Tips gedachten

Onderzoek

Door het dagelijks bij te houden krijgt u een ritme en een structuur in een nieuwe gewoonte waardoor het naar een tijd automatisch gaat. Het eerst belangrijk te weten hoe u aan deze gedachten komt? Wat maken deze gedachten somber? Welk gevoel heeft u bij deze gedachten? Hoe meer u over u sombere gedachten nadenkt, hoe somberder u word. Hoe meer sombere gedachten, hoe vaker een persoon depressie is of word. Door het bijhouden van het dagboek kun u ergere problematiek voorkomen. Herken erken en bedenk oplossingen voor de problematiek. Neem actie en wees extra alert op de signalen, weet waar ze vandaan komen en wat u er mee moet en wanneer het tijd is om extra hulp in te schakelen.

Door bij te houden waar problematiek ligt als u ergens naar toe gaat en wat dit voor u in houd, weet u wat u moet doen om de trigger achter het vermijden van een plaats of persoon te voorkomen. Door de trigger te zoeken kunt u zich beter gaan voelen en heeft u meer zicht op de problematiek. Door een week bij te houden van de triggers komt u er achter wat de grootste triggers zijn. Door uw gedachten te noteren, in het trigger schema, kunt u zien hoe somber en of u direct actie moet ondernemen of dat u een andere oplossing zoekt

Blijf altijd consequent in het bijhouden van het dagboek. Door de signalen dagelijks op te schrijven, ze te begrijpen, ze te kunnen herkennen en erkennen en ze ze kunnen voorkomen kunt u de problematiek in de wisselingen van het gedag aanpakken. Een dagboek kunt u bijhouden om zelf meer zicht te krijgen en problematiek te begrijpen en u kunt het bijhouden om duidelijk te maken aan uw behandelaar welke klachten u heeft, hoe vaak deze voorkomen en hoeveel last u ervan heeft, zodat uw behandelaar hier beter op in kan spelen en uw beter kan ondersteunen en begeleiden.

Nieuws

Gedachten kunnen voor veel zaken verergeren. Het nieuws en de beelden, filmpjes en verhalen speelt hier dagelijks een grote rol in. Vele verhalen grijpen vast of trekken aan en blijven hangen, zeker bij grote dingen. Door even niet het nieuws te volgen, mist u weinig, maar uw gedachten kunnen even tot rust komen. Zoals bijvoorbeeld het nieuws over de aanslagen, dit komt regelmatig in het nieuws en hierdoor maakt u zich sneller zorgen of gaat u meer piekeren, wat als het hier is, wat moet ik dan?

Zet het journaal voor een week uit, in het journaal zit vaak negatief nieuws en dit beïnvloed uw sombere gedachten, of u word sombere van het journaal, of door de beelden word u ergens aan herinnerd. Zet daarnaast sociaal media uit en zoek een andere manier voor activiteiten en communicatie. Naasten kunnen u helpen u meer inzicht te geven in uw gedachten en helpen om gedachten stromen te verminderen door er samen over te praten, schema’s in te vullen en de problematiek van de gedachten te bespreken.

Verwerken

Probeer het probleem en alles wat er mee te maken heeft te accepteren en het een plek te geven. Het is zo en veranderd niet, het is zoeken naar mogelijkheden om het weer aan te pakken en door te zetten. Stel een vast moment in op de dag dat u het nieuws gaat bekijken en dat u hier de tijd voorneemt langer over na te denken. Het nieuws kan negatief zijn waardoor het meer blijft hangen, hierdoor is het belangrijk het van u af te schrijven en te praten. Stop het denken over het probleem door iets anders te gaan doen. Dit voorkomt dat u te lang erover gaat piekeren en malen, zoals afleiding zoeken mogelijk maken. Leer van vorige momenten om beter te leren omgaan met de gedachten, leer de fase wind storm tornado en orkaan kennen,

Praat erover wat u bezig houd, hoe u zich voelt, waar u mee zit. Praat met personen die u vertrouwd en vraag lotgenoten om steun en tips. Sport, schilder gedachten zoveel mogelijk van u af. Houd dagelijks een dagboek bij met vragen, veranderingen of opvallende punten. Plan momenten in dat het tijd is om even bij te komen van alles. Even een moment rust. Een moment even alleen zijn. Kijk wat u kunt doen om een “even mijn moment” in te plannen. Neem genoeg nachtrust en slaap overdag bij. Zorg voor momenten met ademhalingsoefeningen en relax momenten.

Neem de tijd om dingen te verwerken zeker nare momenten kunnen aanhouden en hebben tijd nodig om het beetje bij beetje meer los te gaan laten. De gedachten kunt u niet in 1x stop zetten, het is leren omgaan met de gedachten en een manier vinden om het meer met rust te laten. Plan leuke activiteiten op een dag, dit zorgt voor afleiding denk aan de kleine dingen die een moeilijke tijd leuker maken. Schrijf over de ervaringen in het positief dagboek wat u kan helpen wanneer gedachten meer op spelen om de positieve dingen te ervaren.

Verlaag uw stressniveau.

Leer wat de fase zijn van stress en wat dit voor u betekend bijvoorbeeld stress wind hoeveel anders is dit als stress orkaan? Wat zijn mogelijkheden wanneer u storm stress heeft om het te verminderen en wat helpt nog bij een tornado? Het is belangrijk om goed te begrijpen wat de stress voor u inhoud, hoe het voelt, hoe het opkomt om op tijd actie te kunnen ondernemen om het te verlagen. Het verlagen van het stressniveau is het leren van momenten dat de stress hoog is, om het de volgende keer anders aan te pakken.

  1. De gedachten van piekeren en zorgen kunnen lang bezig houden wanneer deze hoog opkomen kan het helpen om een koptelefoon op te zetten die de gedachten overstemd. Hierdoor is het moeilijk om er aan te denken waardoor er meer rust komt.
  2. Start een ademhalingsoefening om meer rust te vinden. Probeer gesproken audio zodat u meer kunt ontspannen door de muziek of geluiden op de achtergrond en de persoon/stem die u begeleid in het ontspannen.
  3. Zing mee en probeer het ritme van de muziek bij te houden in gedachten. Door het meezingen moet u meer moeite doen te tekst te blijven volgen waardoor corona gedachten minder opkomen of lang kunnen aanhouden. Door het zingen neemt de spanning en signalen af.

Ga elke dag naar buiten en geniet van de natuur.

Het is belangrijk om elke dag minimaal 30 minuten actief te wandelen of te fietsen. Om zo de stress te verminderen en meer laag te kunnen houden. Het lopen en bewegen buiten kan ervoor zorgen dat de gedachten kunnen veranderen waardoor u minder stress ervaart. Is het een dag minder goed mogelijk doe dan oefeningen in huis met rekken en strekken en/of boksen/kickboksen. Zodat u toch een uitlaat klep heeft om het sneller te laten zakken. Blijf zoveel mogelijk in beweging en actief bezig. Ga niet voor langere tijd blijven zitten wanneer er veel gedachten zijn, hierdoor kunnen andere signalen oplopen. Gedachten houden meer bezig bij stil zitten, niks doen. Actief zijn is het tegenovergestelde en werkend.

Zoek een (nieuwe) hobby.

Ga eens helemaal iets anders doen en kijk of u het leuk vind. Probeer dingen uit, mislukt het dan zij dat zo, dan bent u lekker bezig geweest en heeft weet u nu dat het de volgende keer anders kan. Het uitproberen van nieuwe dingen kan zorgen voor nieuwe stappen en meer rust in de gedachten.

Breng minder tijd door met uw smartphone.

Een smartphone of laptop waar met regelmaat een geluid van een nieuw bericht binnenkomt zorg voor veel stress, kies voor momenten dat u het aan de kant legt en iets anders gaat doen, het geluid uitzet. Heel de dag bezig zijn of vele uren op de smartphone heeft veel invloed op stress. Kies momenten op de dag dat u een uurtje ermee bezig gaat, plan de momenten in.

Leeg uw hoofd door mindfulness.

Door het doen van een ontspanningsoefening met regelmaat kunt u leren om uw hoofd op een pauze stand te zetten en zen te worden. Het kost oefening om het te leren, er gaat een langere tijd over heen voor u de oefeningen zo kunt toepassen dat het ook rust geeft. Bekijk een aantal video’s met oefeningen en kies er een paar uit. Oefen het met de video aan, zodat u de basis weet en na een paar keer gaat u zelf aan de gang, de oefening hoeft niet goed te gaan zolang het u maar rust geeft, maar er een eigen oefening van. Hierdoor kunt u vaak sneller de rust vinden.

Door te luisteren naar het lichaam en op tijd te stoppen kunt u meer rust krijgen.

Als bepaalde gedachten meer opkomen en blijven hangen is het belangrijk iets anders te gaan doen en in een andere ruimte. Door te blijven zitten gaat u meer piekeren en malen hierdoor blijven de gedachten zeer aanwezig. Wanneer u meer stress voelt opkomen, weet u dat er ook meer gedachten opkomen, de gedachten kunnen afnemen wanneer de stress weer lager is. Hoe langer u wacht hoe hoger de stress kan worden en hoe meer gedachten er komen.

Ruim de spullen op. Hoe meer opgeruimd het huis is, hoe meer orde er in zit, hoe makkelijker u alles kunt vinden, hoe minder stress u ervaart. Hoe meer rommel, hoe meer stress. Zorg voor orde in de spullen door het op te bergen in bakken op een vaste plek, zo hoeft u zelden te zoeken wat ook veel stress kan geven.