Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mens of dieren eronder lijden.

Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mens of dieren eronder lijden.

Wat is het

In 1713 werd naar aanleiding van de Vrede van Utrecht een grote show op de Hofvijver in Den Haag gegeven. Sinds de jaren 70 is het steeds meer een traditie om vuurwerk af te steken met oud en nieuw. Het is een traditie die al een tijdje meegaat, knallend het nieuwe jaar in. Maar ondanks een traditie is het vaak ergernis van het jaar, vaak met veel schade tot gevolg.

Herkennen

Het komt jaarlijks terug vuurwerk tijdens oud en nieuw. Het begint elk jaar eerder. Het is een mooie traditie en leuk om te zien. Maar voor veel personen met mentale problematiek is het een slechte tijd zodra het vuurwerk word afgestoken. Zoals personen die hooggevoelig zijn voor geluid of geuren, voor personen die snel getriggerd raken of overprikkeld.

Door vuurwerk word een persoon getriggerd, hoe meer het december word hoe vaker een persoon getriggerd word op een dag. De persoon word steeds uit de concentratie gehaald waardoor het steeds moeilijker kan opstarten om weer door te gaan. Op dagen van oud en nieuw is het voor een persoon extra zwaar door het vele vuurwerk om een balans te houden in de signalen en gedachten. Het is zeer vermoeiend voor een persoon.

Voor iemand met PTSS kan dit betekenen dat een persoon een hele dag hoge stress heeft, veel gedachten die negatiever worden, trauma gedachten, herbelevingen en het loopt voor een groot deel door elkaar heen. Het moment van nieuw jaar is dan te veel voor de persoon, hierdoor kunnen er lichamelijke klachten komen.

Vuurwerk is altijd al een punt geweest van discussie om vele redenen. Vuurwerk heeft meerdere kanten, vaak word er maar vanuit 1 kant het is leuk en het moet kunnen, het hoort erbij gekeken. Voor mensen die ervan kunnen genieten is het leuk, vaak is siervuurwerk meer geliefd als knalvuurwerk. De meeste problematiek ligt ook bij knalvuurwerk wat elk jaar harder word.

behandelen

Een vuurwerk verbod heeft weinig zin, omdat net als afgelopen jaar er dan veel illegaal vuurwerk word afgestoken, wat veel harder is, veel gevaarlijker is. Het valt niet te controleren waar word afgestoken, en als er een dader is is deze al weg voor er politie is. Hierdoor is de pakkans zeer klein. Het zou beter zijn om shows te geven op plekken waar normaal festivals zijn, de buren zijn gewent aan drukte en veel herrie, of een terrein waar het wel mag.

gevolgen

Vuurwerk voor personen met PTSS kunnen zorgen voor zeer nare situaties. Het zorgt voor zeer hoge signalen, buien, herbelevingen, tot pijnklachten zeker met oud en nieuw. De kans dat een persoon in een crisis komt is vrij groot, het geluid valt niet te stoppen, is voor minimaal 24 uur veel, valt niet te ontlopen, zo hard dat muziek of geluidsdempende koptelefoon weinig effect hebben. Voor veel personen is het een zeer slechte dag, beleven er weinig tot geen plezier aan en zijn blij dat het 2 januari is.

Ach het is maar 1 dag, word vaak door de samenleving gezegd, maar het is meer dan 1 dag in oktober beginnen vele alle met het afsteken van vuurwerk, hierdoor is een persoon vanaf oktober al meer geprikkeld voor oud en nieuw. Voor een persoon kan het hierdoor extra zwaar zijn in de decembermaand, het is een opstapeling van triggers, weinig nachtrust, weinig herstel, waardoor het steeds zwaarder word.

Van oud en nieuw kan het zijn dat een persoon geheel op is, het kan voor een persoon dagen tot weken duren voor een persoon weer hiervan is hersteld, voor de persoon is het meer dan 1 dag leuk en gezellig, het is voor de persoon enkele maanden last hebben van veel meer signalen en moeilijker de dag doorkomen. Vooral als het in de nacht gebeurt slaapt een persoon niet meer door angsten of trigger,.

plan

Houd ook met oud en nieuw rekening met personen die minder goed tegen vuurwerk kunnen. Ga niet te dicht bij de personen in de buurt of van het huis. Steek het ergens anders af. Kijk of u wilt stoppen met afsteken voor de dieren en personen die er last van hebben of ga naar een vuurwerkshow, hier is een speciale ruimte waar personen die er last van hebben niet zijn.

Omdat het een traditie is word er hoe dan ook wat dan ook afgestoken. Personen willen het niet opgeven, geef ze een alternatief waar het veilig wel kan worden afgestoken en maak zones waar het niet mag. Hoe meer duidelijkheid hoe meer mensen zich er aan gaan houden hoe rustiger oud en nieuw kan zijn voor de rest.

Kies voor siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk, van siervuurwerk hebben veel minder mensen last, hierdoor kan het meer dragelijk zijn wanneer het word afgestoken. Kies een maximum van vuurwerk een paar pijlen zijn genoeg het hoeft geen volle tas te zijn of uw halve inkomen.