Wat is een vrijwillige opname?

Tijdens een opname kunt u niet zomaar naar huis als het even wat beter gaat. Ook al bent u vrijwillig opgenomen dan bent u verplicht te blijven. Een herstel van mentale problematiek duur geen dagen maar jaren om te verbeteren of volledig te herstellen. Het gaat vaak in kleine stappen. Een vrijwillige opname is vaak voor maximaal 2 weken een soort time-out.

Het vrijwillig vertrekken uit een instelling betekend vaak dat u niet meer mag terugkomen voor een 1/2 jaar. Vaak word het weggaan uit een instelling gezien als het weigeren van hulp. Hierna bent u weer aangewezen op een behandelaar van het act of fact team of naasten. Alleen met een RM of IBS kunt u weer worden opgenomen maar dan is er zeer ernstige problematiek.

Tijdens een opname krijgt u vaak medicatie, deze gaan werken naar enkele dagen hierdoor kan het zijn dat u zich beter voelt als anders of anders voelt. Maar dit wil nog niet zeggen dat u hersteld bent. Door weg te gaan en de opname te stoppen komt u vaak weer op de wachtlijst is er enige tijd geen hulp. Aan de hand hoe u bent opgenomen, vrijwillig ibs of rm, en de tijd die met u is afgesproken bent u verplicht te verblijven in de instelling.

Weg gaan

Er is altijd een keuze om weg te gaan bij een vrijwillige opname, het is immers vrijwillig. Maak hiervoor een overzicht met redenen waarom u weg wilt.

  • Is de hulp niet wat u verwacht?
  • Heeft het niet geholpen?
  • Word u verkeerd begrepen?

Vraag hulp bij het opstellen van een brief aan de pvp Bewaar alle papieren van de mentale gezondheidszorg en uw opname, vraag uw medisch dossier op en vraag om een herstel van fouten.

Kunt u het thuis aan?

  • Wat is er veranderd? Voor de opname en nu?
  • Wat zijn mogelijkheden om aan te pakken?
  • Wat als u terugvalt?