Wat zijn de gevolgen van slaap van vuurwerk voor PTSS?

Een persoon slaapt al slecht door het trauma, met vuurwerk wat vaak in de avond of nacht word afgestoken word een persoon vaker gestoord in de nachtrust, waardoor een persoon vaak veel slechter kan inslapen. door het vuurwerk kan een persoon nare herinneringen krijgen waardoor het onrustiger gaat slapen met een grote kans op een nachtmerries of een nare droom.

Van het vuurwerk moet een persoon bijkomen, dit kan pas naar de laatste knal die is gehoord, wanneer het weer stil is. De persoon blijft met de hoge signalen zitten tot het vuurwerk stopt. In de tijd van het afsteken is het niet mogelijk om rust te vinden en te gaan slapen. De persoon heeft te veel gedachten waardoor het meer aan het piekeren is. Een persoon kan een paar dagen naar vuurwerk nog steeds veel last hebben van minder goed slapen, of nachtmerries die herinneren aan nare momenten. Vuurwerk is altijd een trigger van een persoon met PTSS. Vaak kost het bijkomen enkele weken voor de persoon weer in het oude ritme terug is.

Overdag kan een persoon hier nog last van hebben van gedachten aan de nachtmerrie of herbelevingen van het moment gisteren. Het slecht slapen zorgt voor een extra slaap te kort, de persoon blijft rekening houden met het afsteken van vuurwerk waardoor het veel minder goed inslaapt buiten het slecht slapen van het trauma om. Door het vuurwerk en het slecht slapen is een persoon meer vermoeid op een dag, hierdoor kost het veel meer energie om op de dag te vechten tegen alles wat vuurwerk los maakt.

Een persoon word in de maand voor oud en nieuw regelmatig gestoord in de nachtrust. Een persoon word hierdoor meer alert op de omgeving waardoor het meer onrustig gaat inslapen of meer wakker krijgt en afwacht of het wel of niet gaat gebeuren. De persoon schikt heel erg wanneer er in de nacht vuurwerk word afgestoken, dit kan direct zorgen voor een herbeleving, angsten of veel gedachten. Het patroon van nachtrust veranderd hierdoor en een persoon krijgt andere tijden van slapen en wakker zijn.

Wanneer een persoon probeert te gaan slapen en kan niet slapen door het vuurwerk, word een persoon nog onrustiger van, er zijn geen mogelijkheden het geluid van vuurwerk zachter te zetten of uit te zetten, dus de persoon is beperkt in de mogelijkheden om rust te vinden zowel in de nacht als avond. Als de persoon normaal zou gaan wandelen heeft at nu geen zin, omdat het buiten net zo klinkt als binnen. Wat kan helpen om rust te ervaren is met een koptelefoon aangesloten op de tv en op vol volume, het geluid wat ver over stemt waardoor u door het programma kunt volgen en minder last heeft van vuurwerk, het kan helpen om zo te slapen voor een paar dagen. Vaak is dit nog niet voldoende op oud jaar 24.00 uur.