Triggers met kerst

Ieder persoon is anders en heeft andere dingen die moeilijk kunnen zijn met kerstmis. Voor veel personen met problematiek is het een zware lastige tijd. Vraag aan de persoon wat de persoon graag zou willen en wat u voor de persoon kan doen. De ene persoon kan tegen veel dingen, de andere persoon is al snel geprikkeld, de ene persoon kan tegen drukte van visite en de andere is het al snel te druk. Hierdoor is het erg wisselt wat een juiste planning zou moeten zijn of wat het juiste is om te doen.

Ga het gesprek aan over hoe het leuk kan zijn voor een persoon zodat de persoon er ook bij kan zijn. Een goede planning en weten wat u wel en niet kan doen kan al zorgen voor veel verlichting, wanneer een persoon erna kan uitkijken heeft het iets leuks om aan te denken waardoor het een leuker moment kan worden. Door zoveel mogelijk triggers van de persoon weg te nemen kan het zo rustig mogelijk blijven.

Wanneer u samen gaat dineren kan het zijn dat een persoon last krijgt van een geur trigger zoals bij gourmetten, de geur kan zorgen dat vele signalen hoger oplopen. Vraag bij de persoon na hoeveel last de persoon heeft van triggers en de PTSS. Kijk goed naar wat de persoon wel en niet aankan.