Valt niet mee met PTSS en mondkapjesplicht, but I did it!

Nou viel tegen, was in 2 winkels enige (geen mondkapje). Eerste winkel vroeg caissière ernaar en hoefde alleen uitzondering te noemen. 2e winkel staarde iedereen me aan (twee grote rijen), werd niets gevraagd en caissière lachte lief naar me. Valt niet mee met PTSS but I did it!

Wat is het?

Het is erg wisselvallig hoe winkels omgaan met de mondkapjesplicht. Bij de ene winkel kan een persoon doorlopen zonder iets te zeggen en bij de andere word er na gevraagd. Bij een andere winkel word het niet geloofd of gehoord. Hierdoor kan een dagje winkelen erg lastig zijn voor een persoon met PTSS. Wanneer er na gedraagt word roept het bij de persoon herinneringen op zodra het PTSS uitspreekt, het kunnen trauma gedachten zijn maar ook de eerste gedachten van een herbeleving.

herkennen

In de winkel is het verplicht een mondkapje te dragen van winkel 2 is het onjuist om er niet na te vragen bij binnenkomst. Wanneer er meer op word gelet, zouden de personen die een mondkapje weigeren op te zetten, er tussen uit worden gehaald. Door een minder streng beleid kunnen er meer mensen winkelen, maar loopt de volksgezondheid wel meer risico.

Een winkel die geen of weinig controle heeft aan de deur of er wel of geen mondkapje is en waarom deze word niet word gedragen, zegt veel over de winkel, het beleid rondom corona, hoe ernstig het word opgevat. Ook het bedrijf heeft een verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, de besmettingen en de kansen die er zijn binnen een bedrijf.

Met een PTSS heeft een persoon vrijstelling voor het dragen van een mondkapje. In de winkel word dit veelal minder geaccepteerd. Het kan voor personen erg lastig zijn om te gaan winkelen. In de eerste periode moesten personen uitleggen wat ze hadden mee gemaakt, soms werd het niet geloofd, het verhaal word verteld in een winkel. In sommige gevallen word het niet geaccepteerd dat een persoon zonder mondkapje in de winkel loopt, en krijgt de persoon nare opmerking of word beledigd.

Staren omdat het een plicht is, het anders is, de persoon het weigert te dragen, het klopt niet in het beeld. Het is vreemd om iemand te zien zonder mondkapje als iedereen het op heeft. Voor een persoon kan het het gevoel geven als of de andere nog nooit iemand zonder kapje hebben gezien, het geeft een ongemakkelijk gevoel. Net als dat er geen plicht is maar iemand het wel draagt en dan word nagekeken met een blik ik heb nog nooit iemand gezien met een mondkapje.

behandelen

Niet in elke winkel word er even streng gehandhaafd op de mondkapjes of andere maatregelen. Sommige winkel vinden het best en is iedereen welkom met of zonder mondkapje. In supermarkten of grote is het vaak strenger waardoor een persoon vaker moet aantonen dat het PTSS heeft en hierdoor geen mondkapje draagt. Zeker wanneer een persoon meerdere winkel in en uit gaat kan het vervelend zijn.

Het staren geeft al aan dat er iets anders is, het hoort niet zo. Hierdoor kunnen mensen heel boos reageren of gaan schelden. De persoon hoort bij de doelgroep kwetsbaar. Door de mentale problematiek is het voor de persoon niet mogelijk een mondkapje te dragen. De persoon word uitgescholden en is kwetsbaar, terwijl het een vrijstelling heeft. Voor een persoon zijn dit keer op keer een nare ervaring.

gevolgen

Het aanstaren van een persoon met PTSS kan zorgen voor hoge signalen, voor nerveus worden, het kan herinneringen geven aan andere momenten. Het voelt voor een persoon niet prettig om te wachten, waardoor signalen makkelijker kunnen oplopen tot een bui of ik moet hier weg. Een persoon kan minder goed rustig boodschappen doen.

De mondkapjes plicht kan voor personen met PTSS een nare situatie zijn, een persoon kan veel last hebben van het masker en de gedachten die het oproept, vaak zijn dit trauma gedachten. Wanneer er in het trauma toe het werd aangedaan iets is gebeurt dat er iets voor de mond zat waardoor een persoon weinig lucht kreeg kan dit terug komen bij een mondkapje, dit maakt dat het kapje veel meer angst kan geven.

Door meer stress en zorgen kan een persoon steeds meer de winkels gaan vermijden, het kost de persoon te veel energie om te gaan, het doen van boodschappen en de vragen in de winkel, kan voor een persoon lastig zijn. Een persoon kan een naar gevoel overhouden aan het boodschappen doen bij negatieve reactie. Een persoon kan meer gaan vermijden en niet meer naar winkel gaan.

plan

Het beleid rondom de mondkapjes zou meer gehandhaafd moeten worden, het zo duidelijker en makkelijker moeten zijn voor personen met PTSS om te winkelen en aan te geven waarom het geen mondkapje draagt. Het zou kunnen met een PTSS pas die word uitgegeven door behandelaar en erkent word in openbaar vervoer en winkels. Het voorkomt dat een persoon steeds moet uitleggen of negatieve reacties krijgt.

Het kan voor een persoon veel lastiger zijn om de boodschappen te doen, het kan veel stress geven om iedere keer te moeten melden, het kan zorgen voor meer malen of piekeren omdat een persoon het moet uitleggen of wat als ik de winkel niet in komt. De boodschappen kunnen een groter stress moment worden dan voor de plicht.

Vraag aan de persoon waarom het geen mondkapje draagt, een medische reden van het niet dragen door PTSS is heel iets anders dan het weigeren van het dragen omdat de persoon tegen de maatregelen is. Heb geen vooroordelen of oordeel niet te snel, de persoon lukt het niet om het te dragen.