Opruimen en ontspullen bij stress

Wanneer u veel stress ervaart kan dit liggen aan het aantal spullen in 1 ruimte, hierdoor lijkt het vol, is het onoverzichtelijk en dit geeft stress. Hoe meer orde er is in de spullen hoe meer rust u ervaart in een ruimte. In een vol huis is er veel stress, in een minder vol huis is het ruimtelijk.

Hoe start ik?

Neem 1 kamer per keer en ruim deze eerst helemaal op voordat u aan een andere kamer begint. Het sorteren van de spullen kunt u doen aan de hand van 3 stapels: De spullen die u wilt houden, spullen waar twijfel is of het weg kan of niet en de laatste stapel wat weg mag. Door 1 kamer per keer te nemen, houd u het overzicht over het opruimen.

Door in elke kamer een beetje op te ruimen blijft het een rommel en is het nood helemaal opgeruimd. Door het bij te houden en een structuur in aan te brengen, bent u minder lang met opruimen bezig. Neem dagelijks 30 minuten de tijd om iets op te ruimen en/of bij te houden.

Maak tijdens het opruimen stapels wat u weg wilt gooien, nog bewaren en een voor twijfel. Gooi alles wat direct kan weg. De stapel nog bewaren bergt u op een vaste plek. Neem daar na de beslissing of uw de laatste stapel echt gebruikt of niet. Hierna ziet u eigenlijk hoe makkelijk opruimen kan zijn. Niet alles hoeft in 1 x opgeruimd te worden. Neem eerst iets kleins zoals een keukenkastje opruimen of de was wegwerken

Weg

 1. Bekijk de stapel wat weg kan,gebruik u deze spullen nog dagelijks of minimaal 1x per maand? Waarom wilt u deze spullen weg doen? Zijn de spullen overbodig of zijn de spullen kapot en versleten? Wat is er nog bruikbaar van? Wat u kunt verkopen en/of brengen naar een kringloopwinkel.
 2. Gooi deze spullen direct weg, ze zijn niet mer nodig en hebben hun beste tijd gehad. De spullen die al langere tijd niet heeft gebruik, is de kans groot dat u deze ook niet meer gaat gebruiken. Deze spullen kunt u weggooien en/of verkopen. Om het makkelijker te maken om spullen weg te gooien kunt er een foto van maken als aandenken.

Twijfel

 1. De stapel met twijfels spullen, leg deze apart weg en maak hier later in de week een besluit over. Mocht u geen besluit kunnen maken over de twijfel stapel dan kunt u zich afvragen hoe veel het voor u waard is, hoe vaak u het echt gebruikt, wat zou er gebeuren als u het niet meer heeft?
 2. Het overzicht van de spullen waar u van twijfelt, wat maakt het dat u dit wel of niet wilt meenemen, wat veroorzaakt de twijfel? Het verhuisschema kan u zicht geven op emoties en gevoelens achter de verhuizing en het opruimen van de spullen. De emotionele waarde van spullen kan het lastig maken het op te ruimen, maar maakt dat u dit toch wil bewaren? Welk gevoel geeft u dit? Waardoor komt dit gevoel? Heeft u het echt nodig of bewaard u het omdat u er een herinnering aan heeft? Hoeveel spullen heeft u dubbel? Dubbel spullen zijn overbodig, neem maar 1 van iedere product mee. Welke van de spullen kunnen nog worden gebruik door een ander persoon? Zet deze spullen apart en breng deze bijvoorbeeld naar de kringloop.

Houden

 1. Waarom wilt u de spullen houden, wat maken deze spullen bijzonder? Heeft u het echt nodig? Door te kiezen voor leuke opruimboxen word het opruimen een stukje leuker.
 2. Met opbergboxen met deksel, in diverse kleuren, met een etiket kunt u simpel een overzicht creëren van uw spullen die uw wilt bewaren. Bewaar de spullen op een logische plek waar u het altijd kunt terug vinden. Zoals alles voor de keuken in de keuken, de administratie in een aparte kast voor de administratie.
 3. Zware spullen kunt u het beste op de grond bewaren of op een plek waar u niet vaak komt zoals schuur of garage. Spullen die u vaak gebruik zet u op een hoogte waar u makkelijk bij kunt, de rest van de spullen kunt u hoger weg zetten.

Tips:

 • Zorg dat u regelmatig uw huis opruimt, met spullen die u niet gebruikt. Breng deze spullen naar
  • de Kringloopwinkel en breng deze aan het eind van de week ook echt weg.
  • iemand in uw omgeving als er nog iets tussen zit er tussen de spullen iets waarvan u weet dat u er iemand in uw omgeving blij mee kunt maken: doen!
  • of verkoop u ze via een verkoopsite of vrij markt