Wat zijn de restverschijnselen bij PTSS?

Wanneer een PTSS is behandeld heeft een persoon vaak geen last meer van de signalen die te maken hebben met PTSS zoals herbelevingen of nachtmerries. In veel gevallen heeft een persoon geen last meer van de PTSS of signalen die een persoon beperken in het dagelijks leven. Een trauma wat is opgelopen is verwerkt, wanneer het trauma is opgelopen staat het open en op de voorgrond, door de behandeling komt een trauma meer op de achtergrond waardoor een persoon er minder last van heeft.

Het is geen garantie dat dit ook zo blijft. Wanneer een persoon een nare gebeurtenis meemaakt kan het opnieuw meer last krijgen van trauma gedachten. In een behandeling word het trauma verlicht, het trauma kan niet uit het hoofd worden gehaald of worden verwijderd, waardoor er altijd een kans is dat het kan terugkomen.

Een PTSS of trauma gedachten kunnen altijd weer terug komen, dit kan door meerdere ander nare momenten, door veel gebeurtenissen of door triggers, het is een zeer stressvolle tijd. Omdat u meer stress ervaart en u meer getriggerd word op een dag kan het voorkomen dat trauma gedachten weer vaker opspelen en weer steeds meer op de voorgrond komen te staan.

Een persoon kan last blijven houden van triggers die delen van het trauma kan oproepen, niet het ergste stuk , maar ervoor of erna. Wanneer een persoon een word trigger heeft kan het zorgen dat een persoon vaak trauma gedachten heeft en toch vaker last heeft van het trauma. In een behandeling word alleen het ergste stuk van het trauma behandeld waardoor de rest zo blijft. Hierdoor is er altijd een kans dat de PTSS terug komt.