Wat is het?

Anti depressiva is een middel dat vaak word gegeven bij een depressie. Het middel zorgt ervoor dat gedachten verminderen en u hierdoor zich beter gaat voelen op een dag. Vooral na een negatieve levensgebeurtenis, is het een reëel gevaar: een depressie. Artsen en psychiaters geven vaak aan dat afbouwen wel enkele bijwerkingen heeft maar dat afbouwen best makkelijk gaat en hiervoor zijn diverse afbouwschema’s. Anti depressiva is te krijgen in een kortwerkende en een langwerkende medicijn.

Van een depressie komt u vaak niet geheel af, er zullen altijd restverschijnselen blijven zoals vaak sombere gedachten of moeilijker dingen loslaten. Het komt er neer dat u moet leren omgaan met deze gedachten en met de depressie en een eventuele nieuwe. Aan een depressie moet u altijd blijven werken en u zal er altijd mee bezig blijven. Wanneer u er niet mee bezig bent met verbeteren of gedachten uit te spreken vergroot u de kans op een terugval.

Hoe lang de bijwerkingen blijven is lastig te zeggen en heeft met een aantal punten te maken, hoe gezond u bent, hoe snel het medicijn uit uw lichaam is en hoe lang u het medicijn heeft gebruikt. De afkickverschijnselen van medicatie nemen af wanneer de werkzame stof uit het lichaam is. wanneer een medicijn 2 weken is gebruikt is dit ongeveer 5 weken. De afkickverschijnselen zijn niet bij iedereen hetzelfde en de manier van afbouwen ook niet. De ene persoon gaat met grote dosis in 1 x dan een andere.

Moeten psychiaters minder snel antidepressiva voorschrijven?

Ja, bij kleine depressieve klachten is behandeling met anti depressieva niet perse nodig. Een behandeling gericht op lyfstyle training zo ook kunnen bij dragen aan verbetering of het meer actief bezig zijn. Vaak word direct anti depressiva voor geschreven en andere opties niet eerst uit geprobeerd. Wanneer een persoon later weer een nieuwe depressie heeft en weer anti depressiva krijgt voorgeschreven begint het vaak op een hogere niveau als de eerste keer.

Herkennen

De medicijnen paroxetine en Fluvoxamine hebben beide invloed op uw gewicht. Het medicijn word gebruikt bij depressie, angststoornissen, zenuwpijn, bepaalde soorten jeuk. De reden dat u de medicijnen krijgt kan in combinatie medicijnen zorgen voor stress, hierdoor kan het zijn dat u meer gaat eten. Dat u aankomt van het medicijn is een bijwerking van de medicijnen. Meestal horen de bijwerkingen na 2 weken te verminderen.

Het ligt eraan wat u heeft geleerd van uw depressie en hoe goed u in staat bent om de signalen te herkennen en aan te pakken. Als u dit goed kunt kunt u een terugval voorkomen. Hoe minder goed u alles kunt erkennen en kunt inspringen hierop hoe groter de kans is dat u een terugval krijgt.

Behandelen

Een depressie kan verbeteren met anti depressiva en met een behandeling bij mentale gezondheidszorg. Wanneer u de signalen van een depressie kunt herkennen en kunt aanpakken kunt u beter omgaan met een depressie. Van de depressie kunt veel opknappen en zich beter voelen met de medicatie, maar vaak als u hiermee stopt gaat u zich weer langzaam aan minder goed voelen.

Vaak na het stoppen begint u zich binnen enkele dagen anders te voelen, dit heeft te maken met het afkicken van de medicijnen. Deze zijn normaal, maar is nog geen terug val, deze verschijnselen worden naar een week meestal minder. Doordat u lichaam begint te wennen aan het niet gebruik van de medicatie.

Gevolgen

In dit medicijn zitten stoffen met een verslavende werking. Om de medicijnen te laten werken word er in de eerste weken de dosis flink opgevoerd. Dit heeft vaak een positief effect voor de drukte in het hoofd. De bijwerkingen van het gebruik van het medicijn kunnen soms maanden duren voor het lichaam er echt aan gewent raakt. De bijwerkingen van het afkicken van het medicijn duur meestal enkele weken tot maanden. Bij de kortwerkende medicatie zijn de bijwerkingen vaak minder groot en hevig als bij de langwerkende.

Net als bij een andere verslaving is het lastig te stoppen als de persoon deze stof niet binnen krijgt, de persoon blijft verlangen naar de stof en wilt deze. Wanneer de persoon iets veranderd in de verslaving door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of andere dingen te gaan ondernemen, kan een patroon worden doorbroken. De persoon weet wat hij/zij kan doen bij verlangen.

Het is niet te zeggen hoe dagen of weken het duurt voordat u een terugval ervaart naar het stoppen van de antidepressiva. Na het stoppen kan het zijn dat u een terugval krijgt maar dit is niet altijd. Een terugval is niet voor elke persoon het zelfde, net als de reden van medicatie niet altijd hetzelfde is. Ook de signalen van een terugval zijn vaak verschillend. Hierdoor is het lastig 1 antwoord te geven op de vraag.

Plan

De meeste bijwerkingen zijn dezelfde bijwerkingen die u had toen u begon met de medicatie. Deze zijn vaak verschillend per persoon. Neem hiervoor het dagboek om de bijwerkingen in terug te lezen. Van het gebruik van anti depressiva kunt u spierkrampen krijgen zoals kramp in de kuit. Dit verschijnsel komt vaak voor bij het op starten van het medicijn. Bent u eenmaal gewent neemt dit af, maar bij het stoppen en afbouwen komt het weer terug.

Na enkele dagen geen medicatie voelt u en minder suf hoofd, of u minder versuft. Komen er weer een emoties en gevoelens, die soms heel heftig kunnen zijn. De zijn de geheel tijd afgevlakt door de anti depressieve, hierdoor is de kans groot dat ook stemmingswisselingen weer terug komen. Maak een overzicht afleiding zoeken