Waar moet een vakantie aan voldoen voor PTSS?

Wat is het

Een vakantie is heel goed mogelijk wanneer een persoon een PTSS heeft, het kan de persoon helpen alles weer op een rijtje te zetten, meer rust te ervaren en mee bij te komen. Om op vakantie te kunnen zijn er alleen enkele dingen rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat u alle signalen en gedachten in balans kunt houden, niet te veel schommelingen en dat u weet hoe u moet reageren ook op een andere plek.

herkennen

Een goede vakantie voor PTSS is in een rustige omgeving met weinig prikkels, vakantie naar toeristen steden of waar veel toeristen komen zijn vaak minder geschikt, het kan te druk zijn en een persoon kan er minder rust ervaren, waardoor het geen uitgeruste vakantie is. De dag gepland met activiteiten voor actief en rust.

Hoe minder prikkels er zijn bij een wandelvakantie op een rustige plek, hoe meer rust een persoon kan vinden, hoe meer ontspannen een persoon zich kan voelen, hoe meer zichzelf de persoon kan zijn , hoe meer plezier een persoon heeft op vakantie. Hiervoor is het belangrijk voldoende inzicht te hebben in de triggers die u heeft, weet of het in de omgeving vaak kan voorkomen en wat te doen als het gebeurt.

Het eten in een hotel of motel kan op verschillende manieren, in het restaurant aan een tafel, aan een lopend buffet of u gaat ergens eten halen. In een restaurant kan het fijn zijn om aan een tafel te zitten en bedient te worden om niet in de rij te hoeven wacht bij een lopend buffet, het kan te veel prikkels geven, of onrust. Wanneer u de keuze vrij laat en zelf voor u eten zorgt dan heeft u de gehele dag en hoeft nergens rekening mee te houden, wat vaak bij een restaurant op een bepaalde tijd is.

Gaat u alleen op vakantie, net het gezin of in een groep? Het kan veel verschil maken in de drukte, signalen, triggers. In een groep kunnen ongeveer 10 personen zitten, het gezin is gemiddeld 4. Met uw eigen gezin reizen of alleen is meer bekent en vertrouwd dan een onbekende groep. Het reizen naar de vakantie bestemming met bus kan erg lang duren, wanneer het lang duurt, het een volle bus is, kan het zijn dat het zorgt voor overprikkeling. Een eigen autovakantie zou het rustigs zijn zodat u kunt stoppen wanneer u wilt en niet afhankelijk bent.

behandelen

De reistijd kan zorgen voor meer onrust door het lange zitten, het wachten tot een stop. Het is belangrijk de eerste vakantie naar de diagnose niet gelijk naar de andere kant van de wereld te plannen. Zorg eerst voor een vakantie in eigen land of België en kijk hoe het gaat, wanneer het goed gaat kan de reis verder weg. Leer van de eerste vakantie als dingen minder goed gingen en verander het voor een volgende vakantie.

Plan een vakantie in het seizoen dat u het meest bevalt, wakker u minder goed tegen donker kan kunt u het plannen in het voorjaar. Elk seizoen heeft goede kanten en minder goed kanten, weeg af wat voor u het meest bevalt, door op dat moment te gaan dat u het beste in uw vel zit zijn er minder triggers.

gevolgen

In toeristen steden kan het zijn dat een persoon te veel prikkels krijgt van het wandelen in een omgeving om iets te gaan bekijken. Hierdoor kan het zorgen voor meer gedachten en signalen, de persoon kan er meer onrustig van worden. Voor een monument is het vaak erg druk, zeker op tijden in de vakantieperiodes.

Een persoon met PTSS kan vaak moeilijker tegen hitte, hierdoor zijn landen waar het heet is, boven de 28 graden, minder geschikt. Door hitte is een persoon nog meer prikkelbaar, slaapt een persoon vaak slechter, heeft het vaak meer gedachten. Het kan sneller tot buien komen of hoog oplopen door zeer kleine dingen.

plan

Het is belangrijk om een signaleringsplan te maken en hier van te voren mee te oefenen. Wanneer u met meerdere op vakantie gaat kan het helpen om het te laten zien wat u bedoeld zodat andere u kunnen helpen. Voor uzelf kan het nieuwe inzichten geven in de signalen en gedachten die u heeft en voor het vinden van oplossingen. Het is duidelijk en overzichtelijk waar u op moet letten en wat de gevolgen kunnen zijn.

Het is belangrijk om te weten hoe u rust kan hebben en behouden, start met het oefenen van een ademhalingsoefening en ontspanningsoefeningen, door het aan te leren heeft u manier om rust te vinden, om signalen te verminderen voor zowel binnen als buiten. het kan helpen om meer grip te kunnen houden op de signalen.

Kijk naar de mogelijkheden van een prikkelvrije vakantie, bijvoorbeeld een vakantie park waar rekening word gehouden met autisme. Deze omgevingen zijn vaak rustig, waardoor u minder last heeft van prikkels. Wanneer u naar een monument gaat kunt u ervoor kiezen dit op een andere tijd te doen, bijvoorbeeld vroeg in de morgen, of wanneer andere gaan eten, hierdoor is het vaak veel rustiger en heeft u alle tijd om het te bekijken in rust en met weinig triggers. Pas de planning aan om het zo rustig mogelijk te houden.

Plan een vakantie waar het kan op een andere tijd dan de vakantie periode, het is rustiger, hierdoor zijn er al meer mogelijkheden voor een leuke vakantie. Plan de vakantie zo in dat u genoeg te doen heb, plan activiteiten die u wil gaan doen in op een dag en maak er een planning van. Houd genoeg ruim,te over voor vrije tijd. Zo kunt u de dagstructuur zo veel mogelijk behouden.