Wat is het

Een triggerlijst word in de hulpverlening gebruik bij personen die hooggevoelig zijn, die regelmatig last hebben van triggers, om een duidelijk beeld te krijgen hoe een persoon hiermee kan leren omgaan en hoe triggers verminderd kunnen worden. Door een overzicht te maken van alle triggers kan er meer gekeken worden hoe deze kunnen worden aangepakt om minder te gaan vermijden. Vermijdingsstrategieën kunnen er zijn om meer veilig te voelen, meer rust te ervaren of een dag beter door te komen.

Een triggerlijst zijn triggers die kunnen zorgen voor vermijd gedrag. Deze kunnen bestaan uit vermijden van situaties of personen. Wanneer een persoon getriggerd raakt kan het bevriezen of vluchten. Een triggerlijst kan een overzicht zijn van alle triggers die u heeft met de gevolgen wat deze voor u betekenen en kunnen doen. Personen die vaak vermijden hebben angsten paniek of veel stress en gedachten als het er aan word herinnerd. Zoals bijvoorbeeld trauma gedachten, van een persoon die iets naars heeft ervaren, dit kan buiten zijn, waardoor een persoon moeilijker het contact met andere aangaat en deze liever ontloopt.

Herkennen

Vermijden kan op verschillende manieren door geen contact meer op te nemen met ander, het steeds lastiger vinden naar buiten gaan of het lastig vinden om buiten te zijn. Het kan voor een persoon veel energie kosten het daadwerkelijk uit te voeren. Het vermijden van triggers geeft een persoon vaak een beter gevoel en het geeft meer rust en veiligheid.

Vermijdingsstrategieën zijn manieren die u heeft bedacht om het goed te keuren voor uzelf, door er minder mee te zitten naar buiten te gaan. De manier om het te vermijden kan een nieuwe gewoonte worden waardoor een persoon minder het gevoel van vermijden ervaart. Hierdoor houd de trigger het vermijden in stand, het gevoel van vermijden is er niet waardoor een persoon het meer ervaart als normaal om minder buiten te komen.

Weet je het wel, maar durf je niet te schrijven? Het kan zijn dat een persoon het weet hoe het zit en verloopt, maar dat het meer angst heeft het op te schrijven, het op schrijven op papier geeft een extra druk, het kan hierdoor veel moeilijker worden het op te schrijven. Het letterlijk op schrijven waar het an ligt kan voor een persoon zeer moeilijk zijn, zeker als dit te maken heeft met een trauma, de trauma gedachten kunnen meer opspelen tijdens het invullen.

Triggers van vermijden kunnen zijn gedachten die bezig houden aan een negatieve gebeurtenis, herinneringen die opkomen bij het winkelen, angst ervaren als een persoon naar buiten wilt, het moeten opstarten voor het weg kan. Het kan zijn dat een persoon door de trigger het sneller opgeeft en het laat zitten. Ik vermijd omdat ik bang ben buiten voor een mening van een ander, ik doe het zelden goed in de ogen van een ander, ik word er altijd zo nerveus van en dan krijgt ik angst of paniek, midden in een winkel. Ik blijf liever thuis dan heb ik hier geen last van. Het kan een dag kosten voor ik weer ben bij gekomen van de stress en gedachten. Ik vermijd mensen omdat het niet veilig voelt, het geeft altijd veel stress en angst, vaak ben ik bedrogen en is er niet gezegd wat er gedaan zou worden, hierdoor vertrouw ik mensen minder waardoor ik nu personen vermijd omdat het te onveilig voelt.

Een triggerlijst kan een duidelijk beeld geven van de triggers die u ervaart op een dag, wat de oorzaak is dat het trigger en welke invloed het heeft op uw dagelijks leven. Het is belangrijk een duidelijk beeld te krijgen van de triggers om te weten hoe u deze kunt verminderen en buien kunt voorkomen. maak hiervoor gebruik van orkaan, tornado storm en wind om een duidelijk beeld te krijgen en signalen en gedachten in fase in te delen.

Een triggerlijst is een overzicht van triggers die zorgen voor vermijden, het word opgeschreven in een omschrijving van de situatie. Hierbij word aangeven wat u kunt doen of wat andere voor u kunnen doen en hoe het voor u voelt als u getriggerd bent. Om het vermijden om te draaien en weer de dingen op te pakken is het nodig omdenken mogelijk te maken, nu bent u bezig met het in stand houden van een trigger waardoor u vermijd, het omdenken hiervan is om het te proberen elke keer toch te doen en steeds meer balans aan te brengen om de trigger meer onder controle te krijgen.

Gevolgen

Het toegegeven dat er vele triggers zijn en dat dit de oorzaak kan zijn van het vermijden kan voor een persoon erg confronterend zijn. Het is lastig het van u zelf te zeggen dat het een minpunt is. het juist onder woorden brengen dat andere begrijpen wat u bedoeld, kan soms lastig zijn omdat het over gevoel, emoties en gedachten gaat.

Een triggerlijst kan handig zijn wanneer u meer wilt weten over triggers, zowel voor u zelf als voor naasten. Het geeft een overzichtelijk beeld welke triggers er zijn zodat andere hier rekening meer kunnen houden en meer begrip hebben. Een triggerlijst is om vermijden zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken. Triggers hebben altijd een negatieve invloed op de gezondheid of op het dagelijks leven. Een persoon kan meer gaan vermijden en hierdoor zeer zelden nog contact hebben met iemand of situaties zoveel mogelijk ontlopen. Het vermijden kan in het begin onschuldig lijken maar groeit snel tot vermijden.

Een trigger is dat ik faalangst heb en hierdoor meer onzeker ben over alles, ik ga meer twijfelen of ik het wel of niet moet doen, hierdoor ga ik me steeds meer zorgen maken en piekeren. het kan hierdoor steeds langer duren voor ik klaar ben om te gaan. Een trauma trigger kan ervoor zorgen dat een persoon meer gaat vermijden, het trauma en trauma gedachten zijn veel op de voorgrond, hierdoor heeft de persoon veel een naar gevoel. het naar buiten gaan voelt onveilig en de persoon kan er onzeker van worden.

Het schrijven van een triggerlijst kan zorgen voor meer angsten, een persoon gaat met het gevoel terug om na te denken over de trigger, hoe het verloopt, hierdoor kan het meer gedachten en signalen oproepen waardoor iemand in paniek kan raken. Doordat een persoon het moeilijk vind de lijst te maken krijgt een persoon meer uitstelgedrag, de opdracht word voor uitgeschoven en er word niet echt aan gewerkt. Het is erg zwaar het te accepteren dat het zo is, het daadwerkelijk te beseffen dat het zo is, een persoon loopt hier liever voor weg.

Personen met mentale problematiek zijn goed in vermijden, ze hebben allerlei vermijdingsstrategieën om het te kunnen uitvoeren, vaak zijn het redenen voor de persoon om iets niet te doen, het uitstellen om het niet te doen. Personen met een PTSS en depressie hebben hier vaak veel last van.

Vermijdingsstrategieën aanpakken kan alleen als een persoon veel inzicht heeft in de signalen die het kunnen veroorzaken en het in stand houden, het zijn gewoonte geworden die niet goed zijn voor de gezondheid. Om de vermijdingsstrategieën aan te pakken is het belangrijk te weten hoe het komt, voor een persoon kan het lastig zijn dit aan te geven of wat nu de oorzaak is.

Plan

Wat zijn uw triggers? Welke triggers zorgen voor vermijden? Wat vermijd u en hoe vaak? Hoe kunt u merken dat u meer gaat vermijden? Reageert u altijd hetzelfde op de trigger? Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van situaties die u laten vermijden. Door de triggers van vermijden te kennen kunt u steeds meer aanpakken.

Wat zijn dingen die u vaak vermijd? Waarom vermijd u dit? Wat is de oorzaak en wat maakt het los? Wat geeft het voor gedachten en gevoel? Het is belangrijk te weten wat het met u doet en om hier een duidelijk beeld van te maken. De gedachten het gevoel en emoties zorgen voor vermijden dit word een cirkel die doorbroken moet worden.

Wat zijn andere signalen die u ervaart van een trigger? Krijgt u meer gedachten? Meer stress, angst of paniek? Bent u meer waakzaam of alert op de omgeving? Krijgt u meer spanningen? Het zijn aanknopingspunten die u kunt gebruiken voor het herkennen van een trigger van het vermijden. De signalen geven aan dat het minder goed gaat waardoor de kans groot is dat u gaat vermijden of niet naar buiten gaat.

Maak een trigger schema en vul deze dagelijks in geef aan hoeveel last u heeft van de trigger met een cijfer. Het is belangrijk dit eerlijk voor u zelf op te schrijven voor een goed beeld. Het cijfer zegt iets over de ernst van de trigger 1-5. Waarom is het een 3? Waarom geen 4? Wat er is voor nodig om er een 2 van te maken? Wat is het verschil tussen 2 en 3?

Neem de tijd om de lijst te maken, start met 10 woorden die direct bij u opkomen waar aan het kan liggen en ga deze verder uitwerken. Schrijf eerst in klad zodat u kunt strepen en verbeteren. Neem pauze en kijk er later na en kijk wat er anders moet. Doe niet te veel achter elkaar dit kan al snel te zwaar worden.

Maak een activiteitenlijst die kan helpen wanneer u getriggerd bent met 10 activiteiten die u kunt gaan doen, om rust te vinden om het daarna als nog uit te voeren. het is belangrijk om in de samenleving te blijven en u niet te gaan verstoppen, hoe meer u zich verstopt hoe meer problematiek. Het is belangrijk een dagstructuur te maken en u hier dagelijks aan te houden met minimaal 1 activiteit buiten zoals het doen van boodschappen, plan deze vroeg in de morgen dan is het rustig en weinig triggers.

Het minder vermijden is ervaren dat het ook positief kan zijn, dat de sitautie er nu niet is, om zelfvertrouwen te laten zien en het aan te pakken. Het vermijden kan verminderen naar positieve ervaringen in een situatie, zoals het rustig doen van boodschappen, maak hiervan een doel en probeer het elke keer opnieuw. Het vermijden is vaak niet zo opgelost en kost veel doorzettingsvermogen. Een trigger om te vermijden is drukte, ik kan erg slecht tegen drukte en veel personen, het geeft altijd veel druk in het hoofd, waardoor ik me moeilijker kan concentreren. Hierdoor loopt de spanning meer op, ik moet leren om te gaan met de trigger van drukte, maar ik vermijd liever de trigger door op een andere tijd te gaan.