Een persoon met mentale problematiek is vaker een gevaar voor zich zelf of voor andere. Een gevaar voor jezelf bent u wanneer u uw zelf iets wilt aandoen, wat de gezondheid schade toe brengt, zoals suïcidale gedachten. Een persoon hoeft zich niet als een gevaar te zien of dit door te hebben dat het gevaarlijk is bijvoorbeeld bij een psychose of waanbeelden. Door de beelden voelt het voor de persoon goed om zo te handelen.

Een persoon vind zich vaak geen gevaar voor zichzelf omdat de gedachten zeggen dat het goed is bijvoorbeeld doodgaan door de suïcidale gedachten. Zij willen niet meer leven en zien niet het gevaar in van er niet meer zijn door zichzelf iets aan te doen. Neemt een persoon een overdosis van medicatie is de persoon in gevaar door de hoeveelheid medicatie en brengt zich zelf hiermee in gevaar en het kan de gezondheid schade toebrengen. Weinig mensen zullen kunnen aangeven dat ze een gevaar zijn, vaak word dit bepaald door derden die dit vinden bijvoorbeeld naasten of een psychiater.

De behandeling bij iemand die een gevaar is voor zichzelf of een ander is dat de persoon eerst gaat naar het politiebureau. Daar een gesprek krijgt met de psychiater en als deze het heeft vastgesteld krijgt u een ibs of rm. Hier krijt u medicatie anti psychoticum .

Aan de hand van de vragenlijst kunt u bepalen of u zelf vind of andere vinden dat u meer hulp nodig heeft dan nu kan worden geboden en een opname mogelijk is. Een opname kunt u aanvragen bij de mentale gezondheidszorg u word op een wachtlijst gezet, het kan enige tijd duren voor een opname zover is. In spoedgevallen is er vaak een crisis bed beschikbaar. Tijdens de opname heeft u gesprekken met de psychiater die een diagnose stelt en medicatie voorschrijft.

Test

Stap 1 Hoe meer vragen u met nee beantwoord hoe groter de kans dat u opgenomen moet worden

 1. Is de hulp nu voldoen van de ambulant behandelaar?
 2. Kunt u u elke dag motiveren een dag te plannen en uit te voeren?
 3. Heeft u een vaste dag structuur?
 4. Verzorgd u zich elke dag?
 5. Eet u dagelijks 3 maaltijden?
 6. Is uw huis opgeruimd?
 7. Slikt u de medicatie?
 8. Heeft u sociale contacten?

Stap 2 Hoe meer vragen met ja beantwoord hoe groter de kans op opname

 1. Bent u de laatste tijd zwaar depressie? Hoeft het allemaal niet meer?
 2. Heeft u suïcidale gedachten?
 3. Heeft u veel stemmingswisselingen?
 4. Doet u de laatste tijd erg weinig?
 5. Piekert u veel? heeft u veel stress en onrust?
 6. Heeft u financiële problematiek?
 7. Weigert u hulpverlening toe te laten of mee te werken aan een behandeling?
 8. Heeft u moeite met gedachten en gevoelens en emoties onder controle te houden?
 9. Ziet u geen mogelijkheden of oplossingen meer?
 10. Vinden andere dat u hulp nodig heeft?

Stap 2

 1. Zoek hulp bij de mentale gezondheidszorg om uw problematiek bespreekbaar te maken. Door dit niet te doen, loopt de problematiek op en kan u gedwongen worden opgenomen met een rm.
 2. Neem op tijd actie om het eerder aan te pakken. Maak de problematiek bespreekbaar.