ugh. Komt ze weer aan met haar ptss.

Wat is het

Deze zin word vaak uitgesproken door naasten, maar kan ook goed door de persoon met PTSS, de persoon vind het vervelend steeds hulp te moeten vragen of durft het niet goed. De gedachten verdraaien het moment in iets negatiefs. Het is niet dat een persoon het weer heeft over PTSS, het is dat een persoon er veel last van heeft, elke dag meerdere keren, hierdoor slikt een persoon al veel en uit het vaak een stuk minder.

herkennen

Het kan worden geuit door andere omdat een persoon voor de zoveelste keer over een trauma begint, omdat de persoon zoveel last heeft van trauma gedachten of herbelevingen. Een persoon wil het uiten en er woorden aangeven, wil graag begrip voor de situatie en wil het gaan verwerken. Wanneer het door een ander word geuit geeft het een naar gevoel, van onbegrip, niet willen luisteren, ach het zal wel. Als personen zo denken is het moeilijk om iets uit te leggen en hulp te vragen, de personen hebben geen zin en hebben vaak voor oordelen.

De persoon met PTSS kan het uiten als het gevoel van ik vraag te veel, ik heb het er te vaak over. Het geeft juist aan hoeveel last een persoon er nog van heeft en hoe het trauma nog op de voorgrond staat. het vragen van hulp bij trauma kan erg moeilijk zijn voor een persoon, vaak heeft het minder vertrouwen in andere en weinig zelfvertrouwen.

Ik wil eigenlijk heel veel schrijven, delen. Maar ik wil ook niet te negatief zijn, dus blijf ik maar stil. Het stil blijven is vaak geen optie, het zit hoog, het moet eruit, het zit dwars, het is juist belangrijk te praten en het te uiten. Het is belangrijk goed aan uzelf te denken en de stap te zetten om hulp te vragen of het met iemand te bespreken. Het schrijven kan helpen gedachten en gevoel te verminder, het kan online of op papier, wanneer u het liever niet deelt met sociaal media kan schrijven op papier nog altijd een optie zijn om het te verminderen. Trauma’s zijn negatief hierdoor zijn er ook veel negatieve gedachten die vaak kunnen opspelen.

behandeling

ugh. Komt ze weer aan met haar ptss. Zou moeten zijn ik heb PTSS en dit is zo, ik heb er veel leed voor gehad en door het te bespreken wil ik het verwerken en verminderen om er geen last meer van te hebben. Probeer op moeilijke momenten te kijken naar de positieve dingen die al die tijd goed gaan. Vragen om hulp is een goede stap en belangrijk voor een herstel.

Trauma en PTSS en alles wat er mee te maken heeft zijn geen leuke onderwerpen om het over te hebben. Hierdoor is het vaak dat een persoon een paar keer kan en mag uiten en dat een ander het dan genoeg vind. Het is voor een persoon moeilijk dat er in de samenleving is bepaald dat een persoon zo lang over een trauma mag doen om te herstellen. Hierdoor komt er veel druk bij de persoon te liggen die hierdoor minder gaat vragen of uiten.

gevolgen

Ach word het weer zo’n gesprek, ach die heeft altijd wat te zeuren. Een persoon heeft een trauma 24/7 en kan er elk moment van de dag veel last van hebben. Het is voor een persoon moeilijk om er balans in te hebben als gedachten aan het trauma te pas en te onpas komen opzetten of wanneer iemand word getriggerd. PTSS is niet te voorspellen wanneer iemand er last van heeft.

Terugtrekken, gordijnen dicht. Vandaag doe ik even alsof ik niet besta. Het verstoppen voor een trauma, voor PTSS en het vermijden van het aangaan van een contact zorgt vaak voor meer gedachten en dat het hoger oploopt dan het erover te hebben en het gesprek achter de rug te hebben. Anders gaat u zich druk maken hoe het gesprek zou gaan, waarom u het niet heeft gedaan, schuldgevoel. Door u te verstoppen is de kans groot op een depressie.

Het geeft aan dat er weinig zelfvertrouwen is om te gaan vragen of het bespreekbaar te maken. Er is te weinig vertrouwen en u voelt u tot last als u iets gaat vragen. Door de houding en het gedrag kunt het steeds zwaarder gaan krijgen, meer gaan vermijden, meer signalen. Hierdoor kan het steeds moeilijker worden contacten te hebben of te onderhouden.

plan

Het is niet belangrijk wat andere ervan vinden dat u er een gesprek over begint, als de persoon niet wil luisteren heeft u dit snel genoeg door. Het is belangrijk te letten bij wie u het verhaal kwijt kan, zorg dat u de persoon vertrouwd zodat u er alles aan kwijt kan, kijk ook naar alternatieven van het op schrijven in een dagboek of om gedachten eruit te sporten.

ugh. Komt ze weer aan met haar ptss. Is negatief denken over u zelf, u voelt zich een last om hulp te vragen. Probeer het elke keer om te draaien en de positieve kant te zien. Als ik nu hulp vraag dan kan ik …. beter aan. Het vertrouwen bij PTSS moet groeien onder andere door deze momenten, dat het goed voelt iets kleins te vragen.

ugh. Komt ze weer aan met haar ptss en wat dan nog? Is de PTSS al over dan? Is het al verwerkt? Wanneer een ander minder begrip heeft dat u er na lange tijd nog over heeft, dan kunt u kijken of het een goed contact is. Een persoon die het niet zou aangeven, begrijpt het meer dat het jaren kan kosten om van de PTSS af te komen of voor een deel te herstellen.

Vergroot uw zelfvertrouwen door een cursus, sporten en veel oefenen, om het gesprek makkelijker aan te gaan, om u meer te kunnen en durven uiten. Kijk hiervoor ook voor een weerbaarheidstraining die kan helpen personen meer te vertrouwen, meer op te komen voor uzelf.