Trigger

Wat is het

Iedereen heeft trigger en soms heeft iemand er vaak last van en soms minder. De meeste zullen trigger wel herkennen bij een driftbui van een peuter omdat hij iets niet mocht. De trigger is dan dan dat het kind iets niet mag en het daarom op een gillen zet. Een trigger is vaak een ding of een geur wat u tot waanzin kan lijden. Maar het kan bijvoorbeeld ook een gat in uw hand zijn, doordat het geld is gestort wilt u het zo snel mogelijk uitgeven. De trigger is dan dat u zich niet kunt beheersen. Dit zorgt ervoor dat u de situatie niet onder controle heeft. Dit is voor zowel kinderen als volwassen. Bij triggers hebben personen vaak last van geluiden. Door het gebruik van een goede beschermende koptelefoon tegen de geluiden kunnen na overprikkeling of er voor om het te voorkomen een koptelefoon worden gebruikt met of zonder muziek.

Een trigger is een prikkel die een positieve en/of negatieve stemming kunnen geven. Triggers zijn er elke dag in geuren en geluiden, de ene persoon heeft er meer last van dan een ander. De triggers zorgen voor stress/angst en paniek. Door meer balans in de prikkels zijn de personen minder snel overprikkeld. Tijdig Reageren Is Geboden, Gewoon Er Rondom.

Herkennen

Het krijgen van inzicht in een trigger is een kwestie van veel onderzoek naar u zelf . Het leren herkennen en erkennen van signalen en hierop kunnen reageren met een oplossing die helpt. Hoe meer inzicht u heeft op de trigger en hoe beter u het kunt herkennen hoe makkelijker u een oplossing kunt vinden. Mensen denken bij trigger vaak aan iets negatiefs, maar een trigger kan ook een positieve trigger geven. Elk persoon heeft positieve en negatieve trigger, hoe gezonder een persoon, hoe meer balans er is in de triggers, hoe zieker een persoon hoe meer last hij heeft van de triggers en hoe minder balans er is.

Prikkels ontvangen is vaak lastig om mee om te gaan en het kan veel energie kosten op een dag. Aan overprikkeling kunt u vaak niet veel aandoen, maar wat is overprikkeling eigenlijk? Overprikkeld kan door alles gebeuren, door geluiden die hard binnen komen, door oplopende stress. Er komen dat in een keer te veel prikkels binnen waar het lichaam op reageert door onrust of juist erg rustig. Het laatste klinkt best vreemd maar door de te veel aan prikkels kost het veel energie, waardoor de persoon juist erg rustig word.

De behandeling van een trigger bestaat voornamelijk uit het leren erkennen en aanpakken van signalen die opkomen. Door te reageren op de signalen van een trigger stopt u buien. Hoe herkent u deze triggers? Welke gevoel maakt dit los? Of emotie? Wat zijn reactie van het lichaam waaraan u het herkent? Wat is de oorzaak van de trigger geur, geluid, persoon? De persoon kan beter overweg met de trigger. De persoon heeft inzicht in de trigger en kan deze erkennen en voorkomen

Triggers bij ptss Voor iemand met ptss is een dag erg zwaar. Veel zaken die herinneren aan een trauma kunnen triggeren. Door een trigger ervaart een persoon de gehele dag meer stress en heeft herbelevingen. Een trigger is een prikkel die een persoon krijgt van een geluid, geur, woorden personen. Vooral in tijden waar veel zaken onduidelijk zijn heeft een persoon meer last van triggers. Een woord wat de persoon hoort kan zorgen voor een bui. Een trigger voelt als een soort prikkel door het lichaam, als stromingen van stress.

Hoe meer een trigger dit gevoel aanprikt hoe meer het voelt als belletje of stromen door het lichaam. Wanneer het stromen worden is een persoon zwaar overprikkeld. Een trigger kan geen rekening mee worden gehouden omdat ze onverwacht opkomen en geluiden niet voorspelbaar zijn die door andere worden gemaakt. Een bepaalde geur zoals ziekenhuis of Sterke geur kan zorgen voor veel stress onrust angst of paniek en zorgt voor herinneringen

Het maakt de persoon. De geluiden zijn vaak angstig, hard, onverwachts, hierdoor schrik een persoon meer en krijgt angst of stress. Iets wat onzeker is, onduidelijk, machteloosheid, verlating zorgt voor veel stress, onrust en veel piekeren. Voor een ander persoon lijkt het geluid niks te doen en de persoon die er last van heeft word vreemd aangekeken of niet begrepen. Trigger zijn zeer vermoeiend en geven veel stress, hierdoor heeft een persoon sneller een vol hoofd en is meer vermoeid op de dag.

Gevolgen

De gevolgen van een trigger kunnen zijn veel stress of paniek tot aan buien. Het zwaar overprikkeld raken kan zorgen voor wind naar orkaan gedachten. Wat zijn de gevolgen van een trigger voor u? Overprikkeling? Emoties? buien? Waaruit bestaat een bui voor u? Komt een stress bui op zetten?Hoe voelt dit, voel u lichaam tinkelen of veranderd u gedrag? Het leren kennen van een bui of een trigger is voor iedereen een leer weg. Een persoon moet een aantal keren getriggerd worden voor het beter met een trigger over weg kan of weet hoe het met regeren. Hierdoor komt het vaak voor dat een persoon getriggerd raakt en even niet weet wat te doen.

Door te lang in een trigger te blijven kan het door schieten van een storm naar een tornado of orkaan. Hierdoor kan een persoon een crisis krijgen en veel last ervaren van de oorzaak. Wanneer een persoon een orkaan heeft is het moeilijk hier zelf uit te komen en heeft een persoon hulp nodig. Een persoon met een tornado kan vaak met veel moeite de rust weer vinden en kan zo werken aan een verbetering. Hoe vaker een persoon getriggerd word hoe meer hooggevoelig een persoon word. Door het meer hooggevoelig worden kan een persoon steeds minder goed tegen drukte, geluiden of geuren.

Wat zijn de gevolgen op de langere termijn? En wat maakt het dat het zo hoog oploopt en u het niet kunt stoppen? Zijn er punten die aangepakt kunnen worden om dit te voorkomen? Heeft u veel last van gevoelens of word u woedend? Wanneer een persoon lang achter elkaar een koptelefoon op heeft, is het meer gewent aan de stilte. De geluiden die daarna gemaakt worden komen harder binnen. van het overstemmen van geluiden kunt u gehoorschade oplopen.

Op de lange termijn zorgen buien voor chronische klachten die pijnklachten kunnen zijn van te veel spanning in het lichaam, een persoon kan hyper alert worden en heel de dag alert zijn op geluiden, waardoor een persoon steeds minder rust ervaart in het dagelijks leven. Het hebben van een trigger kan zorgen voor het verstoren van het dagelijks leven en een persoon beperken in de mogelijkheden.

Voor vele trigger geld dat u ze niet kunt ontlopen en kunt voorkomen. Het zijn vaak geluiden uit de samenleving gemaakt door andere personen. Hierdoor word de persoon vaak overprikkeld door andere wat een naar effect kan hebben op het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de persoon. Door u af te zonderen van de triggers kunnen triggers afnemen. Let hierbij wel op het sociaal leven en het onderhouden hiervan. Hoe vaker u zich afzonder hoe groter de kans op een isolement.

Plan

Door het gebruik van het trigger schema kunnen ernstige problemen worden voorkomen. Door een goede balans te vinden kunt u crisis meer voorkomen. Houd elke dag het dagboek bij om de signalen op te schrijven en een overzicht te maken, om signalen beter te leren begrijpen en om gedachten van u af te schrijven en uw hoofd te leggen. Hoe vaker u het opschrijf en erkent bij u zelf en het gevoel er achter hoe eerder u een trigger kunt aanpakken.

Wat maakt dat deze prikkel zo aanwezig is? Hoe kunt u deze minder aanwezig laten, wat is hiervoor nodig? Waaruit bestaat een bui voor u? Komt een stress bui op zetten? Hoe voelt dit, voel u lichaam tinkelen of veranderd u gedrag? Heeft u veel last van gevoelens of word u woedend? En wat maakt het dat het zo hoog oploopt? Prikkels die u dagelijks merkt zijn …… en u ervaart …….. gevoel en ik wil graag …..

Wanneer heeft u stress, angst, paniek? Wanneer u onverwacht bezoek krijgt of wanneer veel gebeurt in 1 keer? Of omdat het tropisch is? Omdat uw schrik van het onweer? Hoe kunt u het gevoel oplossen? Welk cijfer zou u de gevoel geven van 1-5? Waarom is het 3 en geen 2 beter of 4 slechter wat maakt het verschil? Wat is daarvoor nodig?

Inzicht krijgen Trigger kunt u alleen oplossen als u ze van te voren kunt stoppen. Hoe vaker u dit lukt hoe minder vaak u er last van heeft. Hiervoor is het belangrijk om u zelf af te vragen waarom reageerde ik zo op dat moment of waarom deed ik zo? Wat is het moment dat u bang of angstig word? Wat kunt u van te voren doen om dit te voorkomen? Of waardoor heeft u de angst is het een geluid? Probeer het op te schrijven en probeer hierin zo eerlijk mogelijk te wezen naar uw zelf. Ik heb stress, dan ga ik …….. doen en daarmee maak ik een doel om volgende maand …… gedaan te hebben. Ik wil dit doel graag behalen daarom zal ik …..

Wat betekend het voor u? Wat zijn trigger waar u vaak last van heeft? Wat maakt dat deze prikkel zo aanwezig is? Wat betekend een trigger voor u dagelijks leven? Signalen = Hoe vaak komt de trigger voor? Hoe vaak per uur?? Hoe vaak per dag? Hoe vaak per week? Hoe vaak per maand? Buien = Komen triggers onverwacht of zijn ze er altijd? of is dit wisselend per dag? Wat betekend een bui? Hoe hoog is het dan? Wat kunt u doen een bui te verminderen als u een bui heeft? Gevolgen = Heeft u lichamelijke klachten? Malende piekerende gedachten? Wat doet het met u naar overprikkeling?

Prikkels op een dag = Zorg voor meer momenten met positieve trigger, hoe meer positieve trigger hoe gezelliger het word en hoe beter u zich gaat voelen. Maak hier voor een lijstje met positieve triggers, wat maakt u vrolijk, blij of weer iets meer gelukkig? Door het schema bij te houden, krijgt u meer inzicht in leuke dingen, krijgt u meer structuur en heeft een beter overzicht van uw gevoelens en emoties op een dag, deze kunt u bijhouden in het bg schema. Zorg voor voldoende rust en ontspanning , dit kan met ademhalingsoefening, relax of een massage.

Het maken van een doel = Het schema is gemaakt om meer inzicht te krijgen in uw triggers. Wanneer heeft u triggers? Hoe worden deze triggers veroorzaakt? Hoe kunt u deze triggers verminderen? Op de vragen krijgt u een antwoord bij het invullen van het schema. Om een goed overzicht te hebben van uw trigger, kunt u het schema dagelijks bijhouden, hoe beter u uw triggers kent hoe meer u uw triggers kunt voorkomen. Hoe vaker u het schema invult hoe beter u de triggers onder de knie krijgt, hoe minder vaak u het schema invult en hoe beter u zich gaat voelen.

Normaal gesproken is het 95 decibel wat uit uw koptelefoon komt. Dit zo betekenen dat u tussen de 5 en 10 minuten luisteren naar de muziek op dit volume al gehoorschade kan oplopen. Voor een volume van 86 decibel is het aan te raden om de koptelefoon binnen 2 uur af te zetten en maximaal maar 10 uur per week op te zetten. Gebruik gehoorbescherming maximaal twee of driemaal per dag een half uurtje, op een niet al te hard volume. Het belangrijk dat het oortje goed in het oor past en dat een koptelefoon over het oor valt. Zo heeft u minder last van bij geluid en kunt u het volume wat lager zetten. Een koptelefoon die over de oren valt is veilig voor de oren dan oordopjes, dit omdat de boxen van de koptelefoon verder van het gehoor verwijderd zitten en hierdoor heeft u verminderde kans op schade. Bekijk eens de website: www.oorcheck.nl. Hierop vind u meer informatie over gehoorschade en een antwoord op uw vragen. Op de website kunt u ook een gehoortest doen om te bekijken of er sprake is van gehoorschade.

Meer inzicht in uw trigger en de manier hoe u deze kunt aanpakken en kunt voorkomen. Door u eigen trigger overzichtelijk op te schrijven en de reden dat het zo uit de hand liep op te schrijven kunt u voor uw trigger te groot is reageren. Door dit met regelmaat te oefenen zullen de situaties minder vaak voorkomen.

Door op de lijst erbij te zetten wat u heeft gedaan om er weer van af te komen heeft u de volgende keer een handvat wat u kunt proberen om het weer minder te laten zijn. Na een week kunt u een ritme/regelmaat ontdekken ga op deze momenten iets anders doen of zet een muziek op met een koptelefoon.

Door het geluid harder te zetten dan de omgevingsgeluiden, krijgt u meer rust omdat u de omgeving niet hoort. Hierdoor kunt u meer u zelf zijn. Door het gebruik van muziek kunnen gedachten veranderen en kunt u meer rust vinden. Door mee te bewegen op het ritme verliest u meer stress. Door hierbij hard op mee te zingen bent u meer uzelf.

Wie = Door wie heeft u prikkels gekregen? Wat = Van wat kreeg u prikkels? Hard geluid of een geur? Waar = Waar was dit? Gaat u nog een keer naar toe? Welke = Welke oplossing heeft u gevonden voor de trigger? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ? Hoeveel = Hoeveel triggers had u in totaal?.

Trigger zelftest

Hoe meer vragen u met ja kunt beantwoorden hoe groter de kans is dat u een trigger heeft. Vanaf 4 ja antwoorden is de kans op triggers groot. Voor de zelftest heeft u papier en een pen nodig.

 1. Lopen signalen snel op naar een geluid woord of geur?
 2. Zorgt dit voor meer gedachten?
 3. Krijgt u hier regelmatig buien van? (0-100 paar seconde)
 4. Zorgt het voor stemmingswisselingen in gevoel of emoties?
 5. Bent u meer prikkelbaar, korter lontje, hooggevoeliger?
 6. Slaapt u minder goed en houden geluiden u wakker?
 7. Zorgen geluiden voor gedachten stromen of stromen van signalen door het lichaam?
 8. Word u alert naar de trigger?
 9. Bent u meer waakzaam op de omgeving?
 10. Voelt u zich vermoeid na de trigger?
 11. Kunt u na de trigger minder doen?
 12. Word u dagelijks leven beïnvloed door de geluiden?
 13. Probeert u geluiden geuren of woorden te vermijden? (prikkels voorkomen)
 14. Bent u vaak overprikkeld?
 15. Kunt u minder rust vinden, behouden of voelt het minder als rust?

Heeft u meer dan 4 vragen met ja beantwoord neem dan contact op met uw huisarts en maak de gebeurtenis bespreekbaar, vraag voor hulp voor het aanpakken.

Schema

Het trigger schema kunt u gebruiken wanneer u meer inzicht wilt krijgen in de trigger en de oorzaak ervan. Om triggers meer in balans is inzicht erg belangrijk. Het schema kan worden gebruikt bij mentale problematiek of financiële problematiek.

Het trigger schema bestaat uit wie wat waar welke en hoeveel vragen. Dit geeft een andere kijk op uw triggers door u zelf vragen te stellen denk u bewust na over de trigger, dit geeft vaak in zit in de problematiek, hierdoor kunt er achter komen hoe u de trigger kunt aanpakken.

 • Wie = Door wie heeft u prikkels gekregen?
 • Wat = Van wat kreeg u prikkels? Hard geluid of een geur?
 • Waar = Waar was dit? Gaat u nog een keer naar toe?
 • Welke = Welke oplossing heeft u gevonden voor de trigger? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ?
 • Hoeveel = Hoeveel triggers had u in totaal?

Het schema kunt u wekelijks uitprinten en in een schrift of map bij elkaar bewaren, zodat u een overzicht heeft van een lange tijd en u de problematiek kan vergelijken met andere weken. Zo weet u of het beter gaat en wat de vorderingen zijn of waar nog extra aandacht aan moet worden besteed.

Trigger schema Bestaat uit het aantal triggers en welke triggers en de oplossing, door u 3 punten eigen te maken kunt u de triggers beter aan, leert u er mee omgaan, herkend u de signalen en weet u wat u moet doen bij een trigger.

 • 1 Aantal = Hoeveel triggers had u vandaag? Van welke trigger had u het meeste last? Welk cijfer zou u dit geven?
 • 2 Triggers = Wat waren deze triggers? Hoe zijn de triggers ontstaan?
 • 3 Oplossing = Hoe kunt u voorkomen of wat kunt u anders doen om dit in de toekomst te veranderen? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ?