Vragen angst

Vragen

Hoe krijgt u last van angst bij overlast?

Door burenoverlast kunnen er vaak angstige momenten zijn. Vooral voor personen die alleen wonen en de overlast in de nacht is. De paniek die personen ervaren komen vaak terug. Het geluid herinnerd ze aan de paniek en angst van de keer daarvoor. Wanneer dit geluid er is, is er vaak een herbeleving. Van deze paniek kan een persoon een trauma oplopen. De persoon voelt zich niet meer veilig in zijn eigen huis.

De angst en paniek kan komen door bijvoorbeeld een voordeur die word dicht gesmeten. Hierdoor kan het in de nacht lijken of het uw eigen voor deur is. Als er daarna word gestampt in de gang lijkt er of er echt iemand binnen komt. Ook al weet u dat uw deur op slot zit.

Door deze paniek reactie gaat u kijken wat het was of dat er niemand binnen is. Al uw buren veel overlast veroorzaken komt dit vaak neer op dat u lange tijd rondjes loopt door uw huis om te controleren of als nog goed is. Hierdoor gaat u zich nog meer focussen op geluiden in huis en gaat u steeds vaker lopen. Hierdoor word de persoon nog onrustiger en neemt de paniek toe. Door steeds te gaan kijken word de nachtrust steeds korter.

Bij personen met een diagnose of hooggevoeligheid kan de paniek in een keer toeslaan tot topniveau bij bijvoorbeeld een onverwacht hard geluid zoals bij PTSS of autisme. Bijvoorbeeld door het hard dicht smijten van een deur of iets heel hard laten vallen. Dit geeft een harde knal, dit geeft schrik en gaat vanuit daar over in paniek. Bij deze personen maakt het niet uit of het geluid vaker voort komt, elke keer zal de persoon in een paniekaanval komen. Een persoon kan hier een gehele dag last van hebben als er 1 deur is gesmeten, door dat de gedachten blijven opkomen.

Als een persoon een trauma heeft opgelopen van de situatie zal dit lange tijd bij blijven. Als er bijvoorbeeld is ingebroken, hoe de persoon herinneringen aan de inbraak. Elke keer als er iets gebeurt op die plek kan dit opnieuw zorgen voor paniek en stress. De persoon blijft vaak zitten met de gedachten dat het vandaag nog een keer kan gebeuren en is hierop erg alert.

Waar kan ik meer lezen en leren over angst

Op de website van Zelfhulpgidsen.nl kunt u meer lezen over angsten. In het onderwerp inzicht krijgen kunt u leren om beter te leren omgaan met de angsten en de signalen hiervan te herkennen om ze te kunnen aanpakken. PTSS is een angststoornis hierdoor vind u veel verschillende informatie adviezen en tips op deze website.

Het leren over angsten kunt u doen door het bijhouden van overzichten en schema’s die u dagelijks bijhoud. Hierdoor krijgt u meer inzicht wanneer het opkomt, hoe het voelt en mogelijkheden die u heeft. Het is belangrijk om een signaleringsplan te maken met 4 fase van de angsten zodat u weet hoe u een fase kunt aanpakken. Het is belangrijk om te leren van vorige momenten en te kijken hoe het zo is gelopen, wat de oorzaak en gevolgen hiervan waren, hoe u het heeft aangepakt en hoe u het de volgende keer anders zou doen.

Leren over angsten doet u 24 uur per dag 7 dagen in de week. Het is letten op het gevoel dat het oproept, de gedachten die erbij komen kijken en weten wat voor u triggers zijn die angsten kunnen geven. Triggers kunnen zorgen voor herbelevingen of angst in toppunt.

De volgende titels worden aanbevolen voor zelfhulp:

  • Leven met een paniekstoornis, F. Sterk& Sjoerd Swaen, ISBN 90-313-3561-4
  • De angst de baas uit de greep van angst, Dr. Frits Winter (1998), ISBN 90 5513 233 3
  • Dat durf ik niet, Theo ijzermans en Anette Heffels (1993), ISBN 90 6009 626 6
  • Leven met een dwangstoornis, F.Sterk & Sjoerd Swaen, ISBN 90-313-3562-2
  • Leven met een sociale fobie, Joke Krogten, ISBN 90-313-3878-8 Bohn Staffleu Van Loghum
  • Ontspan jezelf. Oefeningen voor lichaam en geest, B. Peter en W. Gerl (1977), ISBN 90 204 3249 4
  • Ik word opeens zo raar. Over spanning en hyperventilatie (serie Zorgen voor jezelf), Michel Roborgh, ISBN 90 6009 757 2
  • Fobie. Over sociale angstsoornis, straatvrees en andere fobieën (serie spreekuur thuis) Paul Wisman en Arthur van Gool (1999), ISBN 90 6611 106 2