Gevolgen

  • overmatige gevoeligheid, snel prikkelbaar, stemmingswisselingen
  • overmatige stress, paniek, angst kan lijden tot chronische stress
  • regelmatig hoofdpijnen tot migraine tot chronische hoofdpijn
  • regelmatig hartproblematiek en ademhalingsproblematiek
  • verstoord eetpatroon, veel afvallen door stress/verminderde eetlust of veel aankomen door eetbuien, blijvend slecht eetpatroon
  • slaapproblematiek tot chronisch slaaptekort
  • van meer vermoeidheid naar chronische vermoeidheid
  • traumatiserende gedachten, belevingen, gevoelens tot aan trauma en PTSS
  • minder actief, bewegen, dagelijks leven, sociale contacten

De lange termijn gevolgen van burenoverlast is per persoon verschillend en hoelang de overlast duurt en hoe vaak het voorkomt. De meeste personen ervaren veel stress angst en paniek en het beïnvloed het dagelijkse leven. Door burenoverlast kunt u lichamelijke en mentale schade oplopen. Dit kan al binnen 1 jaar aan de hand van de hoeveelheid overlast u heeft en hoeveel klachten u heeft

Dagelijks leven en gezondheid gaat achteruit

Het dagelijkse leven en functioneren gaan achteruit. Door het geluid dat u steeds hoort probeert u zich af te schermen, omdat het toch doorgaat, gaat uw lichaam nog harder werken om het tegen te werken. Voor u het weet bent u gelange tijd bezig met het onder controle krijgen van het lichaam en de stress te verminderen. Door dit regelmatig te hebben worden dagelijks dingen zoals boodschappen doen een probleem.

Extra alert op geluiden

Doordat de geluiden zorgen voor extra stress, paniek of angst proberen personen deze zo veel mogelijk te vermijden door het gebruik van bijvoorbeeld een koptelefoon. Maar vaak gaat dit ook niet door extra alert te zijn worden de geluiden eerder opgevangen en kunt u sneller reageren op het geluid. Door extra alertheid kan het zijn dat u slaapproblematiek krijgt doordat u alert blijft op de omgeving.

Overgevoelig voor geluiden, omdat de geluiden vaak en regelmatig zijn en vaak voor langere tijd en u zich hieraan irriteert,  voor u langzaam steeds gevoeliger voor het geluid van de overlast. Ook de emoties lopen sneller en hoger op.

Spierspanningen

De spieren spannen zich sneller en vaker aan dit is in het begin vooral te voelen in de schouders doordat deze vast gaan zitten. Wanneer de spanningen vaak terug komen kan het sneller kramp worden in de benen of de armen. De spanningen komen elke keer op als de buren de overlast veroorzaken. De spanningen kunnen zorgen voor minder bewegen door pijn of door slechter slapen.

Veel stress

Stampen, smijten en/of bonkende geluiden kunnen zorgen voor veel stress. Zoals smijtende deuren of house muziek. Dit word vaak beleeft als tintelingen in de benen later kan het zijn dat deze tintelingen van de kleine teen tot het hoofd zitten en dan word het een stress aanval. De stress zorgt ervoor dat het dagelijks steeds lastiger word om alles te doen wat u bent gewent. Hoe meer stress u heeft hoe meer stemmingswisselingen en hoe meer/minder u gaat eten.

Hoofdpijn/hartklachten

Door harde geluiden krijgt u hoofdpijn. In combinatie met stress en dit regelmatig kunt u op den duur hartklachten krijgen. De komen dan steeds vaker na de hand de overlast aan houd. Van de overlast kunt u regelmatig hoofdpijnen en gedachten stromen krijgen die u herinneren aan eerdere overlast. Omdat deze vaak niet zijn verwerkt word dit een opstapeling van punten en toen was het dit en toen dat. Hierdoor krijgt u vaker hoofdpijn en stress aanvallen die kunnen lijden tot migraine hoofdpijn met steken en bonken in het hoofd. De kan soms voor komen of meerdere keren per week aan de hand van de ernst van de overlast en de duur

Slaapproblematiek

Door geluiden in de nacht of buren die luidruchtig zijn in de nacht slaapt u minder. Ook als buren vroeg opstaan en beginnen met hun gedrag, zorgt voor minder slaapuren. Na een week krijgt u problemen met inslapen en na een maand is het inslapen erg lastig en gaat u meer piekeren.

Alleen door bijslapen kunt u de problematiek oplossen. De problematiek kan chronisch worden en hierdoor kunt u moeilijk en lastig slapen en word u wakker van alle geluiden en heeft u overdag veel stress en bent u zeer prikkelbaar.

Trauma’s

Buren die bijvoorbeeld ‘s nachts bezig zijn met een raam smijten en stampen kan zorgen voor angst en paniek. Van deze gebeurtenis kan u een trauma oplopen en dan herbeleeft u de gebeurtenis vaak als ze dit weer doen. Dit kan overdag als een herbeleving een filmpje die lijkt dat of u in hetzelfde moment bent of in de nacht als een nachtmerrie. Dit zorgt voor extra gevoelens en emoties en kan stemmingswisselingen met zich meebrengen.

Het trauma dat u heeft opgelopen kan niet zonder een behandeling worden opgelost, het trauma en de gedachten worden steeds heviger meer en vaker. Het vergroot het trauma. Heeft u een trauma opgelopen van uw buren, vraag hulp bij de mentale gezondheidszorg voordat de problematiek groter word en u er een PTSS van krijgt.

Het huis

Als uw buren regelmatig de volume knop wat hoger draaien en uw hier veel overlast van ondervind, is het logisch dat u ramen en deuren hiervoor sluit. Maar let op dat u uw huis dan niet ventileert en dat de kans ontstaat dat uw schimmels of vochtplekken krijgt. Daarnaast is het voor uw gezondheid minder goed omdat er geen frisse/schone lucht meer binnenkomt, deze is erg belangrijk om een betere  rust te krijgen. Door minder ventilatie en de verwarming aan is de kans op hoofdpijnen groter.

Van burenoverlast kunt u angstig worden.

Angst kan voorkomen als er midden in de nacht word gegooid met een voordeur. De schrik neemt toe dat het uw voordeur is en hierdoor krijgt u meer angst. Vaak neemt de angst toe als het donker is.

Angst is een naar gevoel wat lastig te veranderen is en tijd nodig heeft om het te veranderen. De angst voor geluiden en het steeds angstiger worden van geluiden komt omdat u wacht op het moment dat het geluid er is. Door het wachten bouwt u als angst op, op het moment van het geluid word dit versterkt door het geluid en bent u in het toppunt.

Omdat burenoverlast vaker en langduriger voorkomt kan het zijn dat de angst minder snel weggaat en blijft hangen en dat u meer moeite heeft de angst onder controle te houden. Het word chronische angst, vaak gepaard met stress en onrust. Personen met een PTSS hebben al meer last van geluiden en zijn meer alert, hierdoor hebben ze vaker en sneller angsten voor geluiden.