Wat is het

Met een PTSS kan het soms erg zijn om naar een afspraak te gaan, een persoon moet zich vaak voorbereiden op een gesprek, vaak een dag van te voren. Een persoon kan de dag zelf ineens een bui krijgen of een herbeleving of een combinatie, wat het gehele plan in de war gooit. Het gesprek begint geheel anders, dan de persoon had voorgesteld. De persoon is vaak nog in traumagedachten als het gesprek begint. Hoe meer het een combinatie is hoe meer andere gedachten erbij komen, hoe hoger de stress kan worden.

Herbelevingen zijn niet te plannen en komen wanneer ze komen, het kan zijn dat u net voor het gesprek een herbeleving heeft, dit kan grote gevolgen hebben op het gesprek en het gene wat u ervan onthoud. Met een herbeleving is het minder goed mogelijk met volle aandacht bij het gesprek te zijn, de signalen zijn nog hoog waardoor u minder reageert. Veel dingen die in het gesprek gezegd worden worden vergeten.

Een gesprek met hoge signalen zorgt voor extra triggers zeker als het onderwerp van het gesprek met problematiek te maken heeft, hierdoor kan er boven op de hoge signalen die u al had nog extra stress of triggers komen, toch moet het gesprek gevoerd worden en u doen of er niks aan de hand is, het is erg veel gevraagd voor een persoon.

Het is maar de vraag of een herbeleving op tijd is gestopt voor het gesprek begint, hoe het gesprek verloopt, hoe veel last u er nog van heeft en van welke signalen u nog last heeft. Het is erg wisselt de ene of de andere keer. Na het gesprek is de kans groter dat u meer last van het moment van de herbeleving en het gesprek en alles van voor af aan start, met de nieuwe dingen uit het gesprek, gedachten, onderwerp. Het kan zorgen voor gedachten stromen.

Vaak word het niet op prijs gesteld als een afspraak word afgezegd, maar wanneer een persoon een herbeleving heeft met alle hoge signalen heeft het gesprek minder functie. De persoon kan van een herbeleving lichamelijke klachten krijgen, veel angsten ervaren, benauwd hebben of hartpijnen krijgen. Dit kan bij elke herbeleving die de persoon heeft, vaak meerdere keren per dag.

Herkennen

Het gesprek word gevoerd in hoge signalen hierdoor is het voor een persoon bijna onmogelijk om rustig het gesprek te voeren. De persoon voelt zich door een herbeleving verward, de tijd gaat snel voorbij door het denken in het denken in het verleden is er minder tijd besef. Er op het moment geen tijd om te herstellen, hierdoor kloppen vaak de gevoelens, gedachten en gedrag niet met hoe het anders zou zijn. Het gesprek zou een verkeerd beeld kunnen geven van de persoon.

Door de ptss stress en herbelevingen kan een persoon in een stress bui komen. Hierdoor moet deze eerst worden gestopt samen met de herbeleving voordat een persoon überhaupt naar een gesprek kan gaan. Gedachten kunnen meer trauma gedachten worden waardoor een persoon in een herbeleving komt. De gedachten kunnen snel door het hoofd gaan, waardoor een persoon meer stress ervaart. De gedachten zijn vaak erg naar en eng.

De stress word veroorzaakt door trauma gedachten. De gedachten roepen herinneringen op of een verhaal wat gelinkt is aan de situatie. De stress kan door trigger van woorden, geluiden of geuren worden verergerd. De tijd gaat extra langzaam en elke minuut lijkt erg lang, hierdoor kijkt een persoon meer op de klok waardoor het meer stress ervaart omdat de tijd niet op schiet. Zorgen maken over het gesprek, het onderwerp dat besproken gaat worden.

Het hebben van trauma gedachten is vaak naar en het roept veel op, het is belangrijk om meer grip te krijgen op de gedachten en te leren omgaan met de trauma gedachten om er minder last van te hebben. Bijvoorbeeld door te kijken wanneer de gedachten opkomen, welke gedachten het zijn, hoe u deze kunt herkennen.

Hierdoor krijgt u een duidelijk beeld van de herbeleving zodat u eerder kunt instappen. De trauma gedachten zijn anders dan een herbeleving, hierdoor kan het helpen om muziek op te zetten voor de gedachten maar kan het niet helpen in een herbeleving. Vaak is het zoeken wat nog lukt en wat voor dat moment helpt. Niet iedere keer werkt het, het kan het ook verergeren.

Een gesprek wat gevoerd gaat worden hoeft niks te maken te hebben met het opgelopen trauma (herbeleving), zoals traumatherapie, de zorgen kunnen sneller de trauma gedachten oproepen. Herbeleving de situatie zoals deze toen was met alle gevoelens, gedachten, emotie van dat moment, het is een film van de situatie van toen, de persoon ervaart dit ook als het moment toen in het nu. Van PTSS stress kan een persoon pijnklachten ervaren, waardoor het moeilijker bewegen is en een persoon meer stress en gedachten kan krijgen.

Gevolgen

Er is vaak geen controle over een herbeleving, een herbeleving kan 1x opkomen of kan een aanloop hebben met gedachten die naar een herbeleving lijden. Het hebben van een herbeleving is hetzelfde als het moment toen het net gebeurde met al het gevoel, emoties en gedachten. Gedachten aan de herbeleving kunnen een persoon een gehele dag bezig houden. Dit zijn vaak gedachten die gelinkt zijn aan de trauma gedachten.

Gedachten komen op en houden bezig, de gedachten zijn vaak niet te stoppen of pas naar lange tijd. Vaak is een persoon zich niet geheel bewust van het moment van de herbeleving zelf, wanneer deze start en hoe deze is gestart. Na een herbeleving is een persoon vaak versuft of moet lang bijkomen voor het geheel in het hier en nu is. Vele personen zitten in gedachten, andere kunnen boos worden door de herinneringen

Door dat de persoon in gedachten is kan een aanraking grote gevolgen hebben. Wanneer een persoon een trauma heeft van bijvoorbeeld geweld en het heeft een herbeleving kan de aanraking voelen als de persoon die het deed. Er is dan een reactie op de dader en niet op de persoon die aanraakt. Van aanraking in een herbeleving kan een persoon schrikken waardoor er meer stress komt of meer gedachten krijgt. De persoon kan lichamelijke klachten krijgen van een herbeleving.

Doordat een herbeleving snel kan komen opzetten kan een persoon het moeilijk of niet voorkomen. Er zijn maar weinig dingen die een persoon kan herkennen zodat het eerder een actie kan nemen. Het moment van een herbeleving is vaak helemaal terug naar het verleden waardoor een persoon niet in het hier en nu is. Voor een persoon is de wereld heel anders , het voelt anders en dingen die personen doen ervaart een persoon anders.

In een herbeleving voelt de omgeving voor de persoon niet veilig, een persoon krijgt meer angsten kan gaan trillen en heeft hier zeer veel last van. Alleen een donkere kamer met geen prikkels kan dan helpen. Op het moment van een herbeleving heeft een persoon veel last van geluiden om zich heen, deze triggeren meer als anders.

De persoon is zo gestresst en heeft veel last van de herbeleving, kan deze niet stoppen en moet een afspraak afzeggen. De tijdstip dat een herbeleving, zorgen, trauma gedachten opkomt is niet te zeggen. wanneer een persoon meer klachten ervaart kan een persoon meer gesprekken gaan afzeggen. Vaak is er weinig begrip voor het afzeggen van een gesprek, het is belangrijk het gesprek te voeren, er word weinig tot geen rekening gehouden met de lichamelijke klachten van een persoon die bij stress horen.

Herbelevingen en zware stress van ptss kunnen het leven zeer beperken. De herbelevingen kunnen vaker op komen waardoor een persoon minder kansen heeft goed te functioneren. De stress kan verder oplopen en chronisch worden waardoor een persoon meer pijnklachten ervaart en minder goed kan slapen. Vaak verloopt een gesprek met PTSS stress en ervoor een herbeleving minder goed. Een persoon is er minder goed bij met de gedachten omdat de persoon nog aan het bijkomen is. Een persoon kan ook meer emoties of zware emoties hebben wanneer er iets gezegd word.

Door een herbeleving kan een persoon zo in gedachten zijn dat de persoon de tijd vergeet en hier geen erg meer in heeft. Een herbeleving kan ervoor zorgen dat een persoon niet weet waar die is. Een persoon heeft naar een herbeleving vaak veel hoofdpijn of gedachten stromen met druk in het hoofd. De hoofdpijnen kunnen oplopen tot een migraine.

Naar het gesprek kan een persoon last houden van de gebeurtenis voor tijdens en na het gesprek, hierdoor blijft een persoon er een hele dag last van houden. Wanneer een persoon veel van zulke momenten heeft, kan het vaker er tegen opzien om een gesprek te willen voeren, waardoor het meer weerstand krijgt.

Plan

Maak een plan wat te doen in de situatie, wat kan voor de persoon helpen, wat zijn dingen die zeker niet helpen? Wat zijn de verschillende fase van de herbeleving en hoe voelen deze voor de persoon? Waar kan een persoon de herbeleving aan herkennen, welke beelden, gedachten? Wat zijn dingen die andere voor de persoon kunnen doen, hoe zou de persoon graag geholpen worden?

Geef aan het begin van het gesprek aan wat er net is gebeurt, zodat een persoon er meer rekening mee kan houden of er aantekeningen kunnen worden gemaakt zodat u het thuis nog eens na kunt lezen. Geef aan waar de persoon u meer kan helpen of wat u graag zou willen. Leer de stress te verbeteren met de hileka methode die u leer de stress in fase in te delen van wind storm tornado en orkaan. Door de fase weet u wat de oorzaak is van het probleem, wat de gevolgen kunnen zijn en wat de mogelijke oplossingen zijn per fase.

Voor de trauma’s is het belangrijk deze bespreekbaar te maken en te houden en hiervoor in trauma therapie te gaan. Het is belangrijk de gebeurtenis goed te verwerken. Neem na het gesprek iets lekkers als beloning of ga iets leuks doen om het anders te verwerken en al positief te zien. Zet muziek op en luister actief naar de muziek, zing mee en probeer de gedachten bij de muziek te houden. Zo kunt u een herbeleving stoppen, ook wanneer deze buiten opkomt. Leer gedachten kennen die een herbeleving kunnen veroorzaken, wat kan helpen als de gedachten opkomen? Om de gedachten te stoppen in het belangrijk rust te zoeken of iets actief te gaan doe, door stil zitten word het vaak erger.

Zorg voor een rustige prikkelvrije omgeving waar de persoon rustig kan zitten en kan bijkomen. Hoe minder prikkels er zijn hoe makkelijker het voor de persoon is om een stap te zetten naar het heden en meer rust te vinden. Zorg voor een veilig omgeving die voor de persoon vertrouwd voelt, laat de persoon niet alleen het kan zijn dat de persoon zich zeer onveilig voelt. Vaak is een donkere ruimte het meest geschikt waar een bank staat voor te liggen en te zitten.

Gun de persoon om bij te komen en vraag aan de persoon of u moet blijven of dat de persoon liever even alleen is. Na een herbeleving is een persoon vaak erg vermoeid, ook in een herbeleving lopen spanning en angsten op, hierdoor raakt een persoon uitgeput, wanneer een persoon alleen is komt het vaak sneller bij.

Een herbeleving en trauma gedachten kunnen verminderen wanneer een persoon even gaat lopen, fietsen, bewegen en frisse lucht krijgt. De persoon zou dit niet zelf aanbieden en naar buiten gaan. Door de frisse lucht kunnen gedachten veranderen waardoor de herbeleving kan afnemen, soms kan dit enige tijd duren.

Bevestig aan de persoon dat u er bent, dat u de persoon wilt helpen. Het duidelijk aangeven dat u er bent kan helpen om u anders te zien als de persoon uit de herbeleving die het trauma heeft veroorzaakt waardoor de persoon anders op u kan reageren. Wanneer een persoon uit herbeleving reageert kan dit ook uit boosheid zijn maar ook uit verdriet.

Aanraking kan voor sommige personen net zijn wat ze nodig hebben, om troost te vinden om gehoord te worden, voor andere kan het een trigger zijn of ervan schikken en het gevoel van onveilig vergroten. Hierdoor is het beter eerst te vragen wat de persoon wil, vraag dit voor dat de persoon een herbeleving heeft en maak het onderwerp bespreekbaar.

Wanneer een herbeleving richting een crisis gaat kan het uit de hand lopen, schakel op tijd hulp in voor u en de persoon en zorg voor de veiligheid van iedereen. Zoek hup voor u zelf als het voor uzelf te zwaar valt, het is belangrijk goed op uzelf te letten.

Herbelevingen hangen vast aan trauma’s, het is belangrijk om deze te laten behandelen om minder last te hebben van herbelevingen bijvoorbeeld door EMDR. Om meer rust te ervaren op een dag en om meer grip te krijgen op de signalen kunt u voor mindfulness kiezen of yoga.