Wat is het?

Het volhouden met een PTSS is dagelijks hard werken en zeer vermoeiend. De traumagedachten houden een persoon een gehele dag bezig, hiervan ervaart een persoon veel stress, onrust, angst of paniek. Omdat een persoon vaak veel triggers heeft is een persoon sneller in een bui, wat extra vermoeiend is, hierdoor kan het voelen als dat u op de laatste loodjes loop. Het volhouden met PTSS gaat vaak het beste als een persoon naasten heeft die de persoon ondersteunen.

Herkennen

PTSS is een diagnose die zich moeilijk onder controle laat houden. Signalen als stress en angst zijn vaak de gehele dag aanwezig. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe de signalen opkomen en hoe het voelt om ze eerder stop te zetten. Een persoon heeft vaak herbelevingen of nachtmerries wat een persoon erg kan uitputten samen met de signalen. Het voelt vaak erg zwaar om een dag door te komen met een PTSS. PTSS word extra zwaar gemaakt door de vooroordelen die er zijn en de taboe die heerst.

Triggers kunnen van alles zijn woorden waar u minder goed tegen kan die buien of extra stress of angst kunnen geven. Deze woord triggers hebben te maken met het trauma of is hieraan gelinkt. De triggers zijn vaak niet te voorkomen op een dag. Herbelevingen kunnen elk moment van de dag opkomen, vaak zijn ze niet te voorkomen en heeft een persoon het pas laat in de gaten. Het is lastig om na een herbeleving weer gewoon door te gaan een persoon moet eerst bijkomen en weer aarden. Signalen zijn voor een persoon vaak het lastigste om mee om te gaan. De signalen kunnen hoog oplopen dat een persoon veel last heeft van tornado of orkaan gedachten of een gedachten stroom.

Behandelen

Het is belangrijk om te weten dat u niet de enige bent met PTSS, niet de enige bent die dingen vermijd, of die veel angsten of paniek ervaart. De ervaringsdeskundige kunnen u helpen met het leren omgaan met een PTSS, voor meer begrip of voor een luistert oor. Het doorzetten bij een PTSS moet vaak worden gezocht in kleine dingen. Het is elke dag opnieuw beginnen en starten met het zo rustig mogelijk laten zijn op een dag. Een persoon heeft heel de dag werk aan een PTSS. Een PTSS met een enkelvoudig trauma kan worden verholpen en een persoon kan hier weinig last van hebben. Een PTSS kan ook leren omgaan met zijn. EMDR kan dan helpen met de klachten te verlichten.

Troost vinden bij jezelf ? Troost kan in van alles zitten het kan een leuk boekje zijn, een positieve herinneringen, iets voor over u heen of om vast te houden, het zijn vaak kleine speciale dingen. Het is belangrijk om te weten hoe troost bij u werkt. PTSS zonder persoon om de persoon heen is extra zwaar, de persoon kan alleen terecht bij hulpverlening als deze tijd hebben. Hierdoor is er weinig tot geen tijd dat een persoon zich kan uiten of dat er dingen kunnen worden aangepakt, hierdoor staat een persoon er voor een groot deel alleen voor.

Gevolgen

Een persoon is overdag erg moe waardoor het een dag in vermoeidheid moet doorkomen. Hierdoor heeft een persoon sneller last van triggers zoals woord trigger of geluiden, hierdoor word een persoon snel overprikkeld. Doordat een persoon minder rust ervaart kan een persoon zijn rust verliezen waardoor een persoon een gehele dag al in een hoog level zit vanaf de start van de dag. Een persoon kan opstaan met pieker gedachten waardoor een persoon eerst moet bijkomen voor het de dag kan beginnen. Een persoon kan last hebben van vastzittende gedachten, trauma gedachten, maal gedachten en herhalende gedachten. Een persoon kan ook een combinatie hebben of een depressie krijgen.

Door dat signalen hoog zijn komen er vaker spanningen voor in het lichaam wat ervoor zorgt dat een persoon meer pijnklachten ervaart over een dag of vastzittende spieren heeft. Hierdoor kan een persoon meer worden beperkt in het dagelijks leven. Door angsten en minder vertrouwen in mensen of dingen kan een persoon meer gaan vermijden en in een sociaal isolement komen. Over PTSS zijn veel vooroordelen er is helaas niks aan te doen, ze komen onverwachts en daardoor vaak op een zeer verkeerd moment waardoor het nog harder binnen komt. Hierdoor kan een persoon snel in een buui schieten.

Plan

Meld u aan om de PTSS te laten behandelen met EMDR. Het is belangrijk rekening te houden met de wachttijd voor u een intake heeft. Start in deze tijd een onderzoek naar u zelf en wat PTSS voor u betekend. het is belangrijk een duidelijk beeld te krijgen wat triggers en signalen met u doen om een goede hulpvraag te kunnen stellen. Het is belangrijk om de signalen van uw PTSS te kennen en hierna te handelen door ze in te delen in wind storm tornado en orkaan. De fase geven aan welke actie u moet nemen om het te verminderen. Ga opzoek naar dingen die u leuk vind om te doen, maak er een project van voor enkele dagen of weken, zo heeft u langere afleiding en meer rust op een dag omdat u iets leuks doet.

Kijk naar de momenten dat het goed gaat, wat gaat er goed en wat lukt goed? Kijk de kanten die u goed heeft aangepakt en wees trots op u zelf dat u die stappen al heeft gezet. Wat is er nodig voor een nieuw doel? Door te blijven kijken naar positieve momenten in de zware tijd is er steeds een klein lichtpuntje. Maak gebruik van een hulplijn die er is in het land, voor een luistert oor of voor een chat gesprek. Het kan helpen om even uw hart te luchten.

Maak een vaste dagstructuur, met PTSS, werkt het vaak het beste wanneer er een vaste lijn is en elke dag op dezelfde manier in een vaste volgorde, zonder te veel wissels. Wissels zorgen voor meer triggers en stress. Ruim de boel eens flink op en sorteert alles in kleine bakje. Zet deze op een nieuwe vaste plek, hierdoor hoeft u minder te zoeken en heeft u minder stress of paniek. Denk aan de kleine dingen die stress geven en hoe u deze al kunt aanpakken door een kleine verandering.

Probeer klachten van een depressie en depressieve signalen vroegtijdig stop te zetten. Door erover te praten, door hulp te vragen, meer afleiding te zoeken, door een gezonde levensstijl. Een depressie komt vaak terug, het is vaak vast houden aan een patroon om er weer van los te komen. Bijvoorbeeld ik sta op en ik ga eerst … doen en daarna. Door dit ritme vast te houden ben u de dag gestart en gaat het vaak beter.

Het is belangrijk met regelmaat te praten over wat er dwars zit of waar u last van heeft. Door het praten kunt u het voor een deel verwerken en meer begrip krijgen voor de situatie. Praat erover met lotgenoten op sociaal media of een forum, de deskundige zijn op de hoogte van alles wat met ptss te maken heeft in de praktijk, hier vind u vaak veel begrip.

Schrijf de gedachten zoveel mogelijk van u af om uw hoofd zo leeg mogelijk te maken, kijk naar vorige momenten om er van te leren en oplossingen te verbeteren. probeer aanknopingspunten te vinden in de gedachten bij een bepaald beeld of gedachten en probeer het stukje ervoor te herinneren, wanneer het stukje ervoor opkomt grijpt u in door afleiding zoeken met afleiding zoekers.

Sport letterlijk alle frustratie eruit, wandel het eruit, schrijf of zing het van u af. Hoe meer spanning er uit het lichaam is hoe meer rust u heeft en hoe beter u de gedachten kunt veranderen. Fiets of beter gezegd race de gedachten stress spanning eruit. Kijk naar de signalen die u al vast zelf kunt aanpakken, zoals het verminderen van stress of angst, door erover te lezen op het internet de gevolgen te zien en mogelijkheden bedenken hoe u het kunt voorkomen. Vaak staan er tips en adviezen bij hoe dit moet.

Het is belangrijk voldoende rust te nemen, slapen gaat vaak lastig, maar rusten in de vorm van relaxen en bijkomen is erg belangrijk om geen last te krijgen van de spieren, door bijvoorbeeld het doen van rek en strek oefeningen of ademhalingsoefening. Alertheid verminderen door het gebruik van een koptelefoon of muziek. Door actief te luisteren kunt u ook de gedachten en signalen verminderen. Door te bewegen op het ritme krijgt u meer rust, dit kan ook zittend, op het gevoel.