Wat is het

Tinnitus is wanneer een persoon in 1 of beide oren een geluid hoort, het geluid is soms heel zacht en soms duidelijk en hard aanwezig. Het geluid zit in de oren of in het hoofd. Door de piepen kan een persoon wanneer het harder is soms minder goed horen, het gesprek volgen, zeker wanneer de persoon in een groep is waar veel gepraat word.

Wanneer personen dicht bij boxen staan in een discotheek of op een festival hebben de personen de volgende dag vaak last van hun oren. De norm van het geluid is vaak overschreden en kan zorgen voor blijvende gehoorschade zoals tinnitus. Het is al jaren bekend dat een persoon tinnitus op loopt of feesten en festivals, hierdoor is het advies ook gehoor bescherming op te zetten op deze momenten. Om geen gehoorschade op te lopen op een festival mag u er maar 5 minuten blijven, aan de hand van het aantal decibel.

Herkennen

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van tinnitus, ongeveer een 1/4 van de jongeren op dit moment. Van de jongeren tot 30 jaar zegt 93 procent last te hebben van een piep in het gehoor na het uitgaan. Soms kan de piep naar het uitgaan over gaan en heeft een persoon er een paar dagen last van, maar hoe vaker een persoon uitgaat en in de harder muziek staat, hoe meer beschadigd het raakt hoe meer kan op blijvend. 10% geeft aan dat het piepen invloed heeft op het sociale leven .

Het gehoor kan beschadigd raken door

 • een langdurige oorontsteking
 • een ontsteking van de gehoorcellen
 • lawaai (ontploffing, discotheek)
 • een ongeval (bijvoorbeeld beschadiging van de schedel).
 • verkoudheid, verstopt oor, stress of oorontsteking kunnen tijdelijk zorgen voor meer oorsuizen

Tinnitus hoeft niet in het oor te zitten, het kan ook in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus. Overbelasting van overactiviteit van de hersenen zorgt voor gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting. Het is daarom belangrijk het te laten onderzoeken bij een kno arts en de problematiek aan te pakken.

Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Tinnitus kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel. Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.

Verdeling tinnitus

Graad 1 : De tinnitus is enkel hoorbaar in een stille omgeving: weinig hinderlijk. In graad 1 heeft een persoon niet veel last van de tinnitus, de persoon heeft geen problemen in het dagelijks leven.

Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving. In graad 2 kan een persoon meer last krijgen van de tinnitus bijvoorbeeld bij het inslapen, kleine geluiden kunnen een persoon wakker houden.

Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar. Graad 3 De persoon heeft veel last van de tinnitus en het heeft veel invloed op het dagelijks leven van een persoon, een persoon kan minder goed tegen geluiden en deze triggeren veel meer, een persoon heeft hierdoor veel last van geluiden.

Voor iedere persoon is het anders hoe de persoon het ervaart, suizen, rinkelen, fluiten of zoemen, het kan een combinatie zijn van geluiden of 1. Tinnitus kan lijken als een fluitketel in de oren, het geluid van de zee/wind, zoeven, hele harde piepen of heel schel, van het niet naar heel hard, luid, pijn of druk in het oor, harde of zachte van toon, scherp of dof van toon. Personen met tinnitus kunnen vaak beter liplezen, dan mensen zonder, vaak gaat het automatisch wanneer het druk is en de persoon het niet hoort, door liplezen weet een persoon wat u zegt.

Behandelen

Voor tinnitus is geen behandeling. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer, vaak kan deze ook worden uitgezet en zo toch harder in volume.

 • 75 decibel Elektrisch scheerapparaat, haardroger, stadslawaai
 • Vanaf 80 decibel kan u uw koptelefoon maar beperkt dragen. 80 decibel is veilig te beluisteren voor 8 uur per dag.
 • 80 decibel Drukke verkeersweg, wekker, drukke klas, voorbijrazende trein
 • 85 decibel is mp3 op vele oude modellen zit vaak geen begrenzen of waarschuwing
 • 85 decibel is Zware vrachtwagen, iPod, hard geschreeuw
 • boven 103 decibel is schadelijk als u het meer dan 5 minuten achter elkaar hoort.
 • 103 decibel is een festival, de overheid wil het terug brengen naar 100 decibel, hierdoor is er weinig verschil en nog steeds ruim boven de 80 wat veilig is voor de oren.

Sinds er een koptelefoon is en een mp3 of toen een walkman harder kan dan de normale norm kan een persoon tinnitus krijgen. Veel jongeren toen en nu dragen voor een lange tijd op een dag een koptelefoon of oortjes. Het dragen van een koptelefoon is slecht voor het gehoor, omdat het te dicht bij het gehoor zit, het geluid staat erg hard waardoor de trommelvliezen en het hamer en aambeeld kapot of beschadigd kunnen raken. Zet een koptelefoon minder op, minder hard en minder lang, let op het aantal decibel en de tijd.

Gevolgen

Graad 1 heeft vaak geen gevolgen

Graad 2 Tinnitus kan erg irritant zijn, het kan zorgen dat u minder kan horen, dat u zich naar gaat voelen van de piepen, dat de piepen invloed hebben op de gedachten of het gevoel. Wanneer iemand gelooft in hoe rechter hoe slechter en hoe linker hoe flinker, is piepen rechts vaak een slecht tekenen, een persoon kan hierdoor meer nare gedachten krijgen, of een naar gevoel, negatiever gaan denken.

De tinnitus kan veel invloed hebben op de dag van een persoon, het steeds blijven horen van piepjes, zoemen of een fluitketel kan zeer hinderend zijn. Vaak kan een persoon in drukte minder het gesprek volgen zoals op een verjaardag. In drukke situatie kan een persoon veel meer last hebben van tinnitus, het zijn veel meer geluiden en dit kan soms verwarrend zijn.

Graad 3 Wanneer geluiden harder zijn dan de tinnitus dan kan het zijn dat het lijkt dat het er niet is, maar zodra het overstemmen weg is, komt het vaak heftiger terug. Het ligt er aan of het geluid hard is zoals machines of dat het voor korte tijd was. Vaak trek het gehoor naar geluiden toe, het hardste geluid word gehoord maar de rest niet. het geluid is er vaak niet een gehele dag maar komt en gaat. Hardere geluiden kunnen harder binnen komen, gevoelige oren.

Voor een persoon kan het erg naar zijn als er andere problematiek is die invloed heeft op de tinnitus. Wanneer een persoon dagelijks tinnitus heeft en veel stress kan de tinnitus toenemen. Van tinnitus kunt u steeds slechter gaan horen, wanneer u doorgaat met de harde muziek, zorgt dit voor steeds meer slechter horen en kunt u slechthorend blijven of doof worden op de lange termijn.

Plan

Graad 1 : Voor deze graad hoeft u niks te doen, blijf wel letten op het gebruik van en koptelefoon of harde muziek en het aantal decibel.

Graad 2 : Zet muziek op als achtergrond muziek om beter te kunnen slapen, het geeft meer rust, u hoort de piepen niet en kunt rustig inslapen. Wanneer het aanblijft maakt een afspraak zoals hieronder. Mensen die naar een festival gaan kunnen oordoppen met muziekfilters voor helpen. Zulke oordoppen filteren schadelijke tonen uit het geluid, terwijl u wel met anderen kunt blijven praten. Dit zijn andere koptelefoons dan geluidsdempende waardoor u niet kunt praten met de buren die u niet hoort.

Graad 3 : Maak een afspraak met een psycholoog. Een psycholoog kan u helpen om beter te leren omgaan met de tinnitus door gesprekken en oefeningen. De tinnitus zal altijd blijven al het er eenmaal is. Door het leren omgaan en een manier te vinden hoe u het kunt aanpakken kan zorgen dat het niet u leven gaat beïnvloeden. Maak een afspraak met de kno arts om vast te stellen dat het niks anders is, maak zoveel mogelijk gebruik van een dempende koptelefoon.

Er zou een nieuw maximum gesteld moeten worden over hoe hard apparatuur kan, er zou een begrenzer op moeten. De begrenzer is het maximale volume dat het apparaat kan. Door een nieuwe grens te stellen en de apparaten hierop aan te passen zou er meer schade voorkomen kunnen worden.

Er zou een nieuwe grens moeten komen voor festivals, deze zijn ruim boven het aantal decibel wat nog veilig kan. Het is niet verstandig om dicht bij de boxen te gaan staan, kies een plek elders op het terrein zoals in het midden, hierdoor heeft u veel minder last van uw oren.

Hoe meer rust u ervaart hoe minder last u heeft van tinnitus, probeer elke dag yoga, mindfulness en een gezonde levensstijl er op na te houden, hoe meer u actief bent u minder last u er van heeft door geconcentreerd bezig te zijn zoals op het werk. Ga op zoek naar dingen die u meer rust geven, leer van de momenten dat het toeneemt, wat er dan gebeurt en wat de oorzaak is. Hoe meer u ervan kunt leren hoe meer grip u erop kunt krijgen.

Door te overstemmen kan het irritante geluid niet gehoord worden, het kan zorgen voor meer rust op het moment, door het gebruik van een koptelefoon, let op dat u het niet te vaak doen, het kan ook extra schade geven.