Vragen PTSS

Is PTSS hersenletsel?

Van een PTSS kan een persoon hersenletsel oplopen, bijvoorbeeld wanneer er is geslagen of geschopt tegen het hoofd. Een PTSS heeft veel over een komsten met hersenletsel zoals geheugen- , aandacht- en concentratieproblemen. Wanneer beide zijn gesteld is het moeilijk om te weten waar wat van komt.

PTSS zorgt voor een verandering in het hoofd, een persoon kan een vol hoofd ervaren of veel meer gedachten en hierdoor minder goed concentreren of minder goed dingen onthouden. Wanneer een trauma is verwerkt heeft een persoon hier vaak minder last van. Bij een PTSS is het verwerken en loslaten van dingen vaak een probleem. Vaak worden de diagnose niet samen gesteld.

Is PTSS een verstandelijke beperking?

PTSS heeft niets te maken met een verstandelijke beperking, iedereen in het leven kan een PTSS oplopen. Personen met een verstandelijke beperking zijn wel vaker slachtoffer door bijvoorbeeld pesten. Bij personen met een verstandelijke beperking word PTSS minder vaak vastgesteld waardoor de personen minder vaak de hulp krijgen die voor hun nodig is.

Van een PTSS kan een persoon verstandelijk beperkt raken, door de vele gedachten, door herbelevingen, het overdenken en malen, hierdoor heeft een persoon minder concentratie en geheugen problemen en hierdoor zou het kunnen worden vastgesteld. Wanneer een persoon veel stress of angsten ervaart kan het zijn dat een persoon veel moeilijker uit zijn/haar woorden komt, minder goede zinnen kan uiten, moeite heeft op woorden te komen.

Is PTSS een persoonlijkheidsstoornis?

PTSS is een angst of stressstoornis. Bij het oplopen van een trauma ervaart een persoon vaak veel angsten en paniek. Wanneer een persoon bijvoorbeeld vaak word gepest kan dit van zeer grote invloed zijn op de persoonlijkheid van de persoon. Een persoon is vaak beschadigd in de gedachten het gevoel en de emoties waardoor de persoon vaak anders reageert op dingen. Een persoon heeft veel gedachten aan het trauma waardoor een persoon meer beperkt kan raken in de mogelijkheden.

Door het oplopen van een trauma krijgt een persoon vaak wel een persoonlijkheidsstoornis, na een trauma is de persoon niet meer als voor het trauma. Daarom scoort een persoon met PTSS hoog op een persoonlijkheidsstoornis bij een onderzoek. Veel personen gaan na het oplopen van een trauma meer vermijden, willen meer alleen zijn, kunnen minder goed tegen drukte of harde geluiden. Een persoon gaat meer plekken of personen vermijden en zit vaker thuis.

Is PTSS een depressie?

PTSS is geen depressie. Van een PTSS kan een persoon met regelmaat depressief raken wanneer het trauma niet is verwerkt. Een persoon ervaart de trauma gedachten elke dag wat een persoon meer somber stemt. De persoon kan ervaren dat het mag worden aangedaan en hierdoor het leven minder zien zitten of minder toekomst zien. Een persoon heeft vaak met periode van enkele weken tot maanden depressieve gevoelens of gedachten waardoor een persoon veel minder kan doen.

Zolang de trauma’s niet zijn verwerkt is de kans groot dat het met regelmaat terug komt. De periode gaan vaak vanzelf weer na enige tijd weg wanneer het de persoon lukt om dingen te blijven doen, als is het minder maar bezig te blijven. Wanneer een persoon niks gaat doen kan het een gehele depressie worden en kan het lastiger zijn om dit weer te veranderen.

Het is belangrijk om de trauma’s te verwerken en te zorgen voor voldoende afleiding en activiteiten op een dag en de signalen van een depressie te herkennen om op tijd in actie te kunnen komen en het niet te ver te laten oplopen. Maak hiervoor gebruik van een signaleringsplan.