Tip angst

Schrijven

Schrijf de gedachten van u af in een dagboek, wat geeft u de meeste angsten en wat maakt dat het zo erg is? Het opschrijven kan helpen om de gedachten meer met rust te laten. Het schrijven aan de hand van de 5 g methode kan helpen om het in vaste stappen op te schrijven, waardoor u ook in de stappen vaker gaat nadenken.

Schrijf niet te lang want hierdoor gaat u er juist meer over na denken en kan de angst juist blijven. Schrijf het op en klap het boek dicht en ga iets anders doen. Schrijf ook positieve dingen op die ervoor zorgen dat u zich beter of fijner gaat voelen.

Accepteren

Het is belangrijk te accepteren dat u nu angsten ervaart, u heeft het signaal erkent en kunt nu direct aan de slag om het te gaan aanpakken. Het erkennen en herkennen van de signalen, gevoelens en gedachten is belangrijk om het op tijd te kunnen aanpakken en stoppen. Verzet u niet tegen de angsten hierdoor kunnen de angsten uit erger worden. Het accepteren geeft duidelijkheid aan uzelf waardoor u weet wat u moet gaan doen.

Blijf niet zitten

Door te blijven zitten blijven de gedachten het gevoel zoals ze zijn of worden juist erger. Bij angsten kunt stil zitten waardoor de gedachten juist veel erger worden, kleine dingen, die u normaal gewoon vind, kunnen dan juist angsten gaan geven. Het is belangrijk om in actie te komen en te gaan bewegen om het patroon te doorbreken. Loop naar bijvoorbeeld de keuken en neem wat te eten of te drinken, het stukje bewegen zorgt er al voor dat het gaat veranderen.

Praten

Praat over de angsten die u ervaart met personen die u vertrouwd, vraag de persoon om hulp en u te helpen om er beter mee om te gaan. Probeer worden te geven aan het gevoel, probeer u te uiten over de angsten, het kan op luchten om erover te praten en te weten dat u iemand heeft die u hierbij wilt helpen.

Schrijf voor u zelf een stukje wat u wel wilt gaan vertellen, want u hoeft niet alles te delen, dit geeft meer duidelijkheid en een duidelijke grens. Sluit u niet af voor andere, krop het gevoel en emoties niet op, het is belangrijk om het te uiten om het te verbeteren. Kijk naar de mogelijkheden van een lotgenoten groep in de buurt om te praten en ervaringen te delen.

Lezen

Lezen over angsten is belangrijk om meer duidelijkheid te krijgen over wat het precies is, hoe het kan opkomen, wat de gevolgen kunnen zijn en om ideeën te hebben wat u er aan kunt doen. Lees de tips en probeer deze uit en kijk hoe goed het u heeft geholpen. Wat zou er anders aan moeten om het meer effect te laten hebben? Pas de tip aan zodat deze voor u goed werkt.

Hulp

Wanneer de angsten aanblijven houden en u er geen grip op kan krijgen of als het uw dagelijkse leven gaat beïnvloeden is het belangrijk verder te gaan zoeken naar hulp, die u kan helpen om de angsten aan te gaan pakken, zoals bijvoorbeeld met EMDR. Blijf niet lopen met de angstklachten deze kunnen naar enige tijd chronisch worden en verergeren. Het is belangrijk om ze aan te gaan pakken met hulp.

Hulplijnen

Deze zijn er speciaal voor u op momenten dat het minder gaat of om een contactmoment te hebben, de personen zijn vaak ervaringsdeskundige of hulpverleners, zij kunnen u een luistert oor bieden en soms doorverwijzen. Het kan helpend zijn wanneer er even niemand anders is om toch uzelf te kunnen uiten.