Wat is het

Het stress niveau is het niveau waar de stress op is op het moment van extra spanning of bui. Het stress niveau is vaak last uit te leggen aan een persoon omdat iedereen iets ander verstaat onder lichte stress of zware stress of hoe het opkomt of voelt. Het stress niveau kent verschillende fase voor een persoon een bui krijgt of het hoog oploopt, er zijn 4 fase.

Het stress niveau is het niveau waar de stress op is op het moment van extra spanning of bui. Het stress niveau is vaak last uit te leggen aan een persoon omdat iedereen iets ander verstaat onder lichte stress of zware stress of hoe het opkomt of voelt. Het stress niveau kent verschillende fase voor een persoon een bui krijgt of het hoog oploopt, er zijn 4 fase.

Herkennen

Het stress niveau bepaalt het gevoel, gedachten, emoties en gedrag. Door een hoog niveau kan een persoon erg boos zijn of stemmingswisselingen krijgen. De gedachten zorgen vaak dat de stress zo hoog is, vaak door piekeren of malen.

Het stress niveau bepaalt het gevoel, gedachten, emoties en gedrag. Door een hoog niveau kan een persoon erg boos zijn of stemmingswisselingen krijgen. De gedachten zorgen vaak dat de stress zo hoog is, vaak door piekeren of malen. Het niveau zegt iets over de dag van de persoon, wanneer het niveau laag was, was het een goede dag, wanneer het hoog is een minder goede.

Personen ervaren veel stress hierdoor is het gemiddelde stress niveau hoger geworden. Hoe vaker een persoon stress heeft hoe vaker een persoon een stress grens verlegt om weer makkelijker tegen de stress te kunnen. Voor iedere persoon is het stress niveau anders, de ene persoon kan goed tegen stress en de andere minder, het heeft vaak te maken met de drukte, de hoeveelheid stress, de oorzaak van stress, de leeftijd. De ene persoon ervaart al snel stress terwijl bij een andere persoon dit “niks” is. Om een goede balans te hebben in het stress niveau is het belangrijk het regelmatig te controleren te noteren en te kijken wat de oorzaak is van schommelingen.

Het stress niveau in balans houden is een kwestie van veel leren over stress, dagelijks uitproberen wat helpt en wat niet, het bijhouden van overzichten en schema’s en dagelijks actief bezig zijn met het verminderen van stress. Het is veel uitproberen en kijken wat helpt er is vaak geen standaard oplossing.

Het stress niveau is bepalend voor een dag van een persoon met mentale problematiek, hoe hoger de stress is, hoe meer gedachten er zijn, hoe minder een persoon vaak kan doen. Een storing in het stress niveau kan ervoor zorgen dat een persoon er meerdere dagen last van heeft. Wanneer er veel verstoring is kan het invloed hebben op het dagelijks leven.

Een stressbui is wanneer stress oploopt tot een bui. Wanneer stress een gehele dag blijft hangen of als de stress in 1x van 0-100 schiet in een paar seconde. Een persoon staan in 1x in volledige stress en spanning. Een bui van stress kan soms kort duren maar soms ook uren en wilt de bui niet zakken. Hoe een persoon stress ervaart is voor elke persoon anders, zo is ook elke bui anders en uit een persoon de bui anders, hierdoor is het lastig een algemeen beeld te hebben van een stress bui. Stress buien kunnen dagelijks zijn en meerdere keren op een dag. Aan de hand van andere problematiek kan een persoon hier dagelijks door beperkt worden.

Gevolgen

Het niveau zegt iets over de dag van de persoon, wanneer het niveau laag was, was het een goede dag, wanneer het hoog is een minder goede. In een bui kan een heet stress niveau van 0-100 in een paar seconde. Hierdoor schiet een persoon in een bui van stress wat niet tegen te houden is.

Om de cirkel te doorbreken is vaak een verandering in het dagelijks leven en het functioneren nodig. Aan de hand van de hoeveelheid stress en hoe goed u kunt omgaan met de stress, kunt u een stress bui verminderen of blokkeren. Wanneer dit minder goed gaat omdat u steeds meer stress krijgt, kunt u moeilijker u rust vinden en is de kans groot dat u stress buien krijgt en deze steeds vaker voorkomen.

Stress buien kunnen veroorzaak worden door nog niet verwerkende gedachten, het probleem of situatie is nog niet verwerkt en u heeft het nog geen plekje kunnen geven, hierdoor blijft de stress vaker oplopen. Het kan veroorzaak worden door een trigger als een geluid of gebeurtenis, die herinneringen aan een nare gebeurtenis zoals een herbeleving. Personen met mentale problematiek hebben vaak last van stress bui zoals personen met PTSS en veel trauma gedachten of een depressie met veel vastzittende gedachten.

Stress buien kunnen zorgen voor meer lichamelijke klachten zoals spierpijnen of hartproblematiek.Niet elke persoon heeft even veel last van de stress of hoofdpijn, maar het kan zijn dat de persoon wel in een cirkel blijft hangen, hierdoor blijf de persoon meer gestrest en is er vaker hoofdpijn.

Plan

Om meer positief te zijn ben ik begonnen met het bijhouden van een positief dagboek om hierin op te schrijven wat er wel goed ging om hier de nadruk op te leggen en het beter en positiever in het hoofd te krijgen. Het boek heeft mij geholpen in een moeilijke tijd motivatie te vinden om door te gaan, om vol te houden.

Praat over de stress buien en probeer om meer tips of adviezen hierover te vinden die u kunnen helpen om minder buien te hebben zoals lotgenotencontacten of stresscoaches. Schrijf gedachten van u af en verwerk gedachten die te maken hebben met de bui. Het is belangrijk om de gedachten los te laten om minder stress te hebben.

Ik ben gaan lezen over stress en de gevolgen en de tips gaan volgen die bij de artikelen staan. De tips heb ik opgeschreven en heb er een overzicht van gemaakt wat ik kon gebruiken in het plan. Voor stress zijn er veel tips en adviezen, voor hooggevoelig (prikkelverwerking) zijn vaak andere tips daarom ben ik ook deze tips gaan gebruiken om beter te kunnen omgaan met de stress.

Een bui in een supermarkt kunt u verminderen of voorkomen door muziek op te zetten, minder aandacht te hebben voor andere, of door uw blik even een paar tellen op oneindig te zetten en diep adem te halen. Door thuis bezig te zijn met stress en een bui te leren kennen weet u beter te handelen wanneer u in een winkel bent om het minder te laten opvallen of door het te verminderen.