Wat is er mis met in je hoofd zitten?

Wat is er mis met in je hoofd zitten?

Wat is het?

Met korte momenten in gedachten zijn is vaak niks mis en kan helpend zijn. Het word minder helpend wanneer een persoon minder let op de tijd. Het in gedachten zijn kan zorgen voor meer inzichten of plannen, maar het kan ook zorgen voor meer signalen en buien. Hoe langer een persoon in het hoofd zit, hoe meer een persoon de gehele controle kan verliezen met de werkelijkheid.

Herkennen

Door in gedachten te zijn gaat de tijd voorbij zonder dat er iets gebeurt. Wanneer een persoon in gedachten is, kan het volgende moment een uur later zijn, zonder dat de persoon zich er bewust van is. In gedachten zijn is in het onderbewust zijn, een persoon is niet in het hier en nu. De persoon is niet bewust bezig met de gedachten of wat het oproept. Wanneer het een moment is wat gestopt kan worden kan het vaak geen kwaad, wanneer een persoon het niet kan stoppen of niet alert op is wel. Door te lang in het hoofd te zitten denkt een persoon te veel en te lang na over van alles, hierdoor kan een persoon veel meer hoofdpijn krijgen. Door te lang in gedachten te blijven kunnen signalen of buien toenemen. De gedachten kunnen erger worden waardoor een persoon meer signalen krijgt.

Door in gedachten te zitten kan een persoon zich slechter gaan voelen door meer somber of meer angstig. De gedachten geven een bepaald gevoel wat door erin te zitten word versterkt. Het gevoel, kan de stemming van de dag zijn. Wanneer een persoon net uit gedachten is en gaat praten klinkt het of de persoon net wakker is, of de persoon kan moeilijker op de woorden komen of het duurt langer. Een persoon kan in gedachten zitten wanneer gedachten niet zijn verwerkt en deze gedachten een persoon bezig houden. De gedachten kunnen zijn zorgen, gebeurtenissen, situaties, triggers, trauma gedachten. De gedachten kunnen herhalend zijn, of malend, een persoon blijft hetzelfde of dingen die er mee te maken overdenken.

Wanneer een persoon in gedachten is heeft het vaak een tegenstrijdig gevoel, de persoon wilt rust, emoties of het gevoel uiten. De gedachten zorgen er vaak oor dat het moeilijk mogelijk is. De rust is vaak lastig aan te brengen wanneer iemand in gedachten is, de persoon zit vaak stil, is niet in het hier en nu, waardoor het moeilijk word een actie te starten.

Behandelen

Het in gedachten zijn kan helpen wanneer een persoon het wat zwaarder heeft om meer positieve dingen te bedenken en meer aan leuke momenten te denken, hierdoor kan een persoon meer rust vinden. Ga opzoek naar dingen die rust kunnen bieden, zoals positieve gebeurtenissen, leuke momenten, of door een positief dagboek. Om minder in gedachten te zijn kan het helpen de gedachten meer te verwerken en los te laten, door er minder mee bezig te zijn. Gedachten verwerken kan door er anders naar te kijken, door er over te praten, of door activiteiten te plannen.

Gevolgen

Doordat een persoon vaker in gedachten is kan een persoon vaker de tijd vergeten, waardoor het vaker te laat is, of afspraken niet kan nakomen. In gedachten zitten met een PTSS kan betekenen dat een persoon een herbeleving heeft en meer kan gaan vermijden. Door meer in gedachten te zijn kan een persoon minder structuur aan houden in het dagelijks leven. Een persoon heeft minder tijd op een dag om dingen te doen, waardoor er meer blijft liggen. Door meer in gedachten is een persoon erna vaker moe en uitgeput. De gedachten kosten veel energie.

Door in gedachten te zitten kan een persoon meer afzonderen van de omgeving, hierdoor heeft een persoon veel minder erg in wat er rondom de persoon gebeurt. Vaak hoort een persoon dit minder goed. Een persoon vermijd plekken, gebeurtenissen of situatie door meer in gedachten te zijn. Door het meer in gedachten zijn, heeft een persoon minder tijdsbesef, hierdoor kan een persoon op de lange termijn moeilijker inschatten wat 5 minuten is e hoelang dit duurt. Dit kan gevolgen hebben voor het slaapritme, de dagstructuur of afspraken.

De gedachten die een persoon had tijdens het in gedachten zitten, kan een persoon erna vaak moeilijker of niet herinneren. Het was een moment net als een droom of diep slapen. Door in gedachten te zijn overdag, kan een persoon een nachtmerrie hebben in de nacht. Door meer in gedachten te zijn, neemt de concentratie en het geheugen af. De persoon is meer bezig met het verleden, waardoor het minder gesprekken voert of minder leest. Hierdoor word lezen steeds moeilijk en het geheugen gaat vaak langzamer werken of minder opslaan.

Plan

Zet op momenten dat u meer in gedachten bent een wekker, zet deze minimaal 1 uur van te voren, het heeft vaak even tijd nodig om bij te komen. Zet een 2de wekker op de tijd dat u op uw afspraak moet zijn of dat u moet vertrekken van huis. Om uit gedachten te komen werkt het vaak om muziek op te zetten of de tv aan te zetten. Door het beeld wat fel is veranderen gedachten meestal snel en bent u weer meer in het hier en nu. Door actief naar de muziek te luisteren kunt u het gevoel veranderen en de stemming.

Wanneer een persoon alleen is, is het erg moeilijk de gedachten weer uit te zetten en is het vaker een kwestie van tijd. Het kan helpen meer te relaxen, een ademhalingsoefening te doen, afleiding zoeken met afleiding zoeker of te kijken naar vorige momenten en oplossingen verbeteren. Probeer waar mogelijk zoveel mogelijk in gedachten te zijn op een veilige plek en op een bank of stoel. Hierdoor kunt u meer bij komen door te bewegen op de muziek of door rek en strek oefeningen kunt u uit de gedachten komen.

Praat en schrijf over uw gedachten die u nu bezig houden? Welke gedachten zijn dit en wat is de oorzaak hiervan? Wanneer is het moment dat u in gedachten zit? Hoe kunt u dit herkennen? Wat helpt om minder ver in gedachten te komen? Wat zijn gedachten die dan vaak opkomen? Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de gedachten en de signalen die het oproept om de gedachten te gaan verwerken. Ga dagelijks actief sporten om de gedachten en signalen te verminderen door ze er letterlijk uit te boksen, fietsen of rennen. Heet geeft een andere draai aan de gedachten en deze nemen af, hoe vaker u dit doet en hoe meer ritme het heeft, hoe langer gedachten kunnen weg blijven.