PTSS en Cptts hebben dezelfde signalen waar een persoon last van heeft, zoals herbelevingen, nachtmerries, vermijden. In beide gevallen kan het op dezelfde manier opgelopen worden. Bij CPTSS heeft een persoon vaak last van dissociatieve momenten. Dat betekent dat bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst.

Een cptss kan ook zijn wanneer een persoon meerdere trauma’s heeft, bij ptss gaat het vaak om 1 trauma, de meerdere trauma zorgen voor gevolgen en hierdoor word het vaak als complex gezien. Hoe meer gevolgen het heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid hoe meer er word gesproken over cptss.

Wat is een chronische PTSS?

Na een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen blijft de angst en stress bestaan. Die angst kan korte of lange tijd grote impact hebben op uw leven. Wanneer de klachten voor een maand aanhouden word het een acute PTSS genoemd. Wanneer klachten meer dan 1 maand aanhouden blijft u er last van houden en is het een chronische PTSS.

Chronische PTSS is wanneer klachten niet minder worden, maar ook niet stabiel blijven, de signalen van stress of angsten komen dagelijks terug, u heeft 7 dagen in de week last van de signalen van PTSS die te maken hebben met het trauma. Wanneer u de diagnose krijgt kunnen de signalen langer weg blijven en heeft u een paar keer per week er last van, hoe langer het onbehandeld blijft hoe groter de kans op chronische klachten, die steeds hoger oplopen.

U krijgt meer last van de lange termijn gevolgen van een PTSS.