Waar komt de spanning vandaan tijdens kerst met PTSS?

Wat is het

De spanning van de feestdagen komt vaak door dingen die in het jaar zijn gebeurt, die minder goed zijn gegaan en door de stress voor inkopen en de dagen zelf. Bij iemand met PTSS kan de spanning veel hoger zijn dan anders, het is veel drukker in de winkels, de persoon maakt zich meer zorgen over alleen met kerstmis of hoe te regelen van een bezoek en als het maar goed gaat.

Herkennen

December zit vol met verrassingen, onverwacht bezoek, sociale verwachtingen, drukte, versieringen, muziek en harde onverwachte knallen. In de maanden voor kerst en oud en nieuw word er al veel vuurwerk afgestoken, hierdoor heeft een persoon al meer spanning, vuurwerk is een trigger van een persoon met PTSS. Onverwachte bezoeken kunnen zorgen voor meer spanning en druk, geen rust kunnen ervaren omdat het onverwachts is, het kan zo nog een keer zijn, onverwacht is vaak een trigger. De verlichting die knippert of heel fel is kan een trigger zijn.

De spanning komt vaak omdat een persoon alleen is door de PTSS, de persoon heeft geen contacten. In de maand december word alles overdacht van het gehele jaar ook de contacten en hoe dit is gelopen, dit kan zorgen voor veel meer gedachten dan anders. Met de feestdagen heeft een persoon vaak geen begeleiding, hierdoor is de persoon in de week van kerst vaak alleen, dit kan zorgen voor meer spanning.

De decembermaand zit vol met dingen hierdoor kan het al snel te veel zijn voor een persoon door een te volle planning, de persoon kan meer rust ervaren in het hoofd. Het is voor een persoon soms lastiger alle informatie te verwerken en los te laten. Met PTSS piekert een persoon meer waardoor het al snel tot gedachtestromen kan lijden.

Kerstliedjes roepen allerlei gedachten op. Deze zijn vaak al te horen aan het begin van de maand, aan het begint gaat het vaak nog en zijn het leuke liedjes en zijn gedachten makkelijker te stoppen, hoe meer kerst het word hoe meer gedachten de liedjes kunnen oproepen en hoe moeilijker het kan zijn de gedachten te stoppen of veranderen. De liedjes kunnen meer trauma gedachten oproepen en kunnen zo meer herbelevingen geven.

Behandelen

Het is belangrijk te weten waar de zorgen voor kerst bij u vandaan komen en wat u hieraan kunt doen. Het kijken naar een vorige kerst kan hierbij helpen om een patroon te ontdekken van zorgen die u zich eigenlijk elk jaar maakt. Wat zijn dingen die de zorgen kunnen wegnemen? Het kan helpen een planning te maken met alles wat in u opkomt en te kijken wat de mogelijkheden zijn deze tot het minimale te beperken.

Gevolgen

Met kerst heeft een persoon meer last van spanningen en drukte, hierdoor kunnen signalen meer gaan schommelen en kan een persoon eerder in een bui terecht komen. De persoon kan meer druk ervaren in het lichaam omdat de spanning te hoog oploopt en overprikkeld raken. Hierdoor kan een persoon meer last krijgen van pijnklachten.

Wanneer er weinig is gepland is het minder voorspelbaar voor de persoon en kan het onduidelijk zijn, hierdoor kan een persoon gaan nadenken over de gevolgen die zouden kunnen gaan gebeuren. De persoon kan hierdoor meer gaan piekeren. Hierdoor kan er voor de persoon veel spanning zijn om naar het bezoek te komen.

Tijdens de feestdagen heeft een persoon extra triggers, de gehele maand is het meer druk in de winkel, word er meer gehaast en zijn er vele reclame over kerst, kerstliedjes op de radio. Het is bijna niet mogelijk het te ontlopen of het niet mee te krijgen. Hierdoor kan het een oplopende trigger zijn, aan het begin van de maand krijgt u iets meer last en aan het eind van de maand veel meer.

Plan

Wat zijn dingen die spanning geven? Waar maakt u zich zorgen over? Wat zijn mogelijkheden die u heeft dit te verminderen? Heeft u een signaleringsplan om op tijd te kunnen reageren en te weten wat u kunt doen om het te verlichten? Wanneer u een duidelijk beeld heeft van de spanning en hoe deze opkomt en wat het kan verergeren weet u ook wat u moet minderen deze dagen om overprikkeling te voorkomen.

Maak een plan hoe u de feestdagen zo rustig mogelijk kan doorkomen en wat u hiervoor nodig heeft. Hoe zou de ideale kerst eruit zien? Wat is hiervoor nodig? Wat zijn dingen die kunnen? Wat kunt u van te voren inkopen? Wat zijn activiteiten in huis om de spanning te verlichten? wat zijn dingen die kunnen als u op bezoek bent?

Zorg in de tijd rond de feestdagen en de decembermaand voor meer rust en ontspanning, probeer te slapen, zorg voor meer planning en duidelijkheid. Zorg dat alles is geregeld 2 weken voor kerst, zodat u kunt bijkomen van het regelen en meer rust heeft. Zorg dat zoveel mogelijk in huis is ruim op tijd en vermijd de winkels op het laatste moment. Vraag hulp om zelf meer rust te ervaren.