Wat is het

Een trigger kan van alles zijn, het is iets wat een naar gevoel geeft, veel hoge signalen of kan zorgen voor meer zorgen en piekeren. Personen met PTSS kunnen er herbelevingen van krijgen. Voor iedere persoon is het anders welke triggers een persoon heeft en hoeveel last een persoon hiervan heeft. Een trigger zijn dagelijkse dingen, waardoor het voor een persoon al veel moeilijker is om het dagelijks leven door te komen.

Een ander denkt er niet over na, maar geluiden van een vliegtuig, onweer, motor, sirene kunnen voor een persoon met PTSS zorgen voor hoge signalen. Een persoon kan hier veel last van hebben op een dag, een persoon kan door het geluid in paniek raken en hierdoor een bui krijgen omdat er een ambulance langs reed. Wanneer een ander triggers niet kent is het niet te begrijpen dat een persoon er zoveel last van kan hebben. De trigger kunnen dagelijks dingen zijn, zoals geur van een schoonmaakmiddel, het geluid van een winkelwagentjes over stenen. De trigger hoeft verder niks te maken te hebben met het trauma en niet in het trauma voorkomen, het kan ook een geluid of geur zijn die er alles mee te maken heeft zoals een mondkapje dragen.

Een trigger is moeilijk te begrijpen voor een ander die er niet mee te maken heeft. Een trigger kan van alles zijn, het kunnen geur trigger of woord trigger zijn. Elk persoon heeft zijn eigen trigger, het kan te maken hebben met het trauma dat de persoon heeft mee gemaakt en dat het geluid of een gebeurtenis de persoon hieraan herinnerd. Een trigger kan zijn een deurbel bij PTSS als onverwacht hard geluid. Een schuivende stoel als onverwacht en hard. Onverwachte dingen zijn voor veel personen met hooggevoeligheid en PTSS triggers, omdat ze niet te voorspellen zijn wanneer ze opkomen kan er geen actie worden genomen deze te voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat de persoon de deur niet kan openen omdat het hoge signalen heeft.

Het kan de parfum zijn die iemand op heeft. Sommige zijn hier zeer gul mee, voor personen die gevoelig zijn kan de geur blijven hangen en gedachten oproepen een persoon gaat zich door de parfum steeds slechter voelen. De geur kan herinneren aan de dader of kan herinneren aan iets anders. De geur kan zorgen voor veel hoofdpijn.

Een ander kent de persoon vaak niet goed genoeg om te weten van welke trigger een persoon last heeft. Een persoon kan het niet aangeven waardoor het niet bekent is. Het staat niet op de voor hoofd van de persoon, waardoor er zeer weinig rekening mee word gehouden. Een ander denkt er niet over na, maar als alles voor een persoon een trigger is kan een persoon niet meer functioneren, kan een persoon minder werken of niet werken, ervaart een persoon veel stress van andere personen, zit een persoon dagelijks in hoge signalen. Een ander denkt er niet over na, maar wanneer het lange tijd stil is en er word dan gepraat, komt dit voor een persoon die hooggevoelig is hard binnen waardoor de signalen in eens heel hoog kunnen zijn. Het kan van wind naar orkaan.

Gevolgen

Een ander denkt er niet over na, maar na een tijd vaak getriggerd te worden worden alle signalen die een persoon ervaart chronisch, een persoon kan hier veel pijnklachten van krijgen aan de spieren en organen. Hierdoor kan een persoon steeds meer beperkt raken in het dagelijks leven. Een ander denkt er niet over na maar een persoon met PTSS heeft veel last van de samenleving, geuren, woorden, geluiden, dingen die gebeuren. De persoon kan door dit alles zwaar overprikkeld raken, het is voor de persoon extra zwaar te leven in de samenleving met veel triggers.

Een ander denkt er niet over na, maar als een persoon vaak getriggerd word voelt een persoon zich vaak slecht, wilt en durft niet meer naar buiten waardoor het veel meer gaat vermijden. Het geeft te veel triggers waardoor een persoon er liever niet dan wel komt. Het sociale contact kan zo steeds minder worden. Een ander denkt er niet over na, maar wanneer een persoon word getriggerd voordat het een gesprek heeft moet het in hoge signalen een rustig en netjes gesprek voeren, het voelt voor de persoon heel onnatuurlijk. Vaak is het ook niet mogelijk en zegt de persoon de afspraak af waar vaak geen begrip voor is.

Een ander denkt er niet over na, maar een persoon word steeds getriggerd waardoor het veel last heeft van stemmingswisselingen, een persoon kan hierdoor zelden zichzelf zijn. Hierdoor kan een persoon minder zelfvertrouwen krijgen of een verdraaid zelf beeld, het kan zorgen voor meer twijfel en onzekerheid. Wanneer een persoon het woord hoort kan het veel last krijgen van stress of angst en kan het zorgen voor herbeleving. Een persoon kan van een moment in de ochtend al zo overprikkeld zijn dat het voor de rest van de dag er last van heeft. Woord tiggers zijn overal het kunnen woorden zijn die te maken hebben met een trauma die de persoon leest of hoort in het nieuws, het kan zijn een woord als kerstmis wat gedachten oproept.

Wanneer een persoon vaak word getriggerd, kan het meer in het verleden zijn. Hierdoor kan een persoon dingen heel anders beleven als ze zijn. Een persoon kan meer in trauma gedachten zijn met veel gedachten aan het trauma of in herbelevingen. Een ander denkt er niet over na, maar voor een persoon met PTSS zijn veel dagelijkse dingen een trigger, waardoor een persoon vaak op een dag word getriggerd, hierdoor minder rust ervaart op de dag waardoor een persoon meer prikkelbaar word en er moe is van het gevecht hier tegen. Een persoon kan hierdoor zijn rust verliezen.

Een ander denkt er niet over na, maar door trigger kan een persoon zich veel meer zorgen gaan maken over de gezondheid, een persoon voelt zich moe, krijgt steeds meer triggers, krijgt lichamelijke klachten hierdoor kan het hopeloos voelen voor een persoon. De zorgen kunnen zorgen voor meer piekeren en maalgedachten waardoor een persoon minder goed kan slapen en een persoon minder eetlust heeft.

Een ander denkt er niet over na, daarom is het belangrijk om het altijd na te vragen. Het is heel belangrijk rekening te houden hiermee om signalen bij de persoon te voorkomen. Zo kan er meer begrip komen voor de persoon. Een ander denkt er niet over na, maar het mijden van de triggers geeft de persoon meer rust op het moment. Zorg dat u de triggers kent wanneer u een afspraak heeft, gebruik zo min mogelijk sterk ruikende parfum. Vermijd zoveel mogelijk de woorden die met het trauma te maken hebben en maak woorden die dan gebruik zouden worden kleiner hierdoor word het makkelijker om erover te praten.

Plan

Zorg ervoor dat een omgeving rustig is wanneer u een gesprek heeft, een persoon die getriggerd is kan veel last hebben van geluiden, hoe klein deze ook zijn. Een rustige omgeving zonder afleiders, een prikkel arme omgeving. Hierdoor komt een persoon ook meer bij. Word u regelmatig getriggerd, kan is het belangrijk de signalen goed te kennen en te weten wat u moet doen wanneer signalen van wind storm tornado en orkaan opkomen. Het is belangrijk direct te starten met afleiding zoeken en voor orkaan om te starten met het crisis noodplan.

Schrijf over wat triggers met u doen, probeer andere uit te leggen wat een trigger met u dagelijks leven doet, probeer de ervaringen die u heeft te delen zodat andere triggers beter begrijpen en al een opstap hebben in de aanpak ervan. Om meer triggers aan te kunnen is het belangrijk om meer balans te krijgen in triggers en de signalen. Door het bijhouden van een dagboek kunt u leren een beter beeld te krijgen en meer inzicht in de signalen. Door actief te bewegen en elke dag te bewegen kunt u meer grip krijgen op signalen door ze er letterlijk uit te sporten. Door erover te praten kunt u de gedachten meer met rust laten en kunt u samen opzoek naar mogelijkheden om het aan te pakken.