Bij lichamelijke problematiek word er verwacht dat er direct actie is of komt en dat het probleem direct word aangepakt. Een persoon hoeft alleen naar de arts en word geholpen. Er worden direct vragen gesteld over de problematiek om het zo snel mogelijk te kunnen aanpakken.

Bij mentale problematiek word er verwacht dat een persoon word geholpen, bij problematiek kan een persoon al jaren niet direct terecht voor hulp alleen bij de crisisdienst, een persoon komt eerst lange tijd op een wachtlijst, voor het een intake heeft. Na de intake wil het niet zeggen dat de persoon ook verder word geholpen. Er worden vragen gesteld maar de antwoorden, worden vaak anders gezien, zoals een herbeleving = wanen of stress word een stressje.

Complex

Wanneer een persoon met een complexe beenbreuk naar het ziekenhuis gaat word de persoon gelijk geholpen, er worden foto’s gemaakt, een scan en onderzoek gedaan. De persoon word direct geholpen met het gipsen van het been, er word een bed klaar gemaakt en gezorgd dat de persoon zo min mogelijk last ervan heeft. Alles word in het werk gezet wat nodig is de beenbreuk te verhelpen, en goed verder te kunnen met revalidatie.

Wanneer een persoon een traumatische ervaring heeft opgelopen, het ergste wat een persoon kan overkomen, moet een persoon eerst langs de huisarts een verwijsbrief halen, op de wachtlijst gezet worden en wachten en hopen op hulp. Door de mentale gezondheidszorg word erg lang gewacht met het bespreekbaar maken en uiten van het trauma waardoor een persoon er veel last van heeft voor het kan begonnen met de therapie als deze word gegeven en een persoon niet als complex word gezien. Complex in de menatle gezondheidszorg betekend vaak geen behandeling. Wanneer een persoon in een crisis is en er is een opname nodig, is er vaker geen bed dan wel.

Hulpaanbod

Bij lichamelijke problematiek is er een grote kans dat een persoon verder kan met het leven en kan herstellen van de problematiek. Met vele hulpmiddelen kan het dagelijks leven er weer goed gaan uitzien.

Bij mentale problematiek, is vaak de kans klein van een volledig herstel, tenzij de persoon lichte problematiek heeft. Binnen de instanties kan een persoon van dip tot depressie groeien en dan te complex zijn te worden behandeld. De kans is groot dat problematiek verergerd.

Personeel

In het ziekenhuis is er altijd iemand die u kan helpen, zowel op de huisartsenpost als op de spoedeisende hulp. Het zo vreemd zijn als er geen personeel is. Het personeel blijft vaak langer aan en is altijd bereid te helpen waar nodig is. In het ziekenhuis is veel bezuinigd, maar het personeel vind een manier om toch goede zorg te leveren en door te gaan met de mogelijkheden die er zijn. Bij lichamelijke problematiek krijgt een persoon specifieke hulp van een specialist voor 1 probleem. Een persoon met hartproblematiek kan terecht bij een cardioloog die alles weet van het hart.

In de mentale gezondheidszorg is een groot te kort aan personeel, hierdoor zijn er vele wissels van behandelaren die vaak niet langer dan 1 jaar blijven. Vaak is er geen contact moment buiten de afspraak mogelijk omdat het te druk is. Het is zeer gericht op zelfstandigheid 100%. In de menatle gezondheidszorg krijgt een persoon regelmatig te horen dat er veel is bezuinigd en dit de reden is waarom er geen hulp komt of is. Bij mentale problematiek krijgt de persoon algemene hulp, voor iedereen hetzelfde, zelfde medicatie voor 1 diagnose of zelfde therapie. De hulpverleners hebben een algemeen opleiding zo is er geen psychiater PTSS.

Diagnose

In het ziekenhuis word vaak een diagnose gesteld om gelijk te kunnen beginnen met een onderzoek, alles word onderzocht en direct verder gekeken naar andere dingen die ook zouden kunnen. Er word actie genomen door direct afspraken te plannen op bijvoorbeeld de scan/foto afdeling.

Binnen de mentale gezondheidszorg word een diagnose vaak gesteld aan de hand van vragenlijsten, vaak worden diagnose niet onderzocht maar gelijk opgeschreven. Hierdoor zijn er vele die meerdere diagnose hebben en verkeerde diagnose waardoor een persoon niet word geholpen bij het probleem.

Media

Over lichamelijke problematiek word vaak geschreven met vele mogelijkheden die een persoon heeft, de goede kant van uitleg wat het inhoud hoe het is. Er is een duidelijk beeld van de steun die andere kunnen bieden of wat de persoon kan doen. Voor meer bekendheid te vragen voor de problematiek. Voor lichamelijke problematiek wat zichtbaar is is vaak begrip voor de situatie als iets niet goed gaat of even niet lukt.

Bij mentale problematiek is het vaak dat de zware gevallen worden gezien als alle personen. De persoon met PTSS doet zo …. en …. Er zijn vele oordelen over mentale problematiek. Er staat vaak een korte omschrijving met algemene signalen die niet bij iedereen van toepassing zijn, het zijn vaak signalen van een crisis.