De feestdagen beginnen voor sommige al heel vroeg andere houden zich aan de dagen die er zijn, het is belangrijk zeker in december te letten op wat u eet, dat u voldoende beweegt en voldoende tijd tussen de maaltijden laat zitten. Ga geen boodschappen doen wanneer u trek heeft of zin in iets lekkers, want zo lijkt het of er alleen maar lekkers is in de supermarkt. De feestdagen gaan niet alleen maar over eten en nog meer eten, juist met zoveel eten om u heen is het belangrijk een grens te hebben.

Let op bij het doen van boodschappen. De lekkere producten staan vaak zo opgesteld in een winkel dat het direct aantrekkingskracht heeft. Het is de kunst door een winkel te lopen en het te laten liggen. Neem 1x per week iets lekkers mee en voor de rest van de week niet, koop kleine verpakkingen en geen kilo zakken. Wat u in huis haalt, eet u ook op, met kilo zakken komen er ook kilo’s aan. December snoepgoed zit vol met suikers.

Ga rond de tijd van de feestdagen zo min mogelijk boodschappen doen, wat andere in hun mandje hebben, kan zorgen voor een impulsaankoop, en of u het nu helemaal nodig had?? Probeer de boodschappen zo te plannen dat u 2 dagen voor de feestdagen alles in huis heeft, koop dingen die langer goed blijven eerder, start met de voeding verzamelen vanaf oktober en zet het op een aparte plek. Zo heeft u zekere alles wat u nodig heeft voor het diner.

Wanneer u ergens heen gaat, neem wat te eten vooraf, al is het iets kleins, het voorkomt trek en het is makkelijker de hapjes te laten staan. Maak een plan voor uzelf wat u gaat nemen bijvoorbeeld met oud en nieuw, kies u wel voor toastjes met wat lekkers maar laat u een vettige oliebol staan.

Maak een gezonde keuze welke hapjes u gaat nemen, let op de koolhydraten die er in zitten, zoals veel chocolade er veel zitten. Het hoeft niet allemaal gezond te zijn, maar kilo’s aankomen in alleen december is ook niet nodig. Juist tijdens deze dagen word er minder op gezond eten gelet. Kies bijvoorbeeld een fruitsalade in plaats van chips of vettige dingen.

In veel drankjes zitten veel suikers, de suikers zetten aan, neem een klein glas en drink het rustig, doe er wat langer over of kies voor een gezonde vruchtensap of water. Pas op met alcohol en drink het met mate, alcohol is niet nodig om het leuk en gezellig te hebben.

In een groep kan het lastig zijn om nee te zeggen, wanneer u niet wilt eten of drinken, maar denk aan uw eigen gezondheid en uw eigen keuze en plan die u vooraf heeft gemaakt, het kan als minder gezellig worden gezien als u water drinkt, maar het is een mening van een ander, u bepaalt, geef dit op een vriendelijke manier aan.

Het is niet dat u helemaal niks mag eten of drinken, maar het is belangrijk op te letten hoeveel van alles in alleen die dagen, vaak zijn het meerdere maaltijden en een hele dag hapjes of drankjes, eet iets meer als anders, dit is voldoende. Niks nemen tijdens een feest is vaak geen optie omdat u zich gaat ergeren aan dat het niet mag, u u het zelf verbied, hierdoor krijgt u des te meer zin om te gaan eten.