wat is het

Bestaat te geordend wel? Vaak is het een signaal of kenmerk wat hoort bij het vaststellen van autisme. Maar een persoon die het geordend heeft in bakjes hoeft weinig te zoeken, het geeft weinig stress en een persoon hoeft maar 1 bak te pakken en kan gelijk aan de slag. Het overzichtelijk opruimen van de spullen is nodig om te weten wat u in huis heeft, zoals bij een voorraad. Te is overdreven, dus overdreven opruimen of orde in spullen.

Sommige mensen hebben een bakje met allerlei schroeven bij elkaar in 1 bakje. Andere sorteren de schroeven op grote. In het eerste bakje is de kans klein de juiste schroef te vinden, door het al op een bepaalde lengte te sorteren, heeft u zo de juiste schroef gevonden. Het bakje met veel schroeven word een ergernis, terwijl u bij de orde, pak start en klaar. In hoeverre is het te geordend als het apart gesorteerd is? Zeker bij klussen en kleine dingen, kan het handig zijn vele bakjes te hebben, voor een beter overzicht.

herkennen

Opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, hoe meer het huis is opgeruimd hoe meer rust u ervan krijgt. Hoe minder op geruimd hoe meer drukte en stress het geeft. Het wakker worden in een kamer waar veel spullen staan, wat geen rust uitstraalt, zorg al voor veel gedachten in de ochtend.

Orde in de spullen die u heeft door met regelmaat op te ruimen. Door het 1x goed op te ruimen en daarna bij te houden kost het minder werk. Hoe minder orde er is in de spullen, hoe meer alles slingert door het huis, hoe meer onrust een persoon ervan kan krijgen. Het niet kunnen vinden van spullen kan frustrerend werken. Een persoon zal al snel als een sloddervos worden gezien, het tegenovergestelde van te geordend.

Van een rommel of een plek waar overal wat ligt, ergens anders dan uw huis, krijgen meer personen stress of onrust, sommige willen het per direct opruimen. Een persoon met een diagnose kan van het niet kunnen vinden van de spullen een stress bui krijgen of paniek bui, hierdoor moet een persoon eerst rust nemen en daarna opnieuw starten, een persoon kan er voor kiezen meer orde aan te brengen en zo minder buien te hebben.

Alles op een vaste plek, geeft rust, geeft duidelijkheid. Altijd alles weer terug leggen op de plek waar u het heeft gepakt, zorgt dat u niks kwijt raakt. Het is niet voor niks orde ritme en regelmaat, wat helpend is bij problematiek en dagelijks leven in balans houden. Geordend is een goede eigenschap van een persoon.

behandelen

Hoe meer orde, hoe duidelijker en overzichtelijker het is. Het is een verschil van mening wat te is. De ene persoon bergt graag alles op in kleine bakjes die te stappen zijn en doorzichtig zodat de persoon kan zien wat er inzit, de ander heeft een andere manier bedacht om het voor de persoon overzichtelijk te hebben.

Hoe meer bakjes een persoon heeft voor bijvoorbeeld het knutselen hoe meer direct de persoon de spullen kan pakken, hoe eerder de persoon kan gaan beginnen. Wanneer het niet apart in bakjes zit moet een persoon eerst gaan zoeken en heeft geen zin meer om nog te gaan knutselen omdat het zoeken te lang duurt. Hoe langer een persoon moet zoeken, hoe ongemotiveerd een persoon word.

Een militair heeft veel orde, de persoon heeft orde in de kast, het moet op een bepaalde manier worden opgevouwen en recht liggen. Alles moet netjes recht op bed en schoon zijn. Dit zou als overdreven kunnen worden gezien, maar een militair zou eerder zeggen dat het netjes en handig is. De orde van een militair is goedgekeurd, hierdoor is het niet te geordend. Wanneer het tegen iemand word gezegd is de persoon meer geordend dan een militair.

gevolgen

Te overdreven opruimen, kan niet, wanneer een persoon opruimt, ruimt iemand het op zoals het voor de persoon goed is. Het is belangrijk dat er orde is, hoe de orde er uitziet. Het hebben van een naald en draad en het opbergen ervan is in veel huishoudens anders, sommige vinden het fijn als de naalden in een klein bakje zitten en al het garen in een andere, is het overdreven om de naalden apart te doen, of is het juist handig omdat de naalden altijd onderop zitten in een bak?

Te is een mening van een persoon, de persoon zelf kan minder goed zijn in opruimen of bijhouden, waardoor het al snel word gezien al te opgeruimd of te geordend. Te veel geordend zou kunnen zijn alles apart in bakjes, maar wanneer een persoon bezig is met bijvoorbeeld knutselen geeft het juist een overzicht, de kleuren apart, of de vormen apart, het geeft juist aan wat er is en hoeveel. Er zijn kleine torentjes met schroef bakjes waar de persoon het ook op kleur kan bewaren of op vorm, is dit dan overdreven?

Door te zeggen dat een persoon te overdreven geordend is kan een persoon minder gaan opruimen of minder orde gaan aanbrengen, hierdoor word het meer een rommel en kan de persoon niks meer vinden, dit kan veel invloed hebben op de mentale gezondheid van een persoon. Het herhalen en hiervoor een diagnose geven kan een averechts effect geven.

Bij sommige personen moet alles netjes recht liggen, op die plek liggen, als het anders ligt krijgt een persoon hier stress van, bij deze personen is het vaak dwangmatig om alles zou neer te leggen, dit heeft weinig te maken met autisme, of geordend, maar meer met een dwangstoornis.

plan

Waar ligt de grens te geordend en te geordend? Wie bepaald de grens? Is het een mening van een persoon of een vastgesteld feit? Geordend zijn hoort bij het dagelijks leven, zou normaal moeten zijn voor iedereen. Wat maakt het dan te? Hoe beter alles word gesorteerd, hoe minder problemen. Hoe geordender de persoon is, hoe meer balans een persoon kan hebben en houden in het dagelijks leven.

Het is belangrijk om een vaste structuur te hebben in het opruimen van de spullen, het op een juiste manier te bewaren hoe u het prettig vind en hoe u alles weer kan terug vinden. Niet voor iedereen werkt het hetzelfde en is de zelfde manier de beste, als er maar een orde is u het met regelmaat opruimt.

Te overdreven opruimen is niet mogelijk. Wanneer het is opgeruimd en de persoon vind het goed op de manier hoe het nu staat, is het goed. Als het voor de persoon duidelijk is waar alle spullen liggen en de persoon ze direct kan pakken is er niks te of overdreven aan. Het opruimen is juist iets wat gemotiveerd moet blijven, hoe meer opruimen, hoe meer orde hoe meer rust.

Te geordend met de administratie zorgt juist voor duidelijkheid van de papieren, de rekeningen die nog betaald moeten worden. De administratie opruimen in aparte bakken kan voorkomen dat u papieren kwijt raakt of dat u lang moet zoeken naar de juiste papier. Iemand kan kiezen het allemaal in 1 doos te bewaren, het kan ook apart per bedrijf, zoals 1 bak woning, 1 bak energie, 1 bak zorgverzekeraar, het geeft al veel meer duidelijkheid, bij een probleem hoeft u alleen die bak te pakken en daar zit het zeker in. Met een stukje karton kunt u de jaren verdelen die in de bak zitten wat het nog duidelijker maakt. Een opgeruimde administratie voorkomt schulden en problemen.