Tips nachtrust

Houd een goed slaapritme aan

Met PTSS is het vaak moeilijk om te slapen, de nachtrust kan door veel dingen worden verstoord, een persoon kan last hebben van alertheid en hierdoor veel geluiden nog horen die wakker houden, een persoon kan nog veel piekeren of malen of kan door een nachtmerrie wakker worden. De nachtrust van een persoon is vaak erg kort.

Het is belangrijk om het ritme van op tijd slapen en op tijd weer op aan te houden, het gewone normale dagritme. Met PTSS is het vaak fijner om in de avond of nacht te leven omdat het dan rustiger is , de persoon minder triggers heeft, wanneer een persoon dit voor langere tijd doet kan het patroon veranderen van dag nachtritme, naar nacht dag ritme. Een persoon met PTSS kan er snel een nieuwe gewoonte van maken om in de nacht wakker te zijn.

Middagdutje

Na de lunch kan de vermoeidheid extra toeslaan. Een middagdutje kan dan zeer verkwikkend werken. Het helpt al om de ogen 10 tot 20 minuten te sluiten. :et wel op dat u dit doet voor 15.00 uur anders is het erg kort op de nachtrust, en bent u langer wakker waardoor het dag nacht ritme kan veranderen.

Het is belangrijk overdag op te staan en de dag te beginnen hoe u zich ook voelt, u kunt altijd in de middag nog even wat gaan rusten. Het starten van de dag is belangrijk om een goede dagstructuur aan te houden. Het hebben van vaste activiteiten kunnen helpen meer rust te ervaren op een dag waardoor u beter kunt slapen.

Rust

Bent u boos, bezorgd of zit u ergens mee? Probeer deze gevoelens niet mee naar bed te nemen. In veel gevallen blijven zorgen door het hoofd spoken, waardoor het piekeren begint. Het is belangrijk om het hoofd rust te geven voor het slapen gaan, zet op tijd de tv uit, doe een oefening of schrijf gedachten van u af om uw hoofd te legen. Wees overdag actief met bewegen om signalen te verminderen. Hierdoor kunt u beter en rustiger slapen. Voorkom overprikkeling op de dag door het maken van een signaleringsplan.

Oefening

Doe 15 minuten voor het slapen gaan aan relax en ademhalingsoefeningen, zo is uw lichaam is rust en kunt u makkelijker in slaap vallen. Door de rust in uw hoofd en de gedachten die uit staan, komen nachtmerries minder makkelijk voor. Heeft u regelmatig nachtmerries en hebben bovenstaande stappenplan niet geholpen vraag dan advies bij de huisarts en laat u doorverwijzen naar de mentale gezondheidszorg wacht hier niet te lang mee omdat nachtmerries voor grote slaapproblematiek kunnen zorgen.

Creëer een rustig ogende slaapkamer.

In een rommelige kamer gaat u onrustig slapen en staat u onrustig op, het is een slechte start van de dag. Zorg dat uw kamer is opgeruimd en er voldoende ruimte is, zodat u meer in rust op staat. Zorg voor voldoende licht en lucht de kamer met regelmaat. Slaap bij voorkeur met het raam open, dit zorgt voor een betere nachtrust.

Voeding

Voedingsstoffen die de slaap stimuleren zijn producten met Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur,. Deze stof in de meest eiwitrijke voeding zoals yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Ook kan helpen fruit dat rijk is aan melatonine, zoals zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Daarnaast werkt rooibos thee of groene thee motiverend voor de rust.

Betere nachtrust

Een van de basis punten bij herstel van stress zijn: zorg voor een goed dag- en nachtritme. Structuur in uw dag kan zo helpend zijn bij uw herstel.

  • Het is belangrijk om een dag goed in te plannen met voldoende ruimte voor rust en ontspanning. Om de planning niet te vol te zetten met activiteiten, zodat er niet te veel haasten is, wat stress geeft.
  • Zorg voor betere nachtrust door het doen van een ademhalingsoefening en door het op tijd stoppen van beeldschermtijd, ruim 1 uur van te voren, het zorgt voor meer rust in gedachten beter voor de ogen en u kunt rustiger slapen.
  • Beweeg overdag voldoende en ben actief bezig, hoe meer u beweeg, hoe meer rust u kunt vinden in de avond om te gaan slapen. Hoe meer bewegen hoe meer u moe bent waardoor u snel in diepe slaap valt.
  • Schrijf gedachten zoveel mogelijk van u af, door het hoofd te leggen, ervaart u meer rust.