Vragen herbeleving

Hoelang kan een herbeleving duren?

Hoe lang een herbeleving duurt kan erg verschillend zijn, een persoon zit in het moment van toen met de gedachten emoties en gevoel. Wanneer een persoon zich er bewust van is kan de persoon zich inzetten om het te gaan veranderen. Maar door de gedachten kan het soms uren duren voor een persoon het echt beseft dat het een herbeleving is.

Een herbeleving stopt niet van zelf een persoon moet zich ervoor inzetten om het te stoppen. De gedachten houden het gevoel aan, en andersom hierdoor kan het erg moeilijk zijn het te stoppen. Een persoon blijft sneller in de gedachten en het gevoel hangen, een persoon heeft vaak maar weinig grip op een herbeleving en deze is moeilijk te krijgen, hierdoor kan het erg lang duren.

Heb je bij PTSS altijd herbelevingen?

Bij PTSS horen 4 soorten klachten, hieronder valt mede een herbeleving. De vier soorten klachten: herbelevingen, vermijdingsreacties, negatieve gedachten en gevoelens en sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie. Wanneer een persoon geen herbelevingen meer heeft, kan het zijn dat de persoon is hersteld van het trauma, maar nog wel de andere klachten heeft de gevolgen van het trauma.

Een PTSS is meer dan alleen een herbeleving, het steeds opnieuw beleven van het trauma, van het naarste stuk. Het heeft grote gevolgen voor het lichaam, een persoon is beschadigd en van dit deel kan een persoon vaak last hebben. Met EMDR word er gewerkt aan het nare stuk, hierdoor heeft een persoon minder last van herbelevingen of nachtmerries, maar de persoon kan wel nog last hebben van vermijden, geen vertrouwen in andere of hooggevoelig zijn voor geluiden of geuren, die te maken hebben met de gevolgen van het trauma.

Herbelevingen is het verschil met andere diagnose waarop een PTSS word vastgesteld, wanneer er geen herbelevingen zijn word er gezegd dat een persoon geen PTSS meer heeft. Herbelevingen zijn vaak met filmpjes en beelden, maar wanneer een persoon is behandeld, kunnen de filmpjes weg zijn, maar de gedachten blijven en deze kunnen wel worden herbeleeft, zonder het gevoel of emoties, alleen gedachten.