trauma bakje bij een herbeleving

Wat is het?

Met een klein bakje kunt u een handige manier maken om uit een herbeleving te komen. In het bakje komen dingen die u kunnen helpen, zoals een stressbal, iets wat prikkels geeft om in het hier en nu te komen, iets met een scherpe geur. De inhoud zorgt voor nieuwe prikkelingen die zorgen dat u snel terug bent in het hier en nu. Door een kleine bakje is het handig voor zowel in huis als buiten op straat, het is een noodpakket wat u direct kunt toepassen.

Herkennen

In het bakje kan een elastiekje zitten die u om uw pols kunt doen door er aan te trekken krijgt u een pijnprikkel, deze kan zorgen dat u snel in het hier en nu komt. Dit kan ook met ijsklontjes aan de binnenkant van de polsen, pas wel op dat u dit niet te lang doet.

Een Egelbal een bal met stekels zoals een stressbal, door de stekels kan de bal meer prikkels geven. Rond de bal door de handen of onder de blote voeten. Een voorwerp waar u aan kunt friemelen zoals een Twisty Loops die alle kanten kunnen draaien of Pop It Fidget Spinner met knopjes.

Eten met een scherpe smaak, zoals hete snoepjes, de scherpe smaak zorgt ervoor dat de zintuigen per direct worden geprikkeld en u snel in het hier en nu bent. Dingen waar u langer op moet kauwen zoals kauwgom of noten zijn vaak ook geschikt. Dit kan ook met een klein flesje, vakantieverpakking, gevuld met iets wat een sterke geur heeft, ruik hier een paar keer aan, en de gedachten worden vaak minder.

Een klein knuffeltje kan helpen om meer veilig te voelen, om meer rust te ervaren, troost te vinden. Het is vaak minder effectief als een snelle oplossing, het gevoel gaat langzaam weer terug naar normaal. Voor troost kan u ook een foto van een persoon of situatie in het bakje doen of iets dierbaars.

Een briefje met het doel wat u gaat uitvoeren, door na te denken over het doel en verbetering en waarom u dit nu zo is, kunnen gedachten meer positiever gaan denken. Zinnen die kracht geven en moed om door te pakken. Het briefje kan een handvat geven tot betere gedachten, het kan ook een positieve motiverende zin zijn.

Een a6 notitieblokje met pen, om gedachten die bezig houden even kort op te schrijven en zo van u af te schrijven, of om positieve dingen te benoemen en de gedachten te veranderen door schrijven en actief bezig te zijn.

behandelen

Een trauma bakje kan makkelijk zijn voor een gesprek om iets bij te hand te hebben om een herbeleving of hoge signalen te voorkomen zodat u rustig het gesprek kan voeren. Wanneer u een voorwerp neemt waar u mee kunt friemelen geeft dit prikkels om rust te krijgen en anders te denken.

gevolgen

Niet alle oplossingen werken elke keer, het kan zijn dat wat u bij heeft niet werkt en het juist verergerd, het is daarom lastig een juist pakket vast te stellen om mee te nemen om dingen te voorkomen. Wanneer het verergerd ben u verder van huis als u in gesprek gaat waardoor het nog moeilijker gaat.

Het bakje is niet de enige oplossing, u moet ook weten hoe u het kunt voorkomen op een andere manier, voor het geval dat u het bakje bent vergeten of dingen niet in het bakje zitten. Het aanleren van manieren kan veel tijd kosten en vele herbelevingen voor u het onder de knie heeft.

plan

Wat in het bakje komt is voor iedereen verschillend, de ene persoon kan een geur trigger hebben en hierdoor meer signalen krijgen van een scherpe geur. Het is belangrijk dat er spullen inzitten die u juist prikkelen en rust kunnen geven op zoveel mogelijk manieren. Maak u eigen bakje wat voor u helpend en werkend is.

Kijk wat voor simpele mogelijkheden zijn voor een bakje te maken met gewone huis tuin en keuken dingen. Maak een bakje voor thuis en voor als u naar buiten gaat zodat u nooit zonder spullen zit. Zet het bakje op een vaste plek in huis zodat als u een herbeleving krijgt u het direct kunt pakken en in actie kunt komen.

Kijk ook naar andere mogelijkheden om meer in het hier en nu te komen zoals tellen of het benoemen wat u ziet, hoe meer manieren u heeft hoe meer kans u heeft dat het gaat stoppen. Leer een ademhalingsoefening aan die u altijd kan toepassen zodat u een herbeleving kunt stoppen op tijd.

Maak uw eigen crisis noodplan voor als de signalen hoger oplopen, uw meer gedachten heeft. In 4 simpele stappen kunt u met het plan een niveau naar beneden waardoor u meer rust kunt krijgen om het meer te stoppen. Leer de stappen in lichtere buien om het te oefenen en het u eigen te maken.