Wat is het

Geur overgevoeligheid kan vergeleken worden met een allergie voor bepaalde geuren. De geur is een trigger die zorgt voor veel gedachten en stress of paniek. De trigger heeft een gebeurtenis opgeslagen die in directe verbinding staat met een geur. De hersenen maken van alle gebeurtenissen plaatjes of filmpjes, dus alle gebeurtenissen worden opgeslagen, zowel de negatieve als de positieve. De beelden worden opgeroepen als personen iets mee maken wat lijkt op de gebeurtenis of bij een bepaalde geur of geluid. In een kort moment zie u een beeld of een filmpje of zijn er gedachten aan zoals het toen is gebeurt. Hierdoor gaat u zich blij of vrolijk voelen of juist het omgedraaide.

Geur triggers kunnen bekende geuren zijn van een ziekenhuis waar iemand een nare ervaring heeft gehad. De geur van het ziekenhuis roept herinneringen op aan het trauma dat de persoon heeft opgelopen, een persoon kan van de geur een herbeleving krijgen. Voor een persoon kan het hierdoor moeilijker zijn om een afspraak na te komen in het ziekenhuis..

Een geur trigger zorgt voor een zeer naar gevoel bij de persoon, het kan veel stress geven of veel gedachten, die al dan niet met het trauma te maken hebben. Wanneer een persoon de geur ruikt kan dit zorgen voor een kortsluiting in gedachten, een persoon kan bevriezen waardoor het tijdelijk niks meer kan. De persoon ervaart geuren anders en vind ze vaker vies, of ze geven te veel prikkels.

Herkennen

Sommige mensen kunnen heel heftig reageren op een bepaalde geur, ze krijgen bijvoorbeeld extra stress of hoofdpijn klachten. De geur is een trigger, deze geur zal de persoon aan iets leuks van de persoon laten denken. Doordat de persoon op een bepaald moment dit heeft geroken, zal de persoon worden herinnerd aan iets leuks. De geur zal een persoon beter laten voelen, vrolijk, blij en de persoon voelt zich even meer gelukkig. Zorg dat u meer positieve triggers krijgt.

Geur overgevoeligheid hebben niet allen personen met mentale problematiek. Iedereen kent wel een bepaalde geur waar het minder goed tegen kan. De geur maakt iets los in de persoon wat veel stress kan geven. De personen hebben vaak een gevoelige reuk en hierdoor komt de geur vaak harder binnen. Een vieze geur komt dan 10x harder binnen als bij iemand zonder de problematiek. Personen hebben vaak een droge mond

De geuren zijn vaak nare geuren zoals zweet, wier rook, ziekenhuis, benzine, sigaretten, reinigingsmiddelen, rookgeur, parfum, haargel. De geuren hebben vaak een scherpe doordringende geur. Door de geur worden de slijmvliezen meer geprikkeld als normaal waardoor er meer word geniest, gehoest of traan ogen. Voorwerpen ruiken die de meeste mensen negeren. Vertoont een verhoogde gevoeligheid voor geuren en smaken

Van de geur krijgt een persoon vaak hoofdpijn, stress onrust, trillen, misselijk. Hoe kan het dat een persoon bij een bepaalde geur, word herinnerd aan een bepaalde gebeurtenis? Dit heeft verschillende redenen, maar een trigger zorgt dat de gebeurtenis naar boven komt. Deze trigger kan positief of negatief zijn, dit ligt eraan wanneer de geur geroken is en wat erop dat moment de gebeurtenis was.

Een persoon heeft altijd dezelfde parfum op. De is een bekende geur en zorgt voor een goed gevoel. Door de geur te ruiken heeft u even de gedachten aan een bepaald persoon en aan leuke momenten met de persoon. Wanneer een persoon deze geur ruikt word hij herinnerd aan deze persoon en zal een moment even in gedachten raken en denken aan de persoon en de momenten.

Wanneer uw voetbal team speelt en het heeft de wedstrijd verloren, de volgende wedstrijd tegen deze club zal u eerst een herinnering geven van de eerste wedstrijd. Omdat deze verloren is, gaat u anders het veld op. In het ziekenhuis hangt vaak een speciale geur. Wanneer een persoon in het ziekenhuis ligt en de naasten komen op bezoek, ruikt de persoon deze geur. De volgende keer zal de persoon, dat de persoon in het ziekenhuis is en deze geur ruikt, word de persoon herinnerd aan de gebeurtenis van de persoon die in het ziekenhuis lag.

Gevolgen

Niet voor iedereen is de zelfde oplossing een oplossing vaak zijn er meerdere manieren nodig om meer grip te krijgen op de overgevoeligheid. De overgevoeligheid kan afnemen wanneer een persoon consequent ermee aan de slag gaat en de geur meer kan accepteren. Een overgevoeligheid voor een geur is niet te voorkomen. Hiermee moet u leren omgaan en proberen zoveel mogelijk van geuren te vermijden.

Door duidelijkheid te hebben welke geuren er een trigger zijn kunt u vaak deels voorkomen. Het vermijden van geuren maakt het vaak erger wanneer u de geur weer een keer ruikt en kan de geur een herbeleving veroorzaken. Voor overgevoeligheid van een geur is geen behandeling of medicatie, er is vaak weinig aandacht voor bij de mentale gezondheidszorg

Een gevolg van geur overgevoeligheid is dat een persoon snel geprikkeld word door de geur en deze kan zorgen voor ander soort gedrag van de persoon. Door de overgevoeligheid heeft een persoon vaker last van andere triggers als geluiden de persoon is meer gevoelig en heeft hierdoor meer stress of ander signalen. Van geur gevoeligheid kan een persoon alerter zijn of hyper alert worden.Door de geur kan een persoon zich vaak moeilijker concentreren en word er minder opgeslagen wat er word gelezen.

De geur neemt op dat moment de overhand, hierdoor word denken moeilijker tot de geur weg is. De geur kan zorgen dat iemand meer beperkt is in het dagelijks leven door de invloed op gedachten of signalen. De geur slaat vaak op de adem waardoor een persoon meer benauwd is of ademhalingsproblemen kan krijgen

Elk persoon heeft positieve en negatieve triggers, hoe gezonder een persoon, hoe meer balans er is in de triggers, hoe zieker een persoon hoe meer last hij heeft van de triggers en hoe minder balans er is. De geur is een trigger voor de personen, deze is negatief. De trigger kan zorgen voor buien door een geur.

Wanneer iemand een geur ruikt bij een nare gebeurtenis blijft de geur een herkenbare geur en deze geur staat direct verbonden met de gebeurtenis, de persoon gaat zich naar voelen, negatief denken en voelt is verdrietig of voelt zich ellendig. triggers in geuren zijn vaak erg vervelend en zeker wanneer deze herinneren aan iets naars. De geur blijft vaak enige tijd hangen waardoor er meer gedachten komen. De persoon heeft hierdoor sneller gedachten stromen of raakt overprikkeld.

Een persoon is overleden, op de dag van de begrafenis, word er in de kerk wier rook gebrand, de geur word geassocieerd met de overleden persoon. De volgende keer dat de persoon in die kerk komt en de wier rook word opnieuw gebrand dan is een directe verbinding met de overleden persoon. De geur van deze wier rook is een sterke aparte speciale geur, die geur vergeet de persoon niet, iedere keer dat de persoon dit ruikt, zal het terug denken aan de gebeurtenis.

Plan

Het is verstandig een actie plan te maken voor het geval dat u het ruikt en u veel gedachten of stress krijgt. Aan geur overgevoeligheid kan vaak weinig gedaan worden. Het is belangrijk op te letten voor de geur en waar u deze kunt tegen komen zoals de geur van benzine kan op meerdere plekken zijn. Wat kunt u doen op het moment om dit te verminderen of te voorkomen? Welke geuren zijn geuren waar u minder goed tegen kan? wat doen deze geuren met u? Welke geuren zijn te vermijden en welke moet u mee leren omgaan? Wat kunt u doen aan het gevoel dat het los maakt? Helpt het om afleiding te zoeken? Muziek op te zetten? gedachten te veranderen?

Om geur overgevoeligheid aan te pakken is het belangrijk de signalen die het losmaakt te herkennen en direct actie te kunnen ondernemen door het zoeken van afleiding of door uit de situatie te gaan. Door in de geur te blijven verergerd de geur. Voor de geuren is het belangrijk met grote regelmaat te ventileren van het huis.

Om beter om te gaan met de geur is vaak een kwestie van leren wennen aan de geur. Door het vaker te ruiken, raakt u er steeds meer aan gewent. Let hierbij wel op de prikkels die u hierbij ervaart. Doe dit zoveel mogelijk in kleine stappen. Het kan helpen door aan een andere geur te ruiken die meer positief gestemd is om de negatieve geur te overstemmen. Het accepteren van de geur kan helpen te leren beter met de geur overweg te kunnen. Door net nare moment van de geur te vervangen door een positieve herinnering bij de geur kunt u beter met de geur overweg.

Zorg voor zoveel mogelijk rust overdag en schrijf gedachten die te maken hebben met de overgevoeligheid va u af. Praat erover met lotgenoten of vraag hulp bij een huisarts. maak een duidelijk beeld wat de geur overgevoeligheid voor u betekend en leg aan de hand van de overzichten uit waar u hulp bij zou willen.