Wat gebeurt er als ik na opname nog niet hersteld ben?

Voor een opname staat een vaste tijd die met u is afgesproken. Vaak gaat het om een time-out plek van 2 weken. Wanneer u in deze tijd niet bent hersteld, gaat u naar huis of krijgt u een verlening aan de hand van hoe ernstig de problematiek nog is. Vaak bent u niet geheel hersteld maar deels opgeknapt als u naar huis gaat.

Mentale problematiek duurt vaak langer om van te herstellen als de tijd van de opname. Hierdoor is het vaak dat personen nog niet volledig hersteld zijn voor ze de opname verlaten. Vaak is er tijdens de opname nog geen volledig beeld van de problematiek of gestart met een behandeling in de vorm van therapie, dit gebeurt na de opname ambulant. Omdat het een time-out plek is, is het alleen de bedoeling bij te komen en uit te rusten, dit is niet behandelingsgericht.

De verlening van de opname word met u besproken. Vaak is verlengen niet mogelijk omdat het een crisisopname is en er vaak ernstigere crisis personen zijn op dat moment. Na de opname krijgt u ambulante hulp van het fact of het act team of komt u op de poli. Tijdens de opname maakt u kennis met de nieuwe behandelaar. Er word dan een nieuw behandelplan gemaakt voor de tijd thuis. Na een opname heeft u een dagbesteding nodig die u dagelijks voor minimaal 5 ochtenden kunt gaan doen. Dit is ter voorkoming van een snelle terugval.

Een opname bestaat uit gesprekken en medicatie, vaak geen therapie. Hierdoor leert een persoon te weinig van de problematiek en het verbeteren hiervan om weer door te kunnen naar een opname. Door niet herstel naar huis te gaan is de kans op een terugval groter waardoor personen vaak binnen 1 maand weer terug zijn op de afdeling. Door een nieuwe behandelaar zit er altijd tijd tussen de opname en naar huis en de start van een nieuwe behandeling. De persoon wilt u eerst leren kennen voor het aan een behandeling begint.

Maak een plan met doelen wat u de eerste week thuis wilt bereiken en hoe u dit kunt gaan aanpakken. Houd een vaste dagstructuur aan die u de eerste tijd na de opname door de periode heen helpen. Wees voorbereid op moeilijke momenten alleen thuis. Maak duidelijke afspraken met de ambulant behandelaar en vraag wat u kunt verwachten.