Voorkom vermijden

Wanneer u angsten ervaart is de eerste reactie gaan vermijden, bijvoorbeeld van plekken die meer angsten geven of van bepaalde situatie om de angst maar niet te hoeven voelen. Het lijkt een oplossing maar op de langere termijn gaat u steeds meer vermijden en blijft u meer binnen, hierdoor kan het zijn dat u minder contacten heeft met andere.

Het is belangrijk om een manier te vinden, hoe het goed voelt in de situatie, hoe u de angsten kan parkeren. Hiervoor is het belangrijk om te leren van de momenten met angst, wat u angsten geeft, wat het kan verergeren en hoe u dit kunt aanpakken. Bedenk een manier hoe u het toch kunt gaan doen, bereid u voor op de spanning die gaat komen en kijk hoe u dit kunt verbeteren.

Wanneer u op de plek bent die de angsten geeft, spreek u zelf toe, stel uzelf gerust. Stel uzelf de vragen: Moet ik bang zijn? Is het onveilig? Waarom voel ik dit nu? Vaak komt u er achter dat het gevoel niet klopt met de situatie. Zeg dan het is oke ik ga … bijvoorbeeld lekker shoppen en … en … kopen. Het veranderd de gedachten van het moment.