Wat ik vandaag heb gedaan is niks

Wat is het

Voor een persoon kan het erg lastig zijn wanneer het regelmatig een slechte dag heeft. Een persoon kan hierdoor veel minder doen dan anders. Door de signalen die een persoon ervaart kan het niet de dagplanning volgen, een persoon kan getriggerd worden en hierdoor hoge signalen ervaren, hierdoor is een persoon te moe om iets te doen. Een persoon vergelijk zich met een gezond persoon, hierdoor wilt het zo zijn als de persoon, maar deze verwachtingen zijn niet realistisch.

Herkennen

Wat ik vandaag heb gedaan is niks. Het is zo weinig. Het geeft een naar gevoel voor de persoon, de persoon wilt meer doen meer het lukt de dag niet meer te doen, het kan frustratie oproepen. Een persoon kan zich nutteloos gaan voelen. Een ander persoon zo het zo oppakken. Maar de persoon heeft vast niet dezelfde problematiek, dezelfde signalen of er evenveel last van. Hierdoor is het vergelijken met een ander niet goed voor uw eigen gezondheid.

Een gezond persoon kan gelijk naar de supermarkt en boodschappen halen en weer naar huis. Een persoon met mentale problematiek heeft een opstart nodig om weg te komen van huis, zich te motiveren boodschappen te gaan halen, het halen met triggers en weer terug. Na her boodschappen doen moet een persoon bijkomen. Ja maar is een excuus. Het geeft aan dat u er anders over denkt of dat het anders zou moeten, het is niet hoe u er over denkt. Ja maar die is beter geeft een negatieve invloed op een persoon, op het gevoel, op de gedachten en op de emoties.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, het kan komen door de hoge signalen die een persoon ervaart op een dag, een persoon kan veel stress hebben en hierdoor minder mogelijkheden hebben omdat de persoon vermoeid is. Het kan komen omdat een persoon te lange tijd achter elkaar slecht heeft geslapen en hierdoor veel last heeft van triggers. Een persoon raakt van alles overprikkeld en vecht een dag tegen de signalen. Het kan komen door een herbeleving waardoor een persoon in het verleden is en de tijd vergeet. De dag gaat voorbij terwijl de persoon de gehele dag in trauma gedachten was waardoor er weinig is gebeurt.

Een persoon met mentale problematiek laat het vaak niet zien dat het dit heeft. De persoon wil zich voor doen en voelen alsof er niks aan de hand is, waardoor het zich vergelijk met een persoon die nergens last van heeft. De persoon wil gewoon in de samenleving mee kunnen en zich ook voelen om stappen te kunnen nemen. De vergelijking kan averechts werken waardoor een persoon meer gedemotiveerd raakt.

Behandelen

Een persoon zonder problematiek valt niet te vergelijken met een persoon met mentale problematiek. Het is niet verstandig u te vergelijken met een ander. Dor het wel te doen ziet u veel meer dingen waar het minder goed gaat, hierdoor kunt u zich minderwaardig gaan voelen, of nog meer problematiek gaan zien, of het overzicht kwijt raken.

Een gezond persoon doet dit zo, maar kent niet het dagelijks leven met mentale problematiek, de persoon weet niet hoe het is om buien te ervaren of in zeer lastige situaties te komen met grote regelmaat. Het vergelijken met een persoon die de problematiek niet kent klopt niet. Wanneer een persoon zich beter voordoet dan het gaat, kan een hulpverlener een verkeerd beeld krijgen van de persoon, hierdoor kan een persoon veel minder zorg krijgen. De persoon uit het gewenste gedrag en niet hoe het gaat.

Gevolgen

Een persoon kan op een dag getriggerd worden, hierdoor kan een persoon niet meer doen wat een persoon wou gaan doen, omdat het bezig moet zijn met de signalen en het verminderen hiervan. Hier gaat vaak veel tijd aan op waardoor een persoon daarna erg vermoeid is en niet meer kan gaan doen wat in de planning stond.

te weinig doen maar het maximale uit het lichaam halen, door de hoge signalen waar een persoon tegen vecht, om meer rust te krijgen om iets te kunnen gaan doen. Het lichaam is van een kleine inspanning vaak al aan het maximum. Een persoon moet steeds grenzen verleggen om het leefbaar te houden.

Een persoon met mentale problematiek kan een schuldgevoel krijgen naar zichzelf dat het de persoon niet lukt, de persoon voelt zich niet gelijk met andere, de persoon geeft zich de schuld dat het niet lukt, niet gaat, niet kan. Van het schuldgevoel kan een persoon onzeker worden, faalangst krijgen , meer gaan vermijden en depressief worden.

Een gezond persoon doet dit zo, maar een gezond persoon is gezond, een persoon met mentale problematiek is minder gezond. Het is een vergelijking die niet gepast is. Een gezond persoon heeft vele mogelijkheden die een persoon met problematiek niet heeft. Een gezond persoon, heeft werk, contacten, een huisje boompje beestje verhaal. Dit staat in geen enkele vergelijking met mentale problematiek waar veel kan gebeurt zijn en hierdoor op deze onderwerpen een persoon getraumatiseerd is.

Het is een groot verschil of een persoon problematiek heeft of niet. Voor een persoon met problematiek is het altijd aanpassen aan de samenleving, voldoen aan de verwachtingen, anders voordoen dan een persoon is of voelt. Een persoon heeft vaak een masker. Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, is negatief denken, een persoon kan blijven hangen in de gedachten waardoor het meer maal gedachten kan gaan krijgen. Een persoon kan zich hier veel meer zorgen over gaan maken en zich slecht voelen dat het niet lukte vandaag.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, kan zorgen dat een persoon steeds minder gaat doen op een dag, omdat het 1 dag niet lukt kan een persoon de dag erna ook minder doen, het word een gewoonte steeds minder te gaan doen en meer te laten liggen.

Plan

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, maar morgen maak ik een nieuwe start, ik ga het opnieuw proberen en ik ga het net zolang proberen tot het lukt. Elke dag heeft nieuwe kansen, jammer dat het vandaag zo ging maar morgen word beter.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, maar het is belangrijk om te weten hoe het komt dat het vandaag een mindere dag was, het is belangrijk de oorzaak te weten en wat ervoor heeft gezorgt dat de dag zo verliep. Door het na te gaan en terug te kijken kunt u er veel van leren om het moment een andere keer beter aan te pakken.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, het is niet erg een dag minder te doen, het is belangrijk om vandaag dan een rust dag te houden en wat minder te doen, op tijd te gaan slapen en morgen weer te starten met de dagstructuur.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, maar ik maak geen vergelijking met een ander, het is beter te gaan zoeken naar oplossingen en mogelijkheden om het weer te verbeteren en aan te pakken, om er beter op te letten en te kijken wat mij kan helpen.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, ik weet dit nu, dus ik maak vast een planning voor morgen met diverse activiteiten voor actief en ontspanning. Door nu al een planning te maken kan ik morgen direct beginnen. Nu ga ik even wat rust zoeken met een ademhalingsoefening.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, daarom start ik met het bijhouden van een dagboek om meer inzicht te krijgen waarom het vandaag minder goed ging, ik ga kijken naar vorige momenten en hoe ik deze beter kan aanpakken, hiervoor maak ik gebruik van de fase wind storm tornado en orkaan om de signalen beter in te delen en afleiding zoeken mogelijk te maken om een fase te zakken.

Ja, maar wat ik vandaag heb gedaan is niks, maar morgen word een stuk positiever als vandaag, ik ga een positief dagboek bijhouden om alle leuke positieve dingen in op te schrijven en alles wat goed gaat. Het gaat zeker motiveren op een moeilijke tijd.