blijven nemen gedachten meer af. Hoe langer u aan een stuk gaat stippen hoe meer rust u kunt ervaren en geen gedachten ervaart, het werkt bij kleine en grote mentale problematiek.

Op papier of canvas met verf, stiften of potlood. Voor het maken van de stippen met verf kunt u gebruik maken van een oude stift met een goede punt. Voor het stippel zijn geen speciale spullen nodig hierdoor is het goedkoop en kan het bijna altijd, u kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Neem het doek en focus u op het zetten van stippen, blijf een paar minuten achter elkaar door stippen, u merkt dat de gedachten anders zijn, meer rust hebben en u meer rustig en met meer geduld kunt door stippen. Deze stippen, zijn vaak groter, dit ligt aan de houding en spanning in het lichaam en kunt u later met andere stippen en een marker aanpassen.

Het stippelen op het doek geeft een rustgevend effect, het is de bedoeling niet te veel na te denken bij het stippelen en het zetten van strepen, hierdoor kunnen gedachten makkelijk afnemen, waardoor u meer rust ervaart. Het stippelen moet zeer onwillekeurig en kan over elkaar, het maken van fouten of uitschieters kunnen worden hersteld door een nieuwe stip. Het is belangrijk dat het niet perfect moet zijn, het niet perfect erop willen hebben, de willekeur zorgt dat de gedachten afnemen.

Doordat u meer rust heeft gevonden in het stippen kan het zijn dat u meer de tijd vergeet, het kan net lijken of u bent begonnen maar enkele uren al bezig zijn. Hierdoor kan het sneller voorkomen dat u dingen vergeet. Van het stippelen kan een persoon meer geduld krijgen, het is veel werk om een klein doek te bestippelen, en persoon is er lang mee bezig en ervaart meer rust. Hierdoor kan het geduld om andere dingen aan te pakken groeien omdat er meer rust is in het dagelijks leven.

Plan

Stap 1 Neem het doek en zet lijnen van links naar rechts over het doek en schuin. Dit zijn een soort basis lijnen waaruit u verder het patroon gaat maken. Dit kan ook eerst een vast figuur zijn, teken het vaste figuur anders dan de achtergrond, hierdoor komt er meer diepte.

Stap 2 Zet kronkellijnen in de tussen stukken zodat alle lijnen met elkaar zijn verbonden.

Stap 3 Verbind alle kronkellijnen met elkaar door willekeurige streepjes schuin links om rechts om, hierdoor krijgt u vele kleine vakjes.

Stap 4 kleur alle vakjes met diverse kleuren, begint met 1 kleur op diverse plekken een stip te zetten en de andere kleuren in de buurt of een vaste volgorde van kleuren gebruik.

Stap 5 Zet met een kleur stippen op de zwarte kleine en kijk naar lichtere en donkere stukken

Stap 6 Zet zwarte strepen let hierbij op de kleuren die opkomen en op patroontjes die zijn ontstaan

Stap 7 begin op nieuw met stippen en volg de stappen van 2 tot 6 opnieuw.

De stippel methode kan worden gebruikt voor kinderen en volwassen. Het is een leuke bezigheid voor afleiding zoeken en voor een activiteit voor het vinden van minder gedachten. Een klein doek (20×20) kunt u meerdere avonden mee doen met stippen, hierdoor is het een leuke activiteit voor de avonden of weekend.

Begin met een klein doek en zet enkele stippen in willekeur op het canvas. Zet in andere kleuren bij deze stip een nieuwe stip en ga zo door tot het canvas vol is. Zet stippen in lijnen of maak er vakjes van. Zet stippen over elkaar voor een menging van kleuren. Zet met een maker of met zwarte verf dunnen lijntjes (met stippen) tussen de stippen, hierdoor krijgt u een glas in lood effect.

Door het zetten van zwarte lijnen veranderd de kleur samenstelling. Door op de zwarte lijnen opnieuw te gaan stippen kunt u een nieuw patroon maken en er lang mee bezig zijn. De zwarte lijnen zijn er om de vakje duidelijk aan te geven en verf er weer netjes te laten uitzien. De lijnen kunnen later weer opnieuw worden gebruikt waardoor u steeds opnieuw kunt beginnen.

Zoek dingen waarmee u kunt stippen, zoals een saté stokje of een oude stift, deze hebben al de perfecte vorm, waardoor het zetten van gelijkmatige stippen makkelijker word. Het is aan de houding van de stift hoe groot een stip word door controle over de hand te hebben kunnen stippen kleiner, hierdoor heeft u meer concentratie nodig, waardoor gedachten niet kunnen opkomen. Het kan helpen om de concentratie te vergroten.

Het stippen kunt u vervangen door strepen te zetten op het canvas, zoals rechte bogen of andere lijnen. Het zetten van een willekeurige streep of streepjes heeft hetzelfde effect als stippen. Hierdoor krijgt u kleine vakjes met een keur. Zet eerst willekeurige strepen en kleur daarna de vlakjes in diverse kleuren.

Hoe vaker over een zwarte lijn hoe meer kleur verschil er ontstaat, hierdoor krijgt u meer lichte en donker opkomende kleuren. De zwarte lijnen kunnen meer vervagen als u met een stift bezig bent en het doek regelmatig draait. Hiermee kunt u een contrast maken in het patroon. Hierdoor kan het zijn dat u vaker de zwarte lijnen opnieuw moet doen voor een goede zwarte kleur.