Wat kan je verwachten bij PTSS als iemand in trauma therapie is na 12 jaar ?

Wanneer een persoon de stap heeft gezet te gaan starten met therapie voor traumaverwerking komt er veel op de persoon af, het is erg zwaar om het vol te houden. Een persoon is vaak door het trauma meer beschadigd geraakt en door het wachten kan dit groter zijn geworden, hierdoor kan het extra moeilijk zijn te praten over het trauma. Hierdoor kan het langer duren voordat een persoon de behandelaar vertrouwd om te starten met een sessie.

Een persoon heeft het jaren verstopt, gedaan of het geen last had van het trauma, hierdoor is het gevoel en gedachten veranderd, het kan lastig zijn het gevoel te voelen van het trauma of de gedachten te uiten. Door het verstoppen van het trauma is het al die tijd opgekomen en gegaan, door de behandeling is het een open trauma die op de voorgrond staat. Dit trauma kan veel herinneringen en signalen geven in de week van de therapie.

Het komt heftiger op als dat u 1 maand later na het trauma was gestart. Zo kunt u meer last hebben van herbelevingen of nachtmerries. Het kan vaak voorkomen dat er stemmingswisselingen zijn in buien van emoties of gevoel wat door elkaar kan lopen. Het begin van de therapie is vaak waar ben ik aan begonnen en het voelt nog erger, maar dit neemt langzaam af als u het echt gaat verwerken. Er kunnen meer en vaker schommelingen voorkomen, een persoon kan door de sessies meer in de war zijn.

Het verwerken en herstellen van de PTSS kost veel tijd, het in niet dat u vandaag begint met therapie en dat het over een paar maanden hersteld is, dit komt voor al door de tijd van het wachten en niet aanpakken van het trauma. De tijd er tussen hebben alle signalen kunnen groeien waardoor u nu meer last heeft van het trauma en signalen. Na de jaren kan het zijn dat u enkele jaren nodig heeft om te verbeteren.

Het is vaak zoeken naar wat voor u het beste werkt, EMDR word het vaakst voor geschreven voor het verwerken van het trauma, maar het kan zijn dat het u niet voldoende helpt. Het is belangrijk om te kijken naar de andere mogelijkheden die er zijn in medicatie en therapie. Naast therapie is het belangrijk een balans te hebben en te behouden in de dag en signalen bijvoorbeeld door sporten. Het is belangrijk een alternatief te zoeken voor het uiten van gevoel en emoties.

Het is belangrijk een plan te maken met activiteiten die rust geven, wat u kunt doen in de verschillende fase. Het is belangrijk de dag van EMDR rust in te plannen en alleen EMDR te doen, doe de dag erna lichte dingen. Het is belangrijk om voldoende te rusten en te slapen, vraag hiervoor eventueel medicatie, het reset het lichaam waardoor u de dag na de sessie er minder last van kan hebben.