Wat is het

Een vakantie is heel goed mogelijk wanneer een persoon een PTSS heeft, het kan de persoon helpen alles weer op een rijtje te zetten, meer rust te ervaren en mee bij te komen. Om op vakantie te kunnen zijn er alleen enkele dingen rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat u alle signalen en gedachten in balans kunt houden, niet te veel schommelingen en dat u weet hoe u moet reageren ook op een andere plek.

Een groepsvakantie kan eigenlijk altijd. De vakantie kan alleen erg zwaar zijn voor een persoon, het kan zorgen voor meer prikkels. Het is belangrijk om grip te hebben hierop of te weten hoe u moet handelen. Een vakantie kan helpen gedachten weer meer los te laten, meer bij te komen, even wat anders. Een groep kan niet aan u zien dat u PTSS heeft, hierdoor hoeft u hier niks over te zeggen.

Door het meegaan op een groepsvakantie kunt u op een andere manier het contact aan gaan met personen, hierdoor kan het zijn dat u er een leuk contact aan overhoud, u kunt meer uzelf zijn zonder een diagnose. Hierdoor kunnen het andere gesprekken worden.

herkennen

Een goede vakantie voor PTSS is in een rustige omgeving met weinig prikkels, vakantie naar toeristen steden of waar veel toeristen komen zijn vaak minder geschikt, het kan te druk zijn en een persoon kan er minder rust ervaren, waardoor het geen uitgeruste vakantie is. De dag gepland met activiteiten voor actief en rust.

Hoe minder prikkels er zijn bij een wandelvakantie op een rustige plek, hoe meer rust een persoon kan vinden, hoe meer ontspannen een persoon zich kan voelen, hoe meer zichzelf de persoon kan zijn , hoe meer plezier een persoon heeft op vakantie. Hiervoor is het belangrijk voldoende inzicht te hebben in de triggers die u heeft, weet of het in de omgeving vaak kan voorkomen en wat te doen als het gebeurt.

Het eten in een hotel of motel kan op verschillende manieren, in het restaurant aan een tafel, aan een lopend buffet of u gaat ergens eten halen. In een restaurant kan het fijn zijn om aan een tafel te zitten en bedient te worden om niet in de rij te hoeven wacht bij een lopend buffet, het kan te veel prikkels geven, of onrust. Wanneer u de keuze vrij laat en zelf voor u eten zorgt dan heeft u de gehele dag en hoeft nergens rekening mee te houden, wat vaak bij een restaurant op een bepaalde tijd is.

Gaat u alleen op vakantie, net het gezin of in een groep? Het kan veel verschil maken in de drukte, signalen, triggers. In een groep kunnen ongeveer 10 personen zitten, het gezin is gemiddeld 4. Met uw eigen gezin reizen of alleen is meer bekent en vertrouwd dan een onbekende groep. Het reizen naar de vakantie bestemming met bus kan erg lang duren, wanneer het lang duurt, het een volle bus is, kan het zijn dat het zorgt voor overprikkeling. Een eigen autovakantie zou het rustigs zijn zodat u kunt stoppen wanneer u wilt en niet afhankelijk bent.

Een groepsreis met PTSS kan,het kost alleen meer energie dan voor iemand zonder diagnose, het kost meer plannen en weten hoe de signalen en gedachten opkomen en in balans kan houden. De persoon kan enige tijd van te voren een plan maken met alle dingen waar de persoon nog last van heeft van de PTSS en kijken of het te veel is voor een weekend of week op vakantie te gaan, Een groepsuitje is anders dan een weekendje of week.

Het is heel wisselt of een persoon met PTSS mee kan op een groepsreis. Als de persoon weet om te gaan met de PTSS en triggers hoeft het geen probleem te zijn, wanneer een persoon veel schommelingen heeft of wanneer een persoon snel is getriggerd word het een ander verhaal. Wanneer een persoon vermoeid is overdag van de triggers of signalen is een groepsvakantie vaak geen goed optie.

Voor een persoon met PTSS kan het onveilig voelen als er een vreemde uit de groep op de kamer slaapt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het trauma, het gevoel het kan zo weer, of door onzekerheid. Hier kunt u vragen of het mogelijk is met een vrouw op de kamer te slapen als vrouw omdat dit beter voelt. Wanneer het niet veilig voelt met 2 personen, is de reis minder geschikt en kunt u zoeken naar een vakantie met aparte kamer.

Het kan een groep zijn met drukke mensen, het is niet van te voren te zeggen in wat voor groep u komt en wat voor type personen dit zijn, hierdoor valt het lastig te zeggen of deze groep geschikt is om samen op vakantie te gaan. Wanneer het een leuke groep is met leeftijdgenoten kan het een erg leuke vakantie worden, wanneer u jong bent en u zit in een groep met gemiddeld 10 jaar ouder is het vaak minder leuk.

behandelen

De reistijd kan zorgen voor meer onrust door het lange zitten, het wachten tot een stop. Het is belangrijk de eerste vakantie naar de diagnose niet gelijk naar de andere kant van de wereld te plannen. Zorg eerst voor een vakantie in eigen land of België en kijk hoe het gaat, wanneer het goed gaat kan de reis verder weg. Leer van de eerste vakantie als dingen minder goed gingen en verander het voor een volgende vakantie.

Plan een vakantie in het seizoen dat u het meest bevalt, wakker u minder goed tegen donker kan kunt u het plannen in het voorjaar. Elk seizoen heeft goede kanten en minder goed kanten, weeg af wat voor u het meest bevalt, door op dat moment te gaan dat u het beste in uw vel zit zijn er minder triggers.

In het boeken van de vakantie is het belangrijk op te letten wat u gaat doen met de groep, waar het huisje staat, hoe de omgeving is, hoe het vervoer is. Door te kijken naar een vakantie die rustig is in een rustige omgeving ervaart u weinig triggers, wanneer u in een omgeving bent met een activiteit in een pretpark zijn er juist veel.

Als er een gehele dag activiteiten zijn kan dit zwaar vallen, het is belangrijk wel de rustmomenten te houden die u nodig heeft. Het zou een optie kunnen zijn om alleen aan het ochtend programma mee te doen omdat dit wel kan en een dag te veel gevraagd is. Niet bij alle vakanties is dit mogelijk zoals een trektocht waar u elke nacht ergens anders slaapt.

Een bootvakantie kan een persoon minder triggeren dan een busvakantie. Met een busvakantie is de groep een groot deel van de heenreis in de bus, de personen raken vermoeid en geprikkeld dit kan invloed hebben op uw eigen humeur. Wanneer u op het water bent en over de zee kijkt geeft het juist geen triggers maar rust. Voor een busvakantie heeft u veel geduld nodig, de heenreis, het stil zitten,. personen die praten, drukte in de bus, weinig pauzes.

gevolgen

In toeristen steden kan het zijn dat een persoon te veel prikkels krijgt van het wandelen in een omgeving om iets te gaan bekijken. Hierdoor kan het zorgen voor meer gedachten en signalen, de persoon kan er meer onrustig van worden. Voor een monument is het vaak erg druk, zeker op tijden in de vakantieperiodes.

Een persoon met PTSS kan vaak moeilijker tegen hitte, hierdoor zijn landen waar het heet is, boven de 28 graden, minder geschikt. Door hitte is een persoon nog meer prikkelbaar, slaapt een persoon vaak slechter, heeft het vaak meer gedachten. Het kan sneller tot buien komen of hoog oplopen door zeer kleine dingen.

Een groep kan bestaan uit jongeren, maar ook uit gezinnen. Een groepsvakantie met kleine kinderen zorgt voor meer drukte, de busreis kan dan voor de kinderen te lang duren met alle gevolgen vandien, dit kan op dat moment erg triggeren. In een groep met jongeren kunnen het meer feestbeesten zijn, waardoor het erg luidruchtig is in de bus.

Het kan lastig zijn om contacten te leggen met de personen in de groep, het is een signaal van PTSS. In een groep is het vaak dat er een paar beginnen en een dag of 2 later er veel meer contact is. Vaak is het een kleine groep van rond de 10 personen, het kan te druk zijn voor personen met PTSS om daar een hele dag bij te zijn.

Wanneer er een drukke groep is kan een persoon veel getriggerd worden op een dag, hierdoor zijn er vele kansen op buien. Wanneer een persoon in hoge signalen zit in een groep is het lastig dit te verbergen zodat het andere niet opvalt. Een persoon zou zich kunnen schamen voor de bui of de uiting eraan. Vaak is er in een groep een moment dat het bij iemand te zwaar valt of te veel doet, dit komt door de omgeving, de vakantie, het verwerken.

Voor een persoon kan het angst geven om met een vreemde op een kamer te zijn, de persoon weet niet wat voor persoon het is, wat de persoon gaat doen, het kan veel vragen oproepen en het gevoel van onveilig geven. Wanneer de persoon angst ervaart om samen te slapen op 1 kamer, kan dit zorgen voor meer spanning tussen de 2 personen, ook al gebeurt er niks, maar het voelt niet lekker.

plan

Het is belangrijk om een signaleringsplan te maken en hier van te voren mee te oefenen. Wanneer u met meerdere op vakantie gaat kan het helpen om het te laten zien wat u bedoeld zodat andere u kunnen helpen. Voor uzelf kan het nieuwe inzichten geven in de signalen en gedachten die u heeft en voor het vinden van oplossingen. Het is duidelijk en overzichtelijk waar u op moet letten en wat de gevolgen kunnen zijn.

Het is belangrijk om te weten hoe u rust kan hebben en behouden, start met het oefenen van een ademhalingsoefening en ontspanningsoefeningen, door het aan te leren heeft u manier om rust te vinden, om signalen te verminderen voor zowel binnen als buiten. het kan helpen om meer grip te kunnen houden op de signalen.

Kijk naar de mogelijkheden van een prikkelvrije vakantie, bijvoorbeeld een vakantie park waar rekening word gehouden met autisme. Deze omgevingen zijn vaak rustig, waardoor u minder last heeft van prikkels. Wanneer u naar een monument gaat kunt u ervoor kiezen dit op een andere tijd te doen, bijvoorbeeld vroeg in de morgen, of wanneer andere gaan eten, hierdoor is het vaak veel rustiger en heeft u alle tijd om het te bekijken in rust en met weinig triggers. Pas de planning aan om het zo rustig mogelijk te houden.

Plan een vakantie waar het kan op een andere tijd dan de vakantie periode, het is rustiger, hierdoor zijn er al meer mogelijkheden voor een leuke vakantie. Plan de vakantie zo in dat u genoeg te doen heb, plan activiteiten die u wil gaan doen in op een dag en maak er een planning van. Houd genoeg ruim,te over voor vrije tijd. Zo kunt u de dagstructuur zo veel mogelijk behouden.

Aan een groepsreis zitten voor en nadelen, het is belangrijk deze tegen elkaar weg te strepen. Het is belangrijk een plan te maken en mogelijkheden te bedenken voor situatie die zou kunnen ontstaan, zo dat u hierop bent voorbereid. Zorg dat u dingen mee neemt die u rust kunnen geven, voor binnen, tijdens een activiteit, zodat u de prikkels kunt verminderen.

Kijk naar de mogelijkheden van een vakantie in bijvoorbeeld een groep met autisme, autisme lijkt veel op PTSS. Dit zijn vaak vakanties in een rustige omgeving met weinig prikkels. De personen zijn vaak ook rustiger dan in een groep zonder diagnose. Het kan meer rust geven als er geen of weinig prikkels zijn dan kunt u er meer van genieten.

Hoe goed kunt u de signalen van PTSS aan? Wat maken sommige dingen bij u los? Wat als er een een trigger is in geluiden, woorden? Het is belangrijk voor uzelf duidelijk te hebben dat het kan, dat het goed is om te doen, dat het een leuke vakantie gaat worden, hoe meer zeker u bent dat het gaat lukken met de PTSS en alles in balans hoe groter de kans dat het leuk gaat worden.

Tijdens een groepsvakantie is het belangrijk duidelijk te zijn in grenzen en niet uw grenzen overheen te gaan, om buien te voorkomen of signalen die hoog oplopen. Hiervoor heeft u veel inzicht nodig in de signalen. De grenzen kunnen zorgen voor meer rust, duidelijkheid voor uzelf en een ander, het kan helpen om niet getriggerd te raken en gewoon lekker rustig mee te doen.