Wat is een rechtelijke machtiging of een rm?

Rm beteken een Rechtelijke machtiging ook wel een voorlopige machtiging genoemd.. Voor deze machtiging vraag de mentale gezondheidszorg aan de rechtbank voor een gedwongen opname. Voor deze opname is geen haast maar is wel noodzakelijk. Een RM word voor 6 maanden afgegeven en deze tijd verblijft u op een gesloten afdeling van mentale gezondheidszorg. Na de 6 maanden word gekeken of er een verlening nodig is. Er komt een nieuwe rechtszaak en de rechter bepaald voor hoelang de rm word verlengt, meestal gaat dit in stappen van 3 maanden. Tegen de RM kunt u niet in hoger beroep gaan. Een rm kunt u ook krijgen naar dat IBS heeft gekregen en deze niet heeft geholpen of u niet heeft meegewerkt aan de behandeling.

Stap 1 U heeft gesprekken met u behandelaar en hulp bij de mentale gezondheidszorg. Dit loopt stroef of is niet de juiste hulp.

Stap 2 Om een RM te geven is er een gesprek nodig met een arts of psychiater, dit kan ook met de geneesheer directeur. De verklaring van de persoon is bindend voor een RM aanvraag. De arts kan bij u thuis komen en stelt u enkele vragen.

  • Is er sprake van gevaar?
  • Wordt het gevaar veroorzaakt door een mentale stoornis?
  • Is een opname de enige mogelijkheid om het gevaar af te wenden?

Geeft de psychiater op alle vragen ja en wilt u niet vrijwillig worden opgenomen dan kan de geneesheer directeur de verklaring opstellen. De officier stuurt de papieren door naar de rechter, tenzij hij de rm niet nodig vindt.

Stap 3 Voor de rechtszaak krijgt u een advocaat toegewezen die u enkele keren spreek voor de rechtszaak. Hiervoor kunt u rechtsbijstand aanvragen bij de bijzondere bijstand met een bewijs van onvermogen van het juridisch loket. De overige kosten die u moet betalen zijn een eigen bijdrage.

Stap 4 In de rechtszaak zijn de rechter en een griffier, uw behandelaar en arts, uw advocaat en u en eventueel uw partner aanwezig. Wilt u graag iemand bij de rechtszaak betrekken en oproepen in de rechtszaak dan kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij de rechtbank onder vermelding van uw zaak nummer