Vragen behandelaar
Hoe kan ik minder afhankelijk zijn van de therapeut?
In de psychiatrie in behandeling bent u erg afhankelijk van de hulp van de behandelaar. Dit veranderd pas tegen het einde van de behandeling. Een behandelaar schrijft de behandeling uit die moet worden uitgevoerd. Om zaken te regelen heeft u altijd uw behandelaar nodig., hierdoor ben u afhankelijk van de behandelaar. Als u bijvoorbeeld medicatie krijgt bent u elke keer afhankelijk van de behandelaar voor een nieuw recept. Medicatie word vaak voorgeschreven voor 1 week.
De gesprekken met een behandelaar zijn open en u verteld veel van het probleem zoals bij PTSS het trauma. Hierdoor verteld u veel over u zelf. Dit geeft een band met de behandelaar en het gevoel daar uw verhaal kwijt te kunnen. Het kan dan voorkomen dat het de enige persoon is met wie u dit kan bespreken. De behandelaar is een steun persoon, een schouder.
Vooral in het begin heeft u bij vele punten hulp nodig en wilt u graag dat de behandelaar dit regelt, angst om te falen. Later in de behandeling gebeurt vaak het omgedraaide, ik weet het, ik kan het makkelijk zelf. De hechting of verbinding zijn belangrijk voor het herstel van de PTSS en Trauma.
Stap 1 Waarin zou u minder afhankelijk willen zijn? Wat zijn punten die u met kleine sturing alleen zou kunnen? Wat heeft u nodig om minder afhankelijk te zijn? Maak een lijstje van de punten en uw wensen en bespreek deze met uw behandelaar. Wat zou er kunnen veranderen in het behandelplan.
Stap 2 Wat kunt u zelf doen? Bijvoorbeeld
- het starten van sporten of yoga, om minder stress te hebben op een dag.
- Het leren het erkennen van signalen en het bedenken van oplossingen ervoor.
- Het bijhouden van een dagboek met momenten die goed en minder goed gingen en kijken hoe u minder goed de volgende keer kan verbeteren.
- Door vaak na te denken over de behandeling, de stress of de PTSS leert u het te accepteren/ verwerken en kunt u doelen stellen als volgende week wil ik de stress aanpakken en ik ga deze week ….. ervoor doen. Zo voelt u zich minder afhankelijk van de behandelaar en leert u uzelf beter kennen. Hierdoor word het uitleggen in een behandeling makkelijker.
Stap 3 De behandelaar kan medicatie doorgeven per maand aan de apotheek, dan krijgt u de eerste week 1 pakketje met 3 herhaalrecepten.
Hoe geef ik mijn begeleider meer inzicht?
Voor een buitenstaander zoals een begeleider of behandelaar is het lastig om inzicht te krijgen in de problematiek en signalen en deze te begrijpen om ze te kunnen aan te pakken. Dat het lastig is komt vaak door miscommunicatie en onduidelijkheid, Zo is er bijvoorbeeld geen vaste duidelijk manier die aangeeft wat de hoogte van stress is of hoe snel gedachten door het hoofd gaat. Door 1 vaste manier van uitleggen word het een stuk duidelijker en begrijpelijker
Altijd werkt overzicht en duidelijkheid het beste bij het oplossen van problematiek. Deze overzichten moet de persoon maken voor begeleiders om ze het inzicht te geven van de signalen waar u last van heeft. Vaak kent de persoon de signalen en trigger goed maar worden ze niet begrepen.
- De onderdelen van het dagboek vormen samen 1 dagboek, door dit bij te houden en het overzicht er in te vinden kunt u het makkelijker en begrijpelijker uitleggen. Het lijkt veel werk om elke dag bij te houden en in te vullen maar elke dag een 1/2 uurtje is voldoende om meer rust te vinden, meer overzicht te hebben en het duidelijker te kunnen verwoorden.
- aantekeningen (persoonlijk dagboek)
- Maak aantekeningen van belangrijke zaken en of gesprekken
- Schrijf gedachten van u af.
- Schrijf op wat goed gaat in signalen, hulpverlening en aanpak
- Wat ging er niet goed? Wat wilt u hiermee?
- Houd dagelijks het dagboek bij met gedachten gevoel (5g)
- schema’s (schematisch dagboek)
- Houd dagelijks de signalen bij in een schema, leer de oorzaken en gevolgen kennen van de signalen en ze herkennen en erkennen om ze goed te kunnen aanpakken. Denk in simpele makkelijke altijd toepasbare oplossingen.
- Kijk terug naar eerdere momenten en hoe u deze kunt verbeteren. Wat zou u veranderen? Hoe kunt u het anders doen/ Hoe kunt u het herkennen?
- overzichten (overzicht dagboek)
- Maak een week overzicht van de signalen maakt hiervoor gebruik van een schema uit het dagboek.
- Maak een maand overzicht van het week overzichten
- Maak een jaaroverzicht van de maand overzichten
- Bekijk het verloop en veranderingen en opties voor nieuwe verandering
- Hoe meer overzicht u heeft, hoe meer u kunt aantonen waar u last van heeft, hoe meer gerichtere hulp u kunt krijgen.
- vragen (vragen dagboek)
- Neem dagelijks een vragenlijst uit het dagboek die u uitschrijft. Aan de hand van de vragen kunt u meer te weten komen over gedachten of stress, de oorzaak en gevolg. Aan de hand van de stappen net als bij een 5 g schema krijgt u een duidelijk overzicht.
- Maak af en toe een zelftest om te kijken of er vooruit gang is of u er anders over bent gaan denken.
- Bewaren
- Bewaar alle documenten in een map, schrijf zoveel mogelijk via uw computer zodat u deze op een stick kunt zetten en bij de hulpverlener alleen maar hoeft aan te sluiten.
- Bewaar mails in een aparte map die u onderverdeeld op naam. Vraag de hulpverlener een duidelijk onderwerp / titel aan de mail mee te geven. Zo zijn mails makkelijk terug te vinden en houd u het overzicht.
- Gesprek
- Neem alle onderdelen van het dagboek mee naar uw begeleider. Neem ze mee naar andere hulpverleners. Alleen met overzichten en duidelijkheid op papier komt u verder en kunt u gerichter werken aan de problematiek.
- Blijf bij de begeleider aangeven wat de problematiek is en wat u wilt en wat u hiervoor nodig heeft. Geef het niet op u bent de enige die het beste weet wat u nodig heeft.