Strepen

Wat is het?

Het zelf tekenen van een mandala is eenvoudig en simpel. Het iets leuks wat u tussen door kunt doen om even de gedachten te veranderen en meer rust te zoeken. Het maken van een mandala creëert vaak zichzelf door het minder na denken over hoe u lijnen neer zet of door het allen bezig zijn met de kleuren. Hierdoor is het een fijne bezigheid om uw hoofd leeg te maken.

Het zetten van lijnen op een papier of doek kan helpen gedachten en signalen te verminderen. Het zetten van strepen in een vast patroon kan helpen minder na te denken of dingen meer los te laten. Het is de bedoeling zo min mogelijk na te denken over de strepen en kleuren en gewoon te doen. Hoe meer u aan het strepen bent hoe meer de gedachten bezig zijn met de soort strepen, de kleur het patroon en hierdoor zijn er weinig andere gedachten. De strepen kunnen strepen zijn om het van u af te strepen, met dikke of dunne lijnen, onder een dikke klodder verf of een streep. Het verplaatsen van de gedachten in het schilderij helpt meer rust te vinden.

Herkennen

De tekening kan gemaakt worden met stiften, kleurpotloden en een marker. Verf is wat minder geschikt. De tekening is ontstaan naar het zetten van simpelweg zwarte willekeurige lijnen op een papier, net als een peutertekening. Hoe meer lijnen er staan hoe meer er een patroon ontstaat. Wanneer er alleen nog zwarte lijnen staat lijk de tekening vaak helemaal niks. Wanneer er meer kleuren inzitten veranderd het per kleur.

De lijnen geven vakjes die in verschillende kleuren en op verschillende manieren kunnen worden gekleurd. Hierdoor is er geen tekening hetzelfde. Het is daarom leuk om elke keer een nieuwe creatie te maken, die totaal anders is als de vorige. Hierdoor blijft het motiverend werken. Het maken van deze tekening kost ongeveer 15 uur de tijd. Een tekening duurt zoals u vind dat er nog iets aan moet veranderen, hierdoor kan het veel langer duren. Soms is eenvoud net zo mooi als helemaal ingekleurd.

Een mandala heeft een effect door kleuren en patronen vaak terug te laten komen. Het maakt niet uit of lijnen geheel mooi doorlopen, het is wel het mooiste effect. Maar door er van af te wijken krijgt u iets heel aparts. Kies voor een vaste basis aantal kleuren en legt de rest van de kleuren weg. Leg de kleuren in een vaste volgorde en wanneer u klaar bent met een kleur legt u het onderaan. Zo raakt u niet uit het kleurpatroon. Bij het kleuren is het niet belangrijk waar de zwarte lijnen staan, maar is het van belang om een balans te krijgen in kleuren. Door te werken met 1 kleur en deze over het blad te verdelen en daarna de volgende dicht in de buurt staan alle kleuren overal en heeft u meer een patroon.

Een kleuren patroon komt alleen wanneer u in een vaste volgorde de kleuren neer zet. Door van links naar recht te werden of door de kleuren om en om te gebruiken. Door 1 kleur langer te gebruiken komt er vaak meer rust en er komt vaak meer snelheid. Het in kleuren van een mandala is leuk, maar door het zelf te tekenen ervaart u nog meer rust in het tekenen en worden gedachten veel minder, hierdoor is het een goede manier van afleiding zoeken in een hogere fase. Het focussen op de kleuren en het patroon, zorgt ervoor dat gedachten afnemen.

Behandelen

Voorbeeld 1

In een mandala gaat het om een vast patroon vast word herhaald, in vormen of kleuren. De aarde is een schilderij gemaakt met diverse kleuren op een gouden achtergrond. De cirkel geeft de aarde aan die verbonden zijn via golflijnen met andere planeten. De cirkel is verdeeld in 4 stukken en apart ingetekend, hierdoor ontstaat er een apart patroon.

Het schilderij is gemaakt op canvas en is 90 bij 70 cm. Het is opgezet met verf, stiften, marker en stiften. Voor het maken van dit schilderij heeft u veel geduld nodig. het is belangrijk de grootste cirkel in het midden te vullen met kleine cirkels die geheel in een patroon lopen en even groot zijn. Door het gebruik van vormen en kleuren is het vaak erg rustgevend om te doen en kan een persoon het vaak als een van de lange afleiding zoekers gebruiken. Het schilder heeft ongeveer 130 uur tijd nodig om het te maken en te tekenen. Het is een project waar u enige tijd mee bezig kunt zijn, wat steeds weer veranderd door de lijnen, bolletjes of kleuren waardoor het motiverend is door te gaan.

Voorbeeld 2

Voor de kaart heeft u nodig een blanco kaart, stiften en eventueel een marker. De draak is getekend op een gewone blanco kaart met een witte achtergrond. Door het tekenen van golflijnen en kleuren is de draak ontstaan. Het tekenen start met het zetten van lijnen in golven of door het zetten van schuinen lijnen die aan elkaar verbonden zijn. Het onderwerp is keer op keer uniek. De kaart met de paarse lijnen ziet eruit als lijnen die vakjes maken, hierdoor is er nog niet echt een figuur zichtbaar. door het inkleuren en lijnen dikke te maken of meer in een punt te laten lopen kunnen figuren ontstaan.

Lijnen in een tekening zijn erg belangrijk, de kleuren die gebruikt worden ook, deze twee hangen samen of het wel of niet passend is met de rest. Door het gebruik van dikkere lijnen naar een punt komt er meer diepte. Door van licht naar donker te gaan komen er meer lagen. Het maken van een kaart kost ongeveer 1 a 2 uur tijd. Hierdoor is het een leuke activiteit om even tussen door te doen.

In de kaart word gewerkt met verschillende kleuren lijnen waardoor er meer diepte in de tekening komt. Hierdoor is het ook makkelijker te kleuren en het overzicht te hebben in de kleuren. Het maken van een mandala kaart is een goede oefening om actief bezig te zijn met iets anders, wat goed is voor het legen van uw hoofd, hierdoor krijgt u meer rust als u aan het tekenen bent. Door meer kronkels in de tekening komt een tekening anders over dan strakke lijnen. De strakke lijnen zorgen voor een duidelijk stuk. Een kronkel lijn meer voor verdeling.

Gevolgen

Goud is een lastige kleur om te verven en heeft vaak meerdere lagen nodig voor het echt goud er uit ziet. Doordat de cirkel groot is is het soms lastig waar u gebleven bent of welke lijn u volgde, hierdoor kan het zijn dat lijnen niet geheel doorlopen. maakt het patroon anders. Wanneer u zich focust op een kleur kan het patroon veranderen terwijl u kleurt. Houd het overzicht door de kaart van u af te houden en te kijken of het patroon nog steeds klopt. Wanneer lijnen te dik zijn heeft dit een negatieve invloed op de tekening. De lijn is extra aanwezig en vaak niet meer te verminderen. Dunne lijnen vallen met meer kleuren vaak minder op, hierdoor is er vaak een meer donkere kleur nodig voor meer overzicht in de tekening.

Plan tekening

Neem een wit papier a4 formaat. Zet hier willekeurig zwarte lijnen op dikke lijnen en dunne lijnen en verbind deze aan elkaar. Denk zo min mogelijk na over hoe u de strepen zet, laat de pen en uw hand het werk doen. Maak de vakjes steeds kleiner, door er lijntje in te zetten, schuin of met een golfje.

Kleur alle vakjes met een vast aantal kleuren, voor deze tekening is dat groen, geel, blauw, roze, rood, paars in verschillende tinten. Zet sommige kleuren op bepaalde punten wat meer bij elkaar waardoor u meer een vorm krijgt of een lijn in die kleur.

Door het in kleuren verschijnt er een patroon in de zwarte lijnen. Het gezicht in de tekening heeft zichzelf gecreëerd en is niet getekend. Wanneer u een afbeelding er in ziet kunt u de lijnen meer vorm geven door meer van dikke naar dunnen lijnen te gaan zodat de afbeelding meer eruit springt.