Tips bewegen

Bewegen

Blijf in beweging om zo min mogelijk last te hebben van schommelingen in signalen, in buien, hoe meer grip u erop kunt houden hoe meer rustig het is in de signalen. Door bewegen en actief bezig te zijn kunnen gedachten veranderen en afnemen en kunnen signalen meer in een balans komen naar een lange tijd en langer weg blijven. Het bewegen bij stress is belangrijk om minder last te hebben van de gevolgen van stress zoals vastzittende spieren of pijnklachten. Hoe meer actief hoe meer kans op rust, het er letterlijk uit sporten, lopen, fietsen.

Activiteiten waar u weinig gevoel emoties gedachten kunt uiten en u alles kunt loslaten om te ontladen zijn minder geschikt. Het ontladen is meerdere keren in de week nodig om meer balans te hebben op de signalen, het rustiger te hebben in het dagelijks leven. Voor personen is het verschillend wat een beter of minder goede activiteit is, het is een mindere activiteit als u er geen rust in vind, het maar kort durend werkzaam is.

Wandelen

Het even naar buiten gaan en in de frisse lucht kunnen gedachten veranderen waardoor u meer rustiger kan gaan slapen. Door een korte wandeling kunt u de zinnen verzetten, signalen er uit lopen waardoor ze verminderen. Het bewegen binnen of buiten kan helpen om meer rust te ervaren door bijvoorbeeld binnen yoga oefeningen of rek en strek oefeningen te doen, zodat alle spieren soepel voelen. Hierdoor kunt u met meer rust gaan slapen, de oefeningen zorgen ervoor dat u niet gaat piekeren of malen, door de concentratie op het ontspannen.

Dat wandelen een positief effect heeft op het verminderen van de stress en de gedacht is bekent. Maar het kan soms moeilijk zijn om het dagelijks vol te houden. Wanneer u een dag niet heeft gewandeld kan het zijn dat het de volgende dag lastiger is om hier toe te zetten en te gaan.

Het kan saai zijn om elke dag alleen een wandeling te gaan maken. In een groep kan leuk zijn maar ook erg druk wanneer u mentale problematiek hebt. Toch is het belangrijk om elke dag even een wandeling te maken en het net wat leuker te maken voor u zelf tijdens de wandeling. Het is belangrijk om het in de dagelijkse structuur te houden, al is het een blokje om, even buiten zitten.

Bijvoorbeeld:

Neem tijdens het wandelen een fototoestel mee, en maak foto’s van wat u tegen komt, het kan motiveren langer te lopen of u word fanatiek een vogel of een vlinder op de foto te krijgen, die steeds wegvliegt. De focus ligt bij het maken van de foto’s en de natuur en niet bij de vele gedachten, gevoelens en emoties. Voor alle momenten had in nu maar een camera bij, bijzondere dingen in de natuur of voor al het moois.

Neem wat te eten of te drinken mee en ga zitten op een bankje langs het water of in het bos, de geluiden van dieren in de omgeving of de stilte kan meer rust geven. Loop daarna weer verder. Het moment zitten is een break moment van hoe u thuis weg ging en hoe het nu gaat.

Neem met mooi weer iets mee om te doen buiten, bijvoorbeeld een puzzelboek en maak 1 puzzel, het buiten zijn op zich, geeft meer rust, het bezig zijn, laat u anders denken en kan gedachten veranderen. De focus is niet op de gedachten en het gevoel, maar u bent in volle concentratie om de puzzel op te lossen.

Neem muziek mee met een koptelefoon, probeer het ritme van de muziek te vinden. Sla met u hand de maat van het ritme. Probeer in het ritme van de muziek te lopen. Door muziek met verschillende tempo’s, loopt u de ene keer sneller, langzamer, meer in rap. Hoe meer u de focus kunt leggen op het ritme, hoe meer rust u erin kunt vinden.

Sport

Voor personen met PTSS zijn vaak vechtsporten minder geschikt af beweging of uitlaatklep. Wanneer een persoon ervoor kiest om te gaan sporten en bewegen is het belangrijk op te letten hoe ver het trauma is verwerkt. Hoe meer het nog een open trauma is hoe moeilijker en zwaarder het is om de sport te beoefenen.

Door bijvoorbeeld judo kan een persoon worden vastgegrepen in een snelle reactie en worden geworpen, dit kan een reactie in de gedachten oproepen aan het trauma. Het kan voor een persoon confronterend overkomen. Boksen tegen een persoon of stootkussen in de hand, kan het gevoel geven van iemand slaan, de gedachten kunnen toenemen tijdens het slaan of schoppen. Het kan een goede uitlaatklep zijn en worden, maar in het begin moet een persoon hier nog mee leren omgaan om het meer in een balans te hebben en te houden.

Een teamsport kan voor een persoon zwaar zijn in het contact, het kan te druk zijn, het kan te veel prikkels geven. In een team als voetbal kan het zijn dat er te veel personen zijn, er word geschreeuwd door coach, spelers, supporters, er door elkaar word gelopen, geen overzicht, onverwachte actie, geluiden, en dit kan gedachten oproepen. Het spelen van wedstrijden, het gaan naar wedstrijden kan veel druk en stress veroorzaken.

Oefeningen

Door spieren te spannen en ontspannen kan er veel stress uit het lichaam gaan, hierdoor ervaart u meer rust. Wanneer er minder rust is kunt u vaak slechter slapen en kunnen bij PTSS nachtmerries komen. Door het spannen en ontspannen zijn gedachten meer rustig, voelt u geen spanning in het lichaam en kunt u makkelijker ontspannen.