Vragen trauma

Wat is getraumatiseerd zijn?

Getraumatiseerd is wanneer een persoon een nare gebeurtenis heeft mee gemaakt die schokkend is geweest, waar een persoon angsten heeft ervaren of veel paniek. Getraumatiseerd is het naarste wat een persoon kan overkomen. De gebeurtenis is zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Van de gebeurtenis houd een persoon last in het gevoel de emotie en gedachten. Een getraumatiseerd persoon heeft dagelijks last van de gebeurtenis die is ervaren in de vorm van nachtmerries, herbelevingen of veel angsten en stress.

Voor een persoon is het een zeer nare schokkende gebeurtenis geweest die het leven tekent, het blijft de persoon bij, het heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de persoon. Door de gebeurtenis kan een persoon minder vertrouwen hebben in andere, meer gaan vermijden, minder zichzelf zijn.

Wat is een meervoudige trauma?

Een meervoudig trauma is wanneer een persoon een trauma meerdere keren heeft ervaren in een langere periode. Bijvoorbeeld langdurige mishandeling of misbruik. Een persoon heeft in de tussen liggende periode geen tijd om het trauma te verwerken voor het een nieuwe keer een trauma oploopt.

De persoon heeft vaak een CPTSS en is beschadigd in het gevoel, gedachten, emoties. Een persoon kan de gebeurtenis vaak geen plek geven dit kan het complex of chronisch maken. Vaak is het bij een meervoudig trauma moeilijker te herstellen en is het leren omgaan met de trauma’s en zorgen voor een balans in het leven. Een meervoudig trauma kan zorgen dat u meer beperkt word in het dagelijks leven en ontwikkeling.

Wat is type 2 trauma? Bij type 2 gaat het om zich herhalende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld lichamelijke of psychische mishandeling, aanhoudend oorlogsgeweld, seksueel misbruik, en emotionele verwaarlozing bij een opgroeiend kind.

Kan je een trauma krijgen na een relatiebreuk?

Door een normale relatie breuk kan een persoon geen PTSS oplopen. Voor een persoon kan het traumatisch zijn wanneer de ene nog verder wil maar de andere niet, het gevoel blijft onbeantwoord. Meestal heeft het even tijd nodig om het te verwerken en zak het weer. De emoties en het gevoel blijft vaak wat langer hangen, er kunnen nog veel buien voorkomen in gevoel of emoties, maar naar verwerken is dit vaak veel minder.

Wanneer een persoon herbelevingen heeft van momenten in de relatie die naar of negatief zijn geweest kan het zorgen voor een trauma. De herbelevingen geven aan dat een persoon een trauma of PTSS heeft. Een PTSS kan alleen worden opgelopen wanneer het contact erg slecht is en was voor een langere tijd, er veel dingen zijn gebeurt die naar waren, de relatie op een zeer nare manier stuk is gegaan. Het komt maar bij zeer weinig mensen voor.