Wat is een uitgestelde PTSS?

Een uitgestelde PTSS word ook wel uitgestelde expressie genoemd. Het een traumatische ervaring die een persoon heeft meegemaakt op jonge leeftijd maar waar een persoon pas op latere leeftijd meer last van krijgt. Hierdoor is de PTSS niet behandeld en heeft een persoon de lange termijn gevolgen van PTSS.

Een persoon kan lang geen last hebben van de PTSS signalen en dagelijks alles kunnen doen, wanneer een persoon iets mee maakt kan dit in 1 klap alles veranderen, zoals bij rouw kan het als traumatisch worden ervaren. Hierdoor krijgt een persoon meer last van de signalen van een PTSS die herinneren aan het nare moment in de jeugd. De persoon krijgt hierdoor vaker te maken met herbelevingen en nachtmerries.

Vaak komt een uitgestelde PTSS voor bij ouderen personen, waar situaties en gebeurtenissen niet zijn verwerkt of waar niet over gepraat mocht worden. Een persoon heeft het toen anders op gepakt en is doorgegaan, maar krijgt er later meer last van omdat het niet is verwerkt en het al jaren aanwezig is, het komt veel heftiger op.

Het kan zijn dat de signalen van PTSS al die tijd wel aanwezig zijn maar anders zijn opgepakt zoals minder concentratie en hiervoor een reden hebben bedacht maar niet stil gestaan bij de traumatische ervaring die een persoon heeft meegemaakt. De persoon ervaart het op een latere leeftijd als naar en krijgt meer last van de signalen waardoor er eerder PTSS word vastgesteld.