Om piekergedachten om te zetten naar positieve gedachten is het belangrijk om u zelf vragen te stellen. Het kan soms lastig zijn de piekergedachten te benoemen of te omschrijven, vaak komen en gaan de gedachten automatisch waardoor u er minder bewust van bent dat u aan het piekeren bent. Neem hiervoor de piekergedachten in het hoofd waar u het meest last van heeft om deze beter te onderzoeken.

Neem de voor u belangrijkste piekergedachte.

Wat zijn voor u de belangrijkste piekergedachten en waarom houd juist dit u zo bezig?

Stel jezelf nu onderstaande kritische vragen:

  • Is er ook een andere manier om tegen de situatie aan te kijken? 
  • Wat heeft u meegemaakt dat de piekergedachte tegenspreekt?
  • Wat zou u tegen een goede vriend of vriendin zeggen als die hetzelfde denkt?
  • Stel dat u een paar jaar verder bent. Wat zou u dan tegen uzelf zeggen over uw piekergedachte?

Wat is het antwoord op de kritische vraag/vragen?

Probeer de antwoorden zo duidelijk mogelijk te omschrijven en zo uitgebreid mogelijk voor een duidelijk eerlijk beeld over de gedachten. Het gaat om uzelf en de oplossing voor de gedachten. De oplossingen die u heeft voor een ander zouden voor u ook kunnen helpen, het is soms makkelijker te denken voor een ander als voor uzelf in oplossingen.

Probeer nu een meer positieve, realistische gedachte te bedenken.

Wat zijn gedachten die kunnen helpen om u meer positief te laten denken? Wat zijn positieve gedachten die een beter gevoel geven? Wat zijn positieve gedachten die de kijk op de situatie veranderen? Schrijf de positieve gedachten op in het positief dagboek. Soms lukt het niet in 1 keer om de gedachten te veranderen, het kan zijn dat het alleen verlicht of de stemming iets veranderd. Hoe meer u oefent de gedachten te veranderen hoe beter u hierin word en hoe meer effect het kan hebben.

Een manier om anders met u gedachten om te gaan, is om ze van een afstand te bekijken.

Zo ziet u dat het maar gedachten zijn. Meer niet. Ze zweven af en toe rond in u hoofd, u kunt ze van dichtbij bekijken en dan weer voorbij laten gaan. Door u gedachten van een afstand te bekijken, krijgen ze minder controle over u. Langzaam maar zeker krijgt u meer rust in uw hoofd.

Hoe snel gaan de gedachten door het hoofd? wat voor gedachten zijn het? Hoe kunt u er meer grip op krijgen? Wat heeft invloed op de gedachten? Hoe kunt u de gedachten meer loslaten?