Tips herbeleving

Voeding

Ga verzitten van plek, loop een rondje, kom in beweging, hoe meer u gaat bewegen hoe meer het gaat stoppen of u de gedachten kunt veranderen. Loop bijvoorbeeld naar de keuken om wat te drinken te halen en wat te eten. Het lopen zorgt dat gedachten kunnen veranderen en u niet meer gefocust bent op het trauma. Blijf niet in de gedachten zitten hierdoor kunnen gedachten blijven hangen en toenemen.

Vaak helpen eten, drinken al voor een deel om gedachten te kunnen veranderen. Door minder in het hier en nu te zijn vergeet een persoon te eten of te drinken. Het lopen veranderd de gedachten en signalen, waardoor er iets van rust ontstaat. Maak er een vast patroon van stap 1 heb ik gegeten? stap 2 heb ik gedronken? stap 3 heb ik … gedaan? enzovoort. Door een vast patroon alles na te lopen bent u al begonnen met anders te kijken naar de situatie.

Hardop zeggen

Door hard op te praten tegen uzelf komt u uit een herbeleving, u komt dan meer naar het hier en nu. Dit kan bijvoorbeeld door te tellen tot 100 of door achteruit te tellen van 20 terug naar 1. De gedachten zijn gefocust op het tellen waardoor u minder met de gedachten van een herbeleving bezig bent. Noem de dingen die u ziet, welke vorm ze hebben, welke kleur en ga net zolang door tot de gedachten afnemen.

Stel uzelf gerust door te zeggen ik heb een herbeleving, kijk om u heen en bevestig voor u zelf dat het een veilig plek is waar u nu bent. Noem de datum van vandaag, de dag van vandaag en het jaartal. En herhaal ik ben veilig. Benoem de dingen die u afgelopen week gegeten hebt, ik heb vandaag … gegeten, gisteren … gegeten enzovoort.

Praat erover

Het is belangrijk om een herbeleving te bespreken en samen te kijken hoe u dit kunt aanpakken en voor een deel kan voorkomen. Het uiten van een herbeleving kan het trauma voor een deel verwerken en u gerust stellen door het erover te hebben. Kies een persoon die u vertrouwd om het er over te hebben, die het geduld heeft om naar u te luisteren, ook na de zoveelste keer.

Soms kan het lastig zijn om uw gevoel gedachten of emoties te uiten, het is vaak ook iets persoonlijks, kijk naar andere manieren om het te uiten, bijvoorbeeld door het op te schrijven in een blog of aan de hand van een methode of het gewoon van u afschrijven wat opkomt. Vind u het lastig tegen een ander te praten kunt u het ook opnemen met u telefoon en het zo uiten.

Nieuws

Vermijd tijdelijk het nieuws en praat programma’s die kunnen zorgen voor een herbeleving, door een trigger die met het trauma te maken heeft. Het nieuws kan veel invloed hebben op hoe u zich voelt en wat er in u om gaat. Zeker nieuws van geweld en rampen heeft een grote impact op een persoon. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over iets wat u zelf heeft meegemaakt, of iets wat vergelijkbaar is.