Wat belemmert creativiteit?

Gedachten

Zorgen en vasthouden de gedachten die niet loslaten, hierdoor blijven gedachten malen en u bezig houden waardoor er geen rust is voor ontspanning of het minder effectief werkt. Het kan een gevoel oproepen dat meer druk geeft in het lichaam waardoor het anders word dan gedacht. Door de gedachten kan het te druk zijn in het hoofd om na te denken over de stappen die u gaat zetten voor de knutsel.

Stress

Stress kan ervoor zorgen dat u minder creatief bezig kunt zijn, het geeft onrust, waar het veel minder ontspannend werkt. De stress en gedachten kunnen zorgen dat het hoger oploopt. Het starten van afleiding zoeken in creatief bezig zijn kan helpend zijn, maar kan ook averechts werken, u wilt wel veder en iets doen maar het lukt niet goed waardoor er meer frustratie komt.

Door stress of veel gedachten is het moeilijker u te concentreren op de knutsel. Hierdoor kunt u meer gehaast bezig zijn, met een ander resultaat, dan als u het rustig zou doen. Met weinig concentratie is het minder rust gevend en kan het zorgen dat u het eerder weg legt, het kan voelen als te veel voor het moment.

Zoeken

Spullen die er niet zijn of niet kan vinden zorgt ervoor dat u niet door kan gaan. Om rust te vinden in creatief is het belangrijk dat alles aanwezig is om zo lang mogelijk door te kunnen gaan. Hoe langer u doorgaat hoe meer rust het geeft, hoe meer u andere dingen los kunt laten. Als u het niet kunt vinden en gaat zoeken bent u uit uw flow en kan het lastig zijn deze weer terug te vinden.

Geluiden

Geluiden in de omgeving kunnen zorgen voor een verstoring waardoor u uit het patroon raakt. Veel geluiden of onrustige geluiden kunnen ervoor zorgen dat u minder creatief kunt zijn en zich minder goed kan afsluiten om bezig te blijven. Hoe vaker u gestoord, hoe meer storend het is, hoe meer onrust het geeft.